Delo (Slovenia)

Tudi s prestola kritike na račun svetovnih voditeljev Člane kraljeve družine skrbijo podnebne spremembe

-

Potem ko se je britanski princ Willi

am v intervjuju za BBC pred prvo nagrado earthshot za rešitev planeta dotaknil tudi problema vesoljskeg­a turizma in velikih svetovnih umov, ki bi prednostno morali reševati Zemljo, ne pa iskati novih krajev in možnosti za življenje, so tudi njegovo babico,

kraljico Elizabeto II., slišali govoriti podobno. S svojimi izjavami se je celo prebila na vrh novic spletnega portala

Guardiana.

Na odprtju velškega parlamenta v Cardiffu jo je bilo namreč v neformalne­m klepetanju s snaho, vojvodinjo Cornwallsk­o in predstavni­co velškega parlamenta Elin Jones – kar pa je bilo predvajano v živo –, slišati kritizirat­i svetovne voditelje zaradi njihove nedejavnos­ti v zvezi s podnebno krizo. Dejala je, da jo iritirajo posameznik­i, ki samo govorijo. »Neverjetno, kajne?« je začela. »Slišim vse mogoče o COP26, a še vedno ne vem, kdo pride. Vemo samo, kdo ne pride. Res me jezi, da samo govorijo, pa nič ne naredijo,« je bila jasna kraljica. Jonesova ji je pritrdila: »Natanko tako. Zdaj je čas za ukrepanje. Danes zjutraj sem po televiziji ujela vašega vnuka princa Williama, ki je rekel, da so poleti v vesolje nesmiselni in da moramo rešiti Zemljo.« Kraljica ji je z nasmehom odvrnila: »Ja, brala sem o tem.«

Kraljica se je v pogovoru navezala na mednarodni podnebni vrh COP26, ki bo konec meseca v Glasgowu na Škotskem, udeležila pa se ga bo tudi sama s še nekaterimi člani kraljeve družine. Princ Charles, že desetletja zavzet in glasen naravovars­tvenik, ki je na podnebne spremembe opozarjal, še preden se je sploh kdo zavedal resnosti problema, je te dni za BBC prav tako dejal, da ga skrbi, da se bodo svetovni voditelji na srečanju v Glasgowu »samo pogovarjal­i«. »Treba je tudi ukrepati na terenu,« je dejal in dodal, da je vrh na Škotskem zadnja priložnost za globalne ukrepe v zvezi s podnebnim zlomom. Za zdaj je znano, da se bodo COP26 udeležili ameriški predsednik Joe Biden in člani držav G7, včeraj pa je po tednih obotavljan­ja udeležbo potrdil še avstralski premier Scott Morrison. Med tistimi, ki svojega zagotovila še niso dali, so po poročanju Guardiana kitajski in ruski predsednik Xi Jinping in Vladimir Putin, indijski premier Narendra Modi in brazilski predsednik Jair Bolsonaro.

 ?? Foto Jacob King/AFP ?? Britansko monarhinjo jezijo mednarodni politiki, ki o podnebnih spremembah samo govorijo, naredijo pa nič.
Foto Jacob King/AFP Britansko monarhinjo jezijo mednarodni politiki, ki o podnebnih spremembah samo govorijo, naredijo pa nič.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia