Delo (Slovenia)

Južnoameri­čani na reaktivni pogon

Reprezenta­nčni cikel je povzročil težave številnim klubom

- Jan Krstovski

Po tem, ko je Paris Saint-Germain brez svojih južnoameri­ških asov moral odigrati sinočnjo tekmo z Angersom, težke odločitve čakajo tudi številne druge klube v najmočnejš­ih evropskih ligah.

Kdo si bo upal tvegati? To je pereče vprašanje tega konca tedna, ko se na spored vrača klubski nogomet. Vodstva evropskih lig in nogometnih zvez so v veliki večini prezrla težave kolektivov, ki imajo v svojih vrstah južnoameri­ške ase, le v Španiji so spet preložili dve tekmi, in sicer Granada – Atletico Madrid in Real Madrid – Athletic Bilbao. Zadnji obračun južnoameri­ških kvaliikaci­j za svetovno prvenstvo v Katarju med Brazilijo in Urugvajem se je končal včeraj nekaj po četrti uri zjutraj po srednjeevr­opskem času. Manj kot 17 ur kasneje je Paris Saint-Germain že čakala domača tekma z Angersom v francoskem prvenstvu.

»Ni vedno lahko in jezi te, ko nimaš na voljo vseh, a tako pač je. Imamo širok kader, za tiste, ki igrajo, pa je to priložnost za napredovan­je,« je dejal domači strateg Mauricio Pochettino, ki seveda ni mogel računati na Neymarja, Lionela Messija, Marquinhos­a, Angela Di Mario ... Brazilci in Argentinci so se od oktobrskeg­a dela kvaliikaci­j za SP 2022 poslovili z zmagama, veliko bolj kot argentinsk­a z 1:0 nad Perujem – Messi je igral vso tekmo, gol pa je dosegel Lautaro Martinez – je odmevala brazilska s 4:1 proti Urugvaju. Po tem, ko je odkrito dejal, da se morda že približuje njegov zadnji mundial, je Neymar dosegel vodilni gol in podelil še dve podaji.

PSG lahko vsaj približno zakrpa praktično vsako vrzel v moštvu, drugače je denimo v primeru Leeds Uniteda. Njihov krilni napadalec Raphinha je s prvima goloma za člansko izbrano vrsto Brazilije prav tako zablestel v Manausu, a svojemu klubu najverjetn­eje ne bo mogel pomagati v današnjem dvoboju s Southampto­nom, ki zaenkrat predstavlj­a tudi bitko za obstanek v premier league. Vsak spodrsljaj je lahko usoden in Leeds je ne nazadnje na lastni koži spoznal, kako trnova pot vodi nazaj med elito.

Najeli zasebna letala

»Vse bo odvisno od tega, koliko minut bo odigral in kako učinkovit bo njegov počitek, glede na to, da bo tretjino časa do tekme preživel na letalu. Če bomo zaznali kakršno koli tveganje, ne bo igral,« je napovedal Argentinec na klopi belih Marcelo Bielsa, ki mu čezoceansk­i leti seveda niso tuji. Gotovo ga je razveselil­a novica, da se je Leeds skupaj z Manchester Unitedom, Manchester Cityjem in Liverpoolo­m dogovoril za najem zasebnega letala, ki je na Otok pomagalo prepeljati nekatere nogometaše. Podobno so se morali znajti pri Chelseaju, Tottenhamu in Aston Villi.

Pod drobnogled­om bo ta konec tedna več kot 70 nogometaše­v, ki so imeli odločno premalo časa za počitek. V serie A se bo Simone Inzaghi na klopi Interja danes pozno popoldne prvič pomeril z nekdanjim klubom Laziem – poleg Lautara Martineza je čakal na srečen povratek še kar treh varovancev. Papirnati derbiji tega konca tedna bodo na sporedu jutri: Bayer Leverkusen bo na obračunu vodilnih ekip bundeslige gostil Bayern, Juventus bo pričakal Romo, Barcelona pa Valencio. Prvič bi lahko na Camp Nouu zaigral Sergio Agüero, ki mu med okrevanjem po poškodbi tokrat seveda ni bilo potrebno potovati.

 ?? Foto Juan Mabromata/AFP ?? Angel Di Maria (zgoraj) tekme v Parizu ni ujel, Lautaro Martinez in Nahuel Molina, ki igrata v Milanu in Vidmu, še lahko upata.
Foto Juan Mabromata/AFP Angel Di Maria (zgoraj) tekme v Parizu ni ujel, Lautaro Martinez in Nahuel Molina, ki igrata v Milanu in Vidmu, še lahko upata.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia