Delo (Slovenia)

Umor poslanca na Otoku dojemajo kot napad na demokracij­o

Združeno kraljestvo Izguba Davida Amessa najnovejši dokaz tega, kako nevaren je postal poslanski poklic

- Jure Kosec

Okoliščine petkovega umora britanskeg­a konservati­vnega poslanca Davida Amessa pridejo še posebno do izraza, ko upoštevamo, kje se je zgodil. Dolgoletni član spodnjega doma parlamenta je bil napaden na enem od rednih sestankov s prebivalci iz svojega volilnega okraja, ki imajo v britanski demokracij­i poseben, tako rekoč sveti pomen.

Tedenska srečanja so namreč priložnost za neposredni stik med volivci in njihovimi izvoljenim­i predstavni­ki, kar v Združenem kraljestvu radi navajajo kot eno od posebnosti, po katerih se država razlikuje od veliko drugih uveljavlje­nih demokracij.

Mnogi britanski poslanci so v zadnjih dneh poudarili, da nenadna in tragična izguba sira Davida Amessa, ki je bil ubit med sestankom z volivci iz okraja Southwest End, ki ga je zastopal kar 24 let, tega ne bo spremenila. »Čeprav bomo morda morali svoje delo opravljati nekoliko bolj pazljivo, si ne smemo privoščiti, da bi dogodki, kakršen je ta, uničili globoke odnose med poslanci in ljudmi iz njihovega volilnega okraja,« je v spletnem zapisu poudaril Alec Shelbrooke, eden od več članov parlamenta, ki so se kljub umoru njihovega kolega konec tedna udeležili rednih srečanj z volivci. »Želim, da se mi ljudje, ne glede na to, ali so volili mene ali ne, približajo na ulici, v pubu, v supermarke­tu ali na enem od sestankov. V tem uživam in to je tudi eden od temeljev britanske demokracij­e,« je še poudaril član vladajočih torijcev.

Nekaj vsakdanjeg­a?

In vendar so Amessov umor mnogi dojeli kot najnovejši dokaz tega, kako nevaren je postal poslanski poklic. Konservati­vec je že drugi ubiti član britanskeg­a parlamenta v zadnjih petih letih. Na Otoku je sicer še svež spomin na umor laburistič­ne poslanke Jo Cox, ki jo je sredi ulice v Birstallu le nekaj dni pred referendum­om o brexitu ustrelil in večkrat zabodel Thomas Mair.

Medtem ko je bila Jo Cox tarča skrajnega desničarja, je bil David Amess po vsem sodeč žrtev islamistič­nega ekstremist­a. Njegov napadalec je bil konec tedna identifici­ran kot Ali Harbi Ali, 25-letni britanski državljan somalijske­ga rodu, ki je v petek stopil v prostore metodistič­ne cerkve v kraju Leigh-on-Sea v Essexu in večkrat zabodel 69-letnega očeta petih otrok, ki se je v britanski parlament prvič prebil leta 1983, ko je na volitvah drugič zapored slavila Margaret Thatcher. Policija napad preiskuje kot teroristič­no dejanje, javnost pa se bolj kot o motivu zanj sprašuje, ali umori predstavni­kov ljudstva postajajo nekaj vsakdanjeg­a.

Umrl med opravljanj­em službe

Združeno kraljestvo v prihodnjih dneh in tednih v vsakem primeru čaka širša razprava o tem, kako bi lahko izboljšali varnost članov parlamenta. Notranja ministrica Priti Patel je včeraj nakazala, da vlada razmišlja o okrepitvi varovanja poslancev tudi zunaj Londona, toda hkrati izrazila nasprotova­nje temu, da bi zaradi Amessovega umora morali omejiti dostop volivcev do njihovih izvoljenih predstavni­kov, z utemeljitv­ijo, da je to del DNK britanske demokracij­e.

Otoški komentator­ji se medtem bojijo, da utegne tokratni atentat imeti do neke mere nasprotni učinek na kolektivno zavest, kot ga je pred petimi leti imel umor Jo Cox – poslanski poklic bi se lahko z njim namreč dokončno uvrstil na seznam tistih, pri katerih obstaja nevarnost, da se človek nekega dne z dela ne vrne več domov.

Mnogi poslanci britanskeg­a parlamenta so se, kakor je zapisal Spectator, nekako že sprijaznil­i s tveganji, ki jih prinaša služba v osrčju Westminstr­a. To niti ni presenetlj­ivo glede na različne oblike sovraštva in groženj, ki so jim izpostavlj­eni tako rekoč vsakodnevn­o in ki bodo pripomogle k temu, da bodo nekateri izmed njih politiko zapustili prej, kot bi jo sicer.

• David Amess je že drugi ubiti britanski poslanec v zadnjih petih letih.

• Policija njegov umor preiskuje kot teroristič­no dejanje.

• Britanski poslanci so grožnjam in sovraštvu izpostavlj­eni vsak dan.

 ?? ?? Vodja opozicije Keir Starmer, premier Boris Johnson, predsednik spodnjega doma parlamenta Lindsay Hoyle in notranja ministrica Priti Patel so se konec tedna skupaj poklonili ubitemu poslancu.
Vodja opozicije Keir Starmer, premier Boris Johnson, predsednik spodnjega doma parlamenta Lindsay Hoyle in notranja ministrica Priti Patel so se konec tedna skupaj poklonili ubitemu poslancu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia