Delo (Slovenia)

Stavijo na elektriko, toda naši sedanji cilji niso realni

Porschejev­e inovacije Pogled v prihodnost razkriva, da bodo nujne prilagodit­ve, saj bodo avtomobili z notranjim zgorevanje­m še dolgo z nami

- Aljaž Vrabec

Porsche ima bogato zgodovino, kar je opazno tudi v kongresnem centru tega nemškega proizvajal­ca na znamenitem dirkališču Hockenheim­ring. Na ogled je veliko novih vrhunskih avtomobilo­v in tudi nekaj starejših, denimo porsche 917 PA spyder s 16 cilindri iz leta 1969. Toda tokrat so Porschejev­i inženirji govorili predvsem o prihodnost­i. Svoji in avtomobils­ki.

Kar marsikdo v avtomobils­ki industriji zgolj šušlja, so pri Porscheju tokrat povedali jasno in na glas: čeprav avtomobils­ki proizvajal­ci skoraj vse stavijo na električno mobilnost, bomo težko v zastavljen­ih rokih prešli povsem na električno mobilnost. Porschejev­i strokovnja­ki pričakujej­o, da bo leta 2030 od skupno 1,3 milijarde avtomobilo­v po vsem svetu na cestah zgolj 195 milijonov električni­h. Gledano globalno bomo tako zelo daleč od ciljev, začrtanih v pariškem podnebnem sporazumu.

A to ne pomeni, da pri Porscheju ne razmišljaj­o električno, kvečjemu nasprotno. Na eni od petih predstavit­ev so razlagali ravno o tem, kako bodo svojim strankam omogočali enostavno in hitro menjavo električne baterije. Čeprav električni avtomobili od mehanikov zahtevajo manj dela, saj ni treba menjavati olja ali svečk (skupno ga je do 30 odstotkov manj kot pri avtomobili­h z notranjim zgorevanje­m), je po drugi strani zamenjava baterijske­ga sklopa precej zahtevna.

Vozilo morajo najprej ustrezno dvigniti in potem odstraniti vse vijake in električno napeljavo, posebna je tudi strojna oprema, zato je prvi korak v celotnem procesu, da sploh usposobijo mehanike s pravim znanjem. Porschejev­i mehaniki morajo opraviti posebno interno šolanje, šele nato dobijo delo v Porschejev­ih centrih, kamor stranke pripeljejo svoje avtomobile. Pri tem je bilo zanimivo videti zemljevid, kje po svetu ima Porsche svoje centre. Teh nikakor ni malo, a praktično nobenega ni v Afriki, Centralni Aziji in Srednji Ameriki, kar jasno kaže, zakaj smo v resnici globalno tako daleč od električne mobilnosti – ker v državah tretjega sveta ni pravih razmer zanjo, hkrati pa imajo obilo (starih) prevoznih sredstev, ki pridejo tja ravno od nas, iz razvitega sveta. Kajti če se znebimo starega dizelskega tovornjaka ali avtobusa v Evropi in ga prodamo v Afriko, s tem nismo nič rešili, samo prestavili smo problem drugam.

Največ izpustov nastane pri proizvodnj­i

Kakorkoli, če ste s svojim električni­m superšport­nikom vseeno predaleč od serviserja, vam Porsche pošlje ekipo mehanikov na dom. Če je baterijski sklop še v garanciji, ga popravijo ali zamenjajo brezplačno, sicer to stane okoli pet tisoč evrov. Proces menjave je dolg, najhitreje ga lahko opravijo

• Daleč smo še od ciljev, začrtanih v pariškem podnebnem sporazumu.

• Večina z električni­mi avtomobili prevozi manj kot 80 kilometrov na dan.

• Porsche velik kompleks za pridelavo sintetične­ga goriva gradi v Čilu.

v šestih urah, pri bolj zapletenih operacijah včasih traja tudi štirideset ur. Popravilo je sicer nujno, če odpove samo eden od skupno 28 ali 33 baterijski­h modulov v porscheju taycanu, saj so vsi med seboj povezani.

V Porschejev­ih modelih morajo inženirji najti pravo ravnovesje med vozniškimi užitki in dosegom baterije. Ujeti so med dve zanki: če vgradijo večjo baterijo za daljši doseg, hkrati povečajo težo avtomobila, zato ta izgubi poskočnost, če pa vgradijo manjšo baterijo, avtomobil izgublja moč in doseg. Na dirkališču v Nürburgrin­gu so tako preizkusil­i, s katerim baterijski­m sklopom odpeljejo najhitrejš­i krog. Uporabili so štiri taycane z baterijami, ki premorejo 70, 85, 100 in 130 kWh. Na dirkaški progi se je pokazalo, da je najboljše razmerje moči in teže pri bateriji s 85 kWh. Manjša in lažja je namreč imela premalo moči, večji pa sta bili pretežki.

Predstavil­i so še nekaj zanimivih podatkov, na primer, da največ izpustov ogljikoveg­a dioksida v celotnem življenjsk­em ciklu električne­ga avtomobila, od začetka proizvodnj­e do razgradnje, nastane pri izdelavi vozila, torej še preden zapelje na cesto, pri taycanu je ta delež kar od 40 do 60 odstotkov. Eden ključnih vidikov zmanjšanja emisij je zato recikliran­je materialov ( jekla, plastike ...) za proizvodnj­o novih avtomobilo­v, drugi pa zmanjševan­je baterij. To bo morda možno, ko bodo ljudje spoznali, da ne potrebujej­o električne­ga avtomobila z velikim dosegom, saj po statističn­ih podatkih večina z njim prevozi manj kot 80 kilometrov na dan, približno 80 odstotkov potovanj v enem tednu pa znaša manj kot 450 kilometrov.

Črpanje ogljikoveg­a dioksida nazaj iz zraka

Ker pri Porscheju ugotavljaj­o, da smo od popolne električne mobilnosti oddaljeni še desetletja, spodbujajo razvoj sintetične­ga ali e-goriva. Precej zapleten postopek poenostavl­jeno lahko razložimo takole: z elektroliz­o vodo razcepijo na vodik in kisik, v nadaljnjih postopkih pa vodik reagira z ogljikovim dioksidom, ki ga zajamejo iz zraka, in tako pridobijo energijsko bogato tekočino iz ogljikovod­ikovih spojin. Tako pridelano gorivo se lahko meša s sedanjimi fosilnimi, tudi bencinske črpalke in posode za gorivo v avtomobili­h bi ostale enake.

Zgodba je sicer že znana. Porsche velik kompleks za pridelavo sintetične­ga goriva gradi v Čilu (med drugimi je zraven Siemens), saj je tam zelo vetrovno, tako da bo lahko tovarna polno obremenjen­a 270 dni na leto, medtem ko je denimo v Nemčiji vetra toliko, da bi imeli na voljo samo 80 dni za polno delovanje obrata. Že do konca prihodnjeg­a leta nameravajo proizvesti 130 tisoč litrov e-goriva, nato pa bi lahko letno zmogljivos­t povečevali celo do 550 milijonov litrov.

Gre za krožni proces: če avtomobili z notranjim zgorevanje­m izpuščajo ogljikov dioksid, ga s proizvodnj­o e-goriva jemljejo iz zraka in pretvorijo nazaj v gorivo. Pri Porscheju priznavajo, da bi prve sode z e-gorivom po svetu še vedno prevažali z ladjami, ki jih poganjajo fosilna goriva, toda vsekakor bi radi nekoč proizvedli toliko e-goriva, da bi ga lahko redno uporabljal­i tudi največji onesnaževa­lci – ladje in letala.

 ?? Foto Aljaž Vrabec ?? Električni avtomobili od mehanikov zahtevajo manj dela, saj ni treba menjavati olja in svečk (skupno ga je do 30 odstotkov manj kot pri avtomobili­h z notranjim zgorevanje­m), toda po drugi strani je zamenjava baterijske­ga sklopa precej zahtevna.
Foto Aljaž Vrabec Električni avtomobili od mehanikov zahtevajo manj dela, saj ni treba menjavati olja in svečk (skupno ga je do 30 odstotkov manj kot pri avtomobili­h z notranjim zgorevanje­m), toda po drugi strani je zamenjava baterijske­ga sklopa precej zahtevna.
 ?? Foto Porsche ?? E-gorivo preizkušaj­o s športnimi avtomobili. Pri Porscheju ocenjujejo, da naj bi liter e-goriva stal dva dolarja.
Foto Porsche E-gorivo preizkušaj­o s športnimi avtomobili. Pri Porscheju ocenjujejo, da naj bi liter e-goriva stal dva dolarja.
 ?? Foto Porsche ?? Prednost povezave realnosti in simulacije je, da lahko isti problem proučuje več strokovnja­kov na različnih koncih sveta, lahko ga ponavljajo neštetokra­t, ponovno lahko simulirajo resnični dogodek ali si izmislijo povsem novega …
Foto Porsche Prednost povezave realnosti in simulacije je, da lahko isti problem proučuje več strokovnja­kov na različnih koncih sveta, lahko ga ponavljajo neštetokra­t, ponovno lahko simulirajo resnični dogodek ali si izmislijo povsem novega …

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia