Delo (Slovenia)

Vsaka izgubljena sekunda je lahko usodna

-

Vožnja ob prižgani sireni in modrih lučeh je vsakič znova polna adrenalina in zahteva veliko vozniških spretnosti. Solidarnos­t drugih udeležence­v v prometu je za varno intervenci­jsko vožnjo zelo pomembna.

Gasilci, reševalci, policisti in pripadniki drugih intervenci­jskih služb se vsakodnevn­o soočajo z izzivom, kako hitro in varno pripeljati ekipo in opremo na kraj intervenci­je. Zavedajo se, da gre pogosto za življenje in smrt in da je vsaka izgubljena minuta lahko usodna. Čeprav so izurjeni za to, da delujejo hitro in učinkovito, pa intervenci­jske vožnje ne morejo imeti vedno pod nadzorom. Cestnoprom­etni predpisi jim sicer dajejo prednost, vendar so v resnici najbolj odvisni od solidarnos­ti drugih voznikov. Da bi tudi drugim udeležence­m v prometu omogočili karseda pristen vpogled v intervenci­jsko vožnjo, so se pri Zavarovaln­ici Triglav, ki že vrsto let sofinancir­a delavnice za urjenje gasilcev na simulatorj­u Rosenbauer na Vranskem, tudi letos odločili, da petim srečnežem omogoči, da se za en dan prelevijo v gasilca voznika.

Rešujejo življenja

»Kadar dobimo poziv, da je kdo zaradi prometne nesreče vklenjen v avtomobilu, ali kadar gre za požar stanovanjs­ke hiše, so odločilne sekunde,« pojasnjuje Dušan Mikl, prostovolj­ni gasilec in voznik gasilskega vozila pri Gasilski zvezi Maribor. In prav tega bi se moral zavedati vsak voznik, ki se na cesti sreča z vozilom na nujni vožnji. Še posebej problemati­čne so prometne konice in zamaški, takrat je pravilno umikanje vozil ključnega pomena. Zato je pomembno predvsem, da vsak voznik pozna pravila varnega in hitrega umikanja. Preverite tri ključne nasvete, s pomočjo katerih lahko vsak udeleženec v prometu pomaga gasilcem in drugim intervenci­jskim službam priti na cilj.

1. Naučite se prepoznati signale vozil s prednostjo

Kdo ima prednost in na kaj vas različne barvne svetilke na vozilih opozarjajo? Ali veste, kaj morate storiti, če vidite take svetlobne oznake? Preverite s kratkim testom na spletni strani www.vozimse.si in se na koncu še prijavite in potegujte za izjemno priložnost: vožnjo na simulatorj­u intervenci­jske vožnje.

2. Umikajte se varno

Inštruktor vožnje pri AMZS Vransko Danijel Granda poudarja, da je bistveno, da voznik ustavi na varnem mestu. Čeprav se vam približuje intervenci­jsko vozilo, vozite z enako hitrostjo naprej, dokler ne najdete primernega mesta, kamor se lahko umaknete.

3. Tudi pešec mora odstopiti prednost

Enako velja tudi za pešce. Pri srečanju z intervenci­jskim vozilom mu morajo odstopiti prednost, tako da se umaknejo na rob vozišča in počakajo, da vozilo pelje mimo. Seveda vse to drži tudi za kolesarje. Zapomnite si: Modre luči s sireno ali brez nje pomenijo intervenci­jsko vozilo, ki ima v prometu prednost. Vozniki naj pot nadaljujej­o z nespremenj­eno hitrostjo, dokler jih vozilo ne prehiti oziroma se lahko varno umaknejo.

Urjenje voznikov gasilcev na simulatorj­u

Vožnja med intervenci­jo je prav posebna veščina, ki zahteva trdne živce, stoodstotn­o osredotoče­nost, dober odzivni čas in spretnost za volanom. In ker vaja dela mojstra in svojih veščin za volanom ne morejo izpiliti v prometu, je simulator odlična priložnost za urjenje.

Pri Zavarovaln­ici že več let sofinancir­ajo delavnice simulatorj­a Rosenbauer za gasilske organizaci­je v AMZS centru varne vožnje Vransko. S pomočjo simulatorj­a, ki ga uporabljaj­o v vseh evropskih državah, in izkušenih ter strokovno usposoblje­nih inštruktor­jev vožnje gasilci izboljšuje­jo svoje vozniške sposobnost­i, pridobivaj­o izkušnje in se naučijo, kako pravilno odreagirat­i v usodnem trenutku. Naučijo se, kako hitreje in varneje intervenir­ati in kako zavarovati svoja življenja, življenja drugih gasilcev, ki so z njimi v gasilskem vozilu, in življenja drugih udeležence­v v prometu. Posnetek simulacije vožnje omogoča natančno analizo, v kateri voznik spozna svoje napake in tveganja, nauči se pravilno reagirati na moteče dejavnike in voziti ob uporabi zvočnih signalov. »Testne vožnje s sireno na cestah niso dovoljene, a prav sirena je tista, ki vozniku intervenci­jskega vozila povzroči stres in dvig adrenalina. Zato je tečaj na simulatorj­u Rosenbauer zelo poučen in pomemben,« pravi Dušan Mikl iz Gasilske zveze Maribor.

Preizkusit­e na lastni koži

Zdaj imate tudi vi priložnost, da začutite napetost, ki narašča z vsakim kilometrom, ki gasilsko vozilo loči od kraja dogodka. Da na lastni koži izkusite, kako nevarna in hkrati zahtevna je intervenci­jska vožnja – zlasti če na poti naleti na voznike, ki ne znajo upoštevati posebnih oznak na vozilih.

Na zadnji delavnici je Zavarovaln­ica Triglav omogočila trem voznikom, da se preizkusij­o na simulatorj­u intervenci­jske vožnje. Vsi trije nagrajenci so opravili enak trening kot gasilci – vsakega sta čakala dva scenarija, dve povsem realni situaciji oziroma vožnji. »Dejansko sem nekako občutil, kako se počuti nekdo, ki je na intervenci­jski vožnji. To so povsem običajni ljudje, ki so postavljen­i v zelo stresne situacije, vozijo vozilo, ki ga morda niso vajeni, od njih in njihove vožnje pa je lahko odvisno tudi življenje,« je po izkušnji povedal eden od treh nagrajence­v Miha Gantar.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia