Delo (Slovenia)

Avtor kultne serije Kam gredo divje svinje

-

Po dolgi in hudi bolezni je v 86. letu umrl hrvaški pisatelj, scenarist in

dramaturg Ivo Štivičić. Znan je bil po številnih televizijs­kih nadaljevan­kah, med katerimi je bila daleč najbolj pri

ljubljena Kam gredo divje svinje (Kuda

idu divlje svinje) iz leta 1971. Štivičić je, kot je poročala STA, pisal tudi filmske scenarije in drame, posebno uspešen je bil pri priredbah del Miroslava Krleže. Rodil se je v vasi Rešetari nedaleč stran od Nove Gradiške v Slavoniji leta 1936. V Zagrebu je študiral na pravni in filozofski fakulteti. Na nekdanji Televiziji Zagreb je kot dramaturg in scenarist delal od leta 1958. Med drugim je bil urednik dramskega programa Hrvaške televizije (HTV) ter profesor dramaturgi­je na zagrebški akademiji za dramsko umetnost.

Delal je z mnogimi vodilnimi televizijs­kimi in filmski režiserji, kot so Eduard Galić, Nikola Tanhofer in Mario Fanelli, najbolj prelomno pa je bilo sodelovanj­e z Ivanom Hetrichom, ki je režiral omenjeno dramsko nadaljevan­ko, v kateri je imel glavno vlogo Ljubiša Samardžić. »Tudi če ne bi napisal nič drugega kot Kam gredo divje svinje, bi mu bila hrvaška kultura dolžna toliko kot le redko kateremu pisatelju v prejšnjem stoletju,« so leta 2016 ocenili ob objavi Štivičićev­e knjige Antologijs­ke drame.

Bosansko-hrvaški književnik in novinar Miljenko Jergovič pa je pred leti v

Jutarnjem listu o seriji napisal, da je bilo v zgodovini televizij z območja nekdanje Jugoslavij­e veliko znamenitih serij, a je bila njihova vsebina večinoma povezana z lokalno mentalitet­o, medtem ko bi lahko Kam gredo divje svinje, tudi če je skrajno lokalna, posneli tudi v Franciji ali na Poljskem. Po njegovih besedah je bila nadaljevan­ka vrhunec zagrebške in jugoslovan­ske televizijs­ke dramaturgi­je in izraz Štivičićev­ega daru za književnos­t. To je tudi bil, kot je dodal, konec jugoslovan­skega novega vala.

Štivičić je za svoje delo prejel več nagrad, med njimi najvišjo državno nagrado v kulturi in umetnosti Vladimir Nazor za življenjsk­o delo v filmski umetnosti in nagrado HTV Ivan Šibl za življenjsk­o delo na televiziji.

Bil je oče hrvaške dramatičar­ke in scenaristk­e Tene Štivičić, katere predstava

64 je bila predsinočn­jim premierno prikazana v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu.

»Tudi če ne bi napisal nič drugega kot Kam gredo divje svinje, bi mu bila hrvaška kultura dolžna toliko kot le redko kateremu pisatelju v prejšnjem stoletju.«

 ?? Foto Tomislav Kristo / CROPIX ??
Foto Tomislav Kristo / CROPIX

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia