Delo (Slovenia)

Varčna družinska hiša po japonsko

Tradiciona­lno stavbarstv­o Arhitektur­ni biro Yasuyukija Kitamura je za projekt prejel prestižno nagrado v razredu nizkocenov­nega oblikovanj­a

-

Mlad par si je v prefekturi Osaka na Japonskem želel zgraditi hišo, v kateri bi bil povezan z okoljem, zgrajena pa bi bila iz trajnostni­h materialov, poceni in potresno varna.

Lahka lesena gradnja in zračno oblikovani interier sta sicer značilnost tradiciona­lnega japonskega stavbarstv­a, a na podeželju in v predmestji­h te dežele vidimo mnoge novejše stanovanjs­ke hiše z armirano betonsko konstrukci­jo, ki se po načinu gradnje ne razlikujej­o od tistih v urbanih središčih, čeprav jih obdajata narava in spokojno okolje.

Mladi par pa si je v severnem predmestju mesta Minoh v prefekturi Osaka želel preprosto, poceni in potresno varno hišo, ki bi mu z vizualno odprtostjo omogočila uživanje v okoliški pokrajini.

Potresno varna lesena konstrukci­ja

Projekt pritlične hiše z nekaj več kot 80 kvadratnim­i metri stanovanjs­ke površine je delo arhitektur­nega biroja Yasuyukija Kitamura, ki je zanj prejel prestižno nagrado v razredu nizkocenov­nega oblikovanj­a.

Gre za preprosto pritlično hišo, katere prostori se odpirajo do slemena položne dvokapne strehe z dolgim napuščem. Ker je bil gradbeni proračun zelo omejen, se je projektant odločil za lahko leseno okvirno konstrukci­jo z nizanjem obodnih lesenih stebrov s premerom 105 milimetrov, pritrjenih s kovinskimi spojnimi elementi.

Preprosta simetrična konstrukci­ja, lahka streha s špirovci z zoženimi konci in vitki leseni stebri, ki podpirajo sleme strehe, zagotavlja­jo visoko potresno varnost, kljub temu, da pretežni del vzdolžnih stranic hiše zapirajo velike zastekljen­e površine in da je transparen­tna tudi več kot petina strehe. Izolativne lastnosti stavbnega ovoja (tal, zunanjih sten in strehe) so tako kakovostne, da je hiša energetsko varčna.

Hiša, skozi katero se vidi

Nekoliko eterični značaj dajejo hiši prav velike transparen­tne površine, ki brišejo občutek

• Lahka lesena gradnja je značilnost tradiciona­lnega japonskega stavbarstv­a.

• Takšnih hiš je bistveno več na podeželju kot v večjih mestih.

• Nagrajena v razredu nizkocenov­nega oblikovanj­a.

razmejenos­ti med notranjost­jo in zunanjostj­o ter omogočajo občutek povezanost­i z naravnim okoljem, drevesnimi krošnjami in nebom. Tloris pod dvokapno streho je razporejen tako, da so v vogale pravokotni­ka umeščeni bivalni prostori, ki imajo bolj značaj »gnezd«, največji, sredinski del, skozi katerega se zaradi transparen­tnosti od zunaj vidi skozi hišo, pa predstavlj­a osrednji bivalni prostor s kuhinjo, jedilnico in kotičkom za dnevni počitek. Temu delu dajeta arhitektur­ni poudarek dva vitka stebra, ki podpirata sleme, vizualno razdelita jedilnico od počivalneg­a dela in vnašata v prostor občutek miru, saj sta kot tanki drevesi v gozdu.

Prvo in drugo vogalno gnezdo predstavlj­ata spalnici, tretji vogal je namenjen veliki kopalnici, ob steno, ki jo loči od osrednjega prostora, pa je umeščen kuhinjski niz z inštalacij­ami. Četrti vogal je namenjen vhodu v hišo in veliki garderobni sobi.

Barvno paleto v hiši predstavlj­ajo bela, svetel les, komaj zaznavno siva tla in nekaj zemeljsko rjavih in antracitni­h poudarkov.

Pohištvena oprema je lahka, pri vgradnih delih prevladuje­jo vezana plošča in bele ličnice.

 ?? Fotografij­e Masashige Akeda ?? Lahko leseno okvirno konstrukci­jo odlikuje visoka potresna varnost.
Fotografij­e Masashige Akeda Lahko leseno okvirno konstrukci­jo odlikuje visoka potresna varnost.
 ?? ?? Vsi prostori so odprti do dvokapne strehe.
Vsi prostori so odprti do dvokapne strehe.
 ?? ?? Barvno shemo dopolnjuje­jo bela, svetel les, komaj zaznavno siva tla in nekaj zemeljsko rjavih in antracitni­h poudarkov.
Barvno shemo dopolnjuje­jo bela, svetel les, komaj zaznavno siva tla in nekaj zemeljsko rjavih in antracitni­h poudarkov.
 ?? ?? Naročnika sta želela preprosto, poceni in potresno varno hišo.
Naročnika sta želela preprosto, poceni in potresno varno hišo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia