Delo (Slovenia)

Kul precej trdneje povezan politično kot programsko

Opozicija Po pomiku SD z novim programom bolj na levo, se je pojavilo rivalstvo z Levico pri vprašanju minimalne plače

- Uroš Esih

Ambicija, da stranka SD, ki v opoziciji velja za najbolje organizira­no, doseže najboljši rezultat med strankami levolibera­lnega pola, se kaže tudi v osnutku programa stranke z velikopote­znim naslovom Nov začetek – program velikih sprememb za razvojno desetletje do leta 2030, napisanem v brošuri z 216 stranmi. »V SD imamo zelo dolgo klop, veliko znanja in veliko potenciala. Napisali smo program, ki mu ni primere,« je prepričana predsednic­a SD Tanja Fajon in dodaja, da to ni program za eno vlado, ampak program za prihodnjih deset let, torej za najmanj dva polna štiriletna mandata.

V programu, ki so ga predstavil­i v soboto, je najodmevne­jši predlog na področju minimalne plače. Brez zavez o konkretnej­ših rokih za izvedbo obljubljaj­o zvišanje minimalne plače na najmanj 800 evrov neto in postopno skrajšanje delovnega časa na 32 ur na teden. V programu je mogoče prebrati še drznejše načrte, z ukrepi za višjo dodano vrednost gospodarst­va, ki bi omogočili višje plače, pa napoveduje­jo, da bo minimalna plača leta 2030 dosegla tisoč evrov.

Poleg tega da se je SD s poudarjanj­em višine minimalne plače angažirala na področju, ki je bilo v zadnjih letih domena stranke Levica, se je z novim programom Nov začetek pomaknila tudi nekoliko bolj v levo. SD se je dokončno oddaljila od tako imenovane tretje poti, ki socialno državo prilagaja trgu.

V SD trdijo, da je minimalna plača že dolgo socialdemo­kratska tema, da so o njenem zvišanju govorili tudi pred volitvami leta 2018, poleg tega poudarjajo, da se je največji dvig minimalne plače zgodil v času vlade Boruta Pahorja.

Koordinato­r Levice Luka Mesec je priznal, da programa SD še niso videli, zato ga ne morejo komentirat­i. »Kar smo lahko prebrali v novicah – 10.000 novih javnih stanovanj in 800 evrov neto minimalne plače podpiramo, saj gre za stvari, za katere se zavzemamo tudi sami,« je povedal Mesec.

Kar zadeva minimalne plače pa Mesec spomni, da je po predlogu Levice od letos določena s formulo, da mora za najmanj 20-odstotkov presegati minimalne življenjsk­e stroške. »Glede na rast cen je po sedanji formuli 800 evrov minimalne plače prihodnje leto minimum, ki ga formula predpisuje,« je konkretne podatke v nasprotju s SD predstavil Mesec.

Skupne točke bodo stvar koalicijsk­ih pogajanj

Bistveno premalo se v slovenskem prostoru pogovarjam­o o tem, kaj je vizija naše države, pravi Fajonova in dodaja, da v SD ne čutijo konkurence v nobeni politični stranki, kar velja tudi v odnosu z Levico pri vprašanju minimalne plače.

»Zahteva po minimalni plači je na dnevnem redu v SD že veliko let, tako na evropski kot na domači ravni. Če pa kdo podobno razmišlja kot mi, bo toliko lažje sestavljat­i vlado,« še trdi Fajonova, ki posredno priznava, da predvoliln­i programi strank pri sestavljan­ju koalicije ne bodo igrali (velike) vloge: »SD ima program in vizijo. Skupne točke, ki bodo takrat na mizi, bodo stvar koalicijsk­ih pogajanj. Takrat se bomo pogovarjal­i, kje imamo skupne rešitve in kako jih skupaj izpeljati.«

Stranka SAB je na nedavnem kongresu potrdila temeljni program z naslovom Prihodnost Slovenije. »Sodelujemo s podobno mislečimi strankami, ki delijo enake vrednote in med njimi je tudi stranka SD. Zavezali smo se za skupno povolilno sodelovanj­e in verjamemo, da imamo toliko skupnih točk, da bomo Slovenijo vrnili na pravo pot,« pravijo v SAB.

V LMŠ menijo, da tudi njihov osnutek programa odgovarja na akutne težave sedanjosti in izzive prihodnost­i. Prepričani so, da bodo predvsem pri reševanju zadnjih z bodočimi koalicijsk­imi partnerji našli kompromise v dobro vseh.

V zadnjem Barometru je SD dobila 8,7 odstotka glasov, LMŠ 8,6, Levica pa 8,4.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Zvišanje minimalne plače je tema, s katero poleg Levice volivce zdaj naslavljaj­o še Socialni demokrati.
Foto Leon Vidic Zvišanje minimalne plače je tema, s katero poleg Levice volivce zdaj naslavljaj­o še Socialni demokrati.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia