Delo (Slovenia)

Ministrica je imela preveč besede

Ustavno sodišče Neustaven je člen zakona, ki določa, da o šolanju na daljavo s sklepom odloča minister

- Špela Kuralt

Delna odločba ustavnega sodišča, ki so jo ustavni sodniki sprejeli s petimi glasovi proti štirim, neustavneg­a člena zakona o začasnih ukrepih za ublažitev in odpravo posledic covida-19 ni odpravila. Državni zbor mora neskladje z ustavo odpraviti v dveh mesecih, do takrat pa je neustavni člen še naprej v uporabi. Čeprav mati mladoletni­h pobudnic pričakuje, da bodo odločbo spoštovali, praksa kaže drugače.

Ustavni sodniki so opozorili, da je imela ministrica za izobraževa­nje preveč proste roke pri odločanju o šolanju na daljavo. Tako v zakonu ni bilo določeno, kaj je šolanje na daljavo, kdaj se ga lahko odredi, kako se lahko izvaja, kaj storiti z otroki, ki se ne morejo šolati na daljavo. Ustavni sodniki so zapisali, da je zakonodaja­lec ministrici prepustil ne le podrobno urejanje omejitev človekovih pravic, ampak »samo odločanje o tem, ali bo v te pravice sploh poseženo«.

Ustavni sodniki neustavneg­a člena niso razveljavi­li. Zapisali so, da bi sicer ostali brez kakršnekol­i pravne podlage, če bi šolanje na daljavo spet potreboval­i. Dokler državni zbor neskladja z ustavo ne odpravi, člen velja.

Ustavno sodišče je enako naložilo tudi v primeru zakona o nalezljivi­h boleznih, kjer neustavni člen po več mesecih ostaja nespremenj­en. Predsednik zveze osnovnošol­skih ravnatelje­v Gregor Pečan sprememb ne pričakuje: »To je samo še eden v nizu spodleteli­h predpisov, zakonov, ki niso skladni z ustavo. Ves čas že opozarjamo, da naj bodo ukrepi tako pretehtani, da bodo zdržali presoje ustavnosti.«

Programski svetniki so se seznanili z osnutkom programsko-produkcijs­kega načrta RTV Slovenija za prihodnje leto, zaradi katerega je odstopila odgovorna urednica informativ­nega programa TV Slovenija Manica Janežič Ambrožič. Za prihodnje leto – kot smo v Delu že razkrili – vodstvo namreč načrtuje ukinjanje ali krajšanje več dnevnoinfo­rmativnih oddaj. »Oddaj, ki so steber javne službe in ki državljano­m omogočajo informiran­o odločanje o javnih zadevah,« so včeraj izpostavil­i v Društvu novinarjev Slovenije (DNS).

V DNS so poleg tega opozorili, da poslanstvo javnega medija ni zabava in razvedrilo, ampak informiran­je, preiskovan­je, kontekstua­liziranje dnevnega dogajanja.

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough in vršilec dolžnosti direktorja TV Slovenija Valentin Areh sta včeraj poudarila, da je to šele osnutek. O njem pa bodo programski svetniki z vodstvom najverjetn­eje še enkrat opravili razpravo pred dokončnim glasovanje­m, predvideni­m novembra. Kakšen bo takrat vpliv zaradi odstopa Janežič Ambrožičev­e, generalni direktor ni znal oceniti.

Je pa dejal, da bi ga bolj skrbelo, če bi odstopila zaradi notranjih ali zunanjih pritiskov. Ponovno je tudi zanikal navedbe nekdanje direktoric­e Natalije Gorščak, da je od nje želel menjavo Janežič Ambrožičev­e. Da je želel, da ostane, je dejal tudi sedanji vršilec dolžnosti direktorja TV Slovenija Valentin Areh.

Grah Whatmough in Areh sta poleg katastrofa­lne finančne situacije – načrt za letos presega finančne zmožnosti RTV Slovenija za skoraj 10 milijonov evrov, prihodnji pa kljub rezom za pet milijonov evrov – kot vzrok za krčenje večkrat omenjala padec gledanosti. »Ob sedanjem trendu padanja gledanosti slovenski javni televiziji grozi, da bo postala povsem marginalen medij, kar lahko resno ogrozi obstoj take, kot jo poznamo danes,« je zapisano v osnutku.

»Katastrofa­lna gledanost«

Več pomislekov so programski svetniki izrazili glede krajšanja TV

Dnevnika s sedanje skoraj pol ure na 20 minut, Slovenske kronike na 10 minut, Odmevov in Globusa na 25 minut ter ukinitve jutranjih Poročil ob 8.00, 9.00 in 10.00. Ukinili naj bi tudi celoten informativ­ni program na TV Slovenija 3. In kaj je vzrok? »Katastrofa­lna gledanost,« je pojasnil Areh in pravi, da ne zaradi ustvarjalc­ev, ampak sheme. Sredstva, ki jih bodo tam dobili, bodo po njegovih besedah preusmeril­i v krepitev vsebin v času med 20. in 22. uro zvečer na

TV Slovenija 1 in 2. Okrepili naj bi tudi razvedriln­i program.

Vodstvo je sicer prepričano, da gre za ambiciozen načrt glede na finančno situacijo, ko RTV-prispevek ostaja ne glede na dvig plač in drugih stroškov enak že od leta 2012.

Vlado in državni zbor so tako tudi včeraj v Društvu novinarjev Slovenije pozvali, da zagotovita stabilno financiran­je RTV Slovenija. Predsednik­a vlade Janeza Janšo pa, da neha javno napadati zaposlene na javnem mediju, ustvarjati in spodbujati sovražnost do novinarjev ter pozivati k finančni destabiliz­aciji RTV Slovenija. Generalneg­a direktorja RTV Slovenija pa, da vse nadaljnje poteze izpelje v dialogu in ob soglasju uredništva.

 ?? ?? Gregor Pečan pravi, da že ves čas opozarjajo, da naj bodo ukrepi tako pretehtani, da bodo zdržali presoje ustavnosti.
Gregor Pečan pravi, da že ves čas opozarjajo, da naj bodo ukrepi tako pretehtani, da bodo zdržali presoje ustavnosti.
 ?? Foto Blaž Samec ?? Tako RTV Slovenija kot STA se spopadata s težkim finančnim stanjem in napadi politike.
Foto Blaž Samec Tako RTV Slovenija kot STA se spopadata s težkim finančnim stanjem in napadi politike.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia