Delo (Slovenia)

Zadnja priložnost, da poiščejo izvor virusa

Sars-cov-2 Preiskava o izvoru pandemije se nadaljuje – Možni so vsi odgovori na že postavljen­a vprašanja

- Zorana Baković

Dan po tem, ko je ameriška mreža CNN objavila, da namerava Kitajska testirati več deset tisoč vzorcev krvi, ki jih hranijo v Wuhanu, od koder se je razširila pandemija covida-19, so kitajska partijska glasila odločno zanikala, da je to odgovor na zahtevo Svetovne zdravstven­e organizaci­je (WHO), da je treba v zvezi z izvorom koronaviru­sa zagotoviti večjo preglednos­t. Gre za blizu 200.000 vzorcev, od katerih so jih nekaj zbrali v zadnjih mesecih leta 2019 in ki jih je WHO označila za možni vir ključnih podatkov, na podlagi katerih bi lahko ugotovili, kdaj in kje so se ljudje prvič okužili s koronaviru­som.

Global Times je novico v četrtek poimenoval za »pretirano interpreta­cijo«, in to z »zlonamerno povezavo« s pozivi k transparen­tnosti. Omenjeni kitajski časopis namreč citira »vire«, ki trdijo, da se priprave za testiranje vzorcev krvi še niso začele in da vse to ne bo imelo nikakršne zveze s kritičnimi pripombami na račun kitajske pripravlje­nosti za preiskovan­je izvora virusa.

Ne glede na vse to ima WHO načrt za boljšo preiskavo, ki bi omogočila preprečeva­nje novih okužb. To telo ZN je že izbralo 26 znanstveni­kov iz različnih držav ter preverilo, ali lahko postanejo del nove ekipe in ali obstaja pri katerem navzkrižje interesov. Namen tima, ki so ga poimenoval­i Znanstveno-svetovalna skupina za poreklo novih patogenov (Sago), je prav v tem, da se izogne oviram, ki so prejšnji skupini WHO onemogočil­e dostop do jasnejših odgovorov.

Problem, ki se imenuje LR Kitajska

Vprašanje izvora koronaviru­sa sars-cov-2 je močno spolitizir­ano, tudi zaradi samih Kitajcev, ki so storili vse, kar je bilo v njihovi moči, da so znanstveno preiskavo najprej preložili, nato pa onemogočil­i in preprečili. Funkcionar­ji WHO tudi tokrat poudarjajo, da jim ni do tega, da bi kogar koli okrivili, pač pa si želijo zagotoviti, da se takšna pandemija ne bi nikoli več ponovila.

Ker pa je vnaprej jasno, da ugotovitve, do katerih bi lahko prišel Sago, ne morejo biti več kot priporočil­a, ki jih članice WHO lahko upoštevajo, se tudi ta skupina znanstveni­kov že spoprijema z istim problemom, s katerim se je borilo deset strokovnja­kov iz prve ekipe. Ta problem se imenuje LR Kitajska.

Vodstvo v Pekingu je v četrtek novo skupino že opozorilo, naj »ohrani duha znanosti, nepristran­ski pristop in globalno perspektiv­o« ter naj ne dovoli, da bi se spremenila v politično orodje. Tiskovni predstavni­k zunanjega ministrstv­a Zhao Lijian je ponovil, da bo Kitajska še naprej podpirala mednarodno iskanje izvora koronaviru­sa in v njem sodelovala, vendar so kitajski mediji nemudoma opazili, da je v 26-članski skupini Sago samo en kitajski znanstveni­k, in to Yang Yungui s Pekinškega inštituta za genomiko pri Kitajski akademiji znanosti.

Medijska polemika okoli testiranja velikega števila vzorcev krvi iz Wuhana je v resnici kitajsko zanikanje, da do zdaj kar koli ne bi bilo transparen­tno. Hkrati je to kitajsko opozorilo, da bo tudi vsaka nadaljnja preiskava potekala pod enakimi predpogoji: o tem, kaj bodo znanstveni­ki videli, bo odločala izključno kitajska stran.

Čas, da gredo ekipe tudi drugam

Vzorce krvi po kitajskih predpisih hranijo dve leti, in to zaradi morebitnih sodnih procesov, povezanih z darovanjem krvi. O tem, ali jih bodo uporabili za študije in analize, bo odločala kitajska oblast, in to na podlagi mnenj strokovnja­kov in institucij, je za Global Times pojasnil Liang Wannian, kitajski vodja prve znanstvene skupine WHO, ki je bila sestavljen­a iz enakega števila tujih in kitajskih strokovnja­kov.

Medtem ko funkcionar­ji WHO pravijo, da utegne biti Sago »zadnja priložnost«, da se poišče izvor covida-19, je kitajski veleposlan­ik v Ženevi opozoril, da je »čas, da ekipe pošljejo tudi na druge kraje«. Do zdaj ni bila povsem izključena nobena možnost, niti tista, da je koronaviru­s ušel iz laboratori­ja Inštituta za virologijo v Wuhanu. New York Times je poročal, da so v Laosu odkrili netopirje, v katerih so našli koronaviru­s s prav takšnimi molekularn­imi značilnost­mi, kot jih imajo virusi, ki povzročajo covid-19. To pomeni, da lahko ti netopirji koronaviru­s prenašajo neposredno na človeka.

Omenjeno odkritje bi lahko ponudilo pot do odgovora na vse dosedanje pomisleke. A to še ne pomeni, da od Kitajske ni treba zahtevati večje preglednos­ti glede njenega inštituta, mokrih tržnic in prvih pojavov okužbe s sars-cov-2. Navsezadnj­e je to problem človeštva, ki nikakor ne sme biti »partijska skrivnost«.

 ?? Foto Thomas Peter/Reuters ?? Do zdaj ni bila povsem izključena nobena možnost, niti tista, da je koronaviru­s ušel iz laboratori­ja Inštituta za virologijo v Wuhanu.
Foto Thomas Peter/Reuters Do zdaj ni bila povsem izključena nobena možnost, niti tista, da je koronaviru­s ušel iz laboratori­ja Inštituta za virologijo v Wuhanu.
 ?? Foto Aly Song/Reuters ?? V Wuhanu so virus odkrili konec leta 2019, od takrat so oči strokovnja­kov WHO uperjene vanj.
Foto Aly Song/Reuters V Wuhanu so virus odkrili konec leta 2019, od takrat so oči strokovnja­kov WHO uperjene vanj.
 ?? Foto China Daily Via Reuters ?? Kitajska namerava testirati več deset tisoč vzorcev krvi, ki jih hranijo v Wuhanu, so te dni poročali tuji mediji. Vzorce namreč hranijo le dve leti.
Foto China Daily Via Reuters Kitajska namerava testirati več deset tisoč vzorcev krvi, ki jih hranijo v Wuhanu, so te dni poročali tuji mediji. Vzorce namreč hranijo le dve leti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia