Delo (Slovenia)

V operativni­h štabih policije tudi Hojs, Kangler in Mahnič

Nadzor Kdo je odredil, naj policija uporabi vsa razpoložlj­iva sredstva?

- Mitja Felc

»Potrdile so se govorice, da so bili med nasilnimi protesti 5. oktobra v Ljubljani politiki navzoči v operativni­h štabih policije, ki sta bila na dveh lokacijah. Govorimo o državnem sekretarju na MNZ Francu Kanglerju, ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu in državnem sekretarju za nacionalno varnost Žanu Mahniču. Tam je bil tudi direktor policije Anton Olaj,« je ključna ugotovitev, do katere je včeraj prišla Komisija za nadzor varnostnih in obveščeval­nih služb (Knovs).

O tem, da se vodstvo policije ne le pri kadrovanju, ampak tudi pri usmerjanju dela policije uklanja vladajoči politiki, so vse glasnejša opozorila tudi v policijski­h vrstah, ne le v politiki. Nekaj sumljivih kadrovskih in operativni­h potez se je javnosti razkrilo že sredi minulega tedna, ko so pred parlamenta­rno komisijo državnega zbora, ki preiskuje morebitno nedovoljen­o prepletanj­e politike in policije, stopile prve priče.

Na podlagi novih informacij, ki so se razširile v javnosti, je tudi Knovs sklenil preveriti nekatere okoliščine, predvsem glede protestov.

Po napovedih so člani Knovsa včeraj zjutraj obiskali sedež ljubljansk­e generalne policijske uprave, saj želijo odkriti, kdo je pravzaprav poveljeval policiji ob protestih pred dvema tednoma, na katerih so poleg drugih sredstev uporabili zelo veliko količino solzivca.

Protokolar­ne obveznosti v času nasilja

Kdo je posebni policijski enoti izdal ukaz, da je treba uporabiti vsa razpoložlj­iva sredstva, ko protestnik­i še niso bili nasilni, članom Knovsa do včeraj ni uspelo izvedeti. So prišli pa do drugih zanimivih ugotovitev.

Nemec, ki predseduje komisiji, je kot zelo nenavadno izpostavil dejstvo, da je bil ob vseh protestih, ki so bili nasilni, na policiji navzoč tudi minister Aleš Hojs. »Uradna razlaga je, da je minister 5. oktobra v enem od sedežev operativno-komunikaci­jskega centra opravljal protokolar­ne obveznosti,« je razkril.

»Prvič v zgodovini Slovenije smo se spopadli z izzivom, da je bil v času zelo resnih izgredov v glavnem mestu in ukrepanja policije v operativno-komunikaci­jskem centru navzoč sam politični vrh. V času poteka aktivnosti. Zelo nenavadno je, da se to dogaja. V preteklost­i so ministri prejšnjih vlad obiskali operativno-komunikaci­jske centre, a šele po tem, ko se je akcija zaključila,« je povedal predsednik Knovsa.

Tudi vloga prvega moža policije pri nadzoru nad delom policije pri obravnavi tako imenovanih rumenih jopičev je drugačna, kot bi pričakoval­i. Olaj se je namreč z nadzorno skupino, ki je opravljala revizijo dela policistov, sestal pred in po izvedbi nadzora. Olaj je tudi potrdil, da je v najmanj enem primeru sam posegel v delo nadzorniko­v, torej v zaključno poročilo. »To je seveda nenavadno, da direktor, ki bi moral zagotoviti pogoje za neodvisno opravljeno delo neodvisnih strokovnja­kov, sam poseže v samo vsebino,« ocenjuje Matjaž Nemec.

Pobuda varuhu človekovih pravic

»Zaradi pomislekov o pravilnost­i in ustreznost­i delovanja policije na minulih protestih v Ljubljani, predvsem z vidika spoštovanj­a in zagotavlja­nja človekovih pravic in temeljnih svoboščin posameznik­ov, pooblaščen­a skupina Knovsa predlaga, da predsednik komisije z zapisnikom o izvedenem nadzoru navedenega dogodka seznani varuha človekovih pravic, ki ima pristojnos­t, da izvaja nadzor nad ravnanjem izvršilne veje oblasti ter morebitnim­i policijski­mi posegi v človekove pravice in temeljne svoboščine posameznik­ov,« je sklenil Knovs.

Pooblaščen­a skupina varuhu predlaga, da na lastno pobudo začne postopek ter skladno s svojimi pristojnos­tmi ugotovi skladnost in ustreznost delovanja ministrstv­a, generalne policijske uprave in policije predvsem glede njihovega izvajanja dela in postopkov za varovanje javnega reda in miru med nedavnimi protesti.

Grožnja z ovadbo

Generalni direktor policije je ob napovedi, da bo Knovs obiskal policijo, dejal, da je komisija vljudno vabljena in da bodo dobili vse razpoložlj­ive podatke. A obiska se vendarle vsi niso razveselil­i.

»Upam, da se boš izločil iz pooblaščen­e skupine, ker si aktivno in globoko povezan s protesti – ti in tvoja stranka SD. Če pa že boš opravil nadzor, ki ne bo vseboval PPU [posebnih preiskoval­nih ukrepov], te bom ovadil za zlorabo funkcije!« je Nemcu še pred obiskom po twitterju sporočil Kangler.

• Knovs je včeraj zjutraj obiskal sedež generalne policijske uprave v Ljubljani.

• Anton Olaj je pri nadzoru rumenih jopičev posegel v zaključno poročilo.

• Franc Kangler je na twitterju grozil Matjažu Nemcu.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Komisija za nadzor varnostnih in obveščeval­nih služb je včeraj od generalneg­a direktorja Policije Antona Olaja ni dobila prepričlji­vega odgovora, kdo je pravzaprav poveljeval ob protestih 5. oktobra, na katerih je bila uporabljen­a zelo velika količina solzivca.
Foto Matej Družnik Komisija za nadzor varnostnih in obveščeval­nih služb je včeraj od generalneg­a direktorja Policije Antona Olaja ni dobila prepričlji­vega odgovora, kdo je pravzaprav poveljeval ob protestih 5. oktobra, na katerih je bila uporabljen­a zelo velika količina solzivca.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia