Delo (Slovenia)

Za plačilo položnic, nakup hrane ali letovanje

Teden dobrodelno­sti Rdeči križ Slovenije zagotavlja, da bodo zbrani denar porabili za zmanjševan­je socialne izključeno­sti

- Barbara Hočevar

Rdeči križ Slovenije (RKS) je lani pomagal 122.000 ljudem, med drugim je razdelil 3300 ton prehranski­h izdelkov. Del sredstev, ki jih namenjajo za programe, RKS zbere z akcijami, ena takšnih je tudi Teden dobrodelno­sti, ki se je začel včeraj in bo v sodelovanj­u s Televizijo Slovenija potekal do 24. oktobra. »Del zbranih sredstev porabimo za pomoč pri plačilu položnic za ogrevanje ali internet, pri nakupu hrane, ki je prilagojen­a tistim, ki imajo različne zdravstven­e težave, kot sta na primer celiakija in sladkorna bolezen, ali pa so slabokrvni ali laktozno intolerant­ni. Del sredstev namenimo za enotedensk­a letovanja otrok in starejših. V času, ko je čutiti veliko razdeljeno­st v družbi, nas lahko takšne akcije povežejo, da skupaj prestopimo meje možnega,« je ob začetku akcije dejala Vesna Mikuž, predsednic­a RKS.

Lani so darovalci v akciji Teden dobrodelno­sti nakazali 58.751 evrov, namenjenih zmanjševan­ju socialne izključeno­sti vsakega petega upokojenca in vsakega osmega otroka. »Samo v RKS smo v letu 2020 s hrano, higienskim­i pripomočki, oblačili, šolskimi potrebščin­ami ali plačilom položnic pomagali vsakemu šestnajste­mu prebivalcu Slovenije. Z vsemi ostalimi programi, kot so krvodajals­tvo, prva pomoč, služba za iskanje pogrešanih, pa kar vsakemu desetemu,« je navedla Katarina Mikulić iz RKS, ki ima že 155 let tradicije.

• Darovalci so za Teden dobrodelno­sti lani namenili 58.751 evrov.

• Z Rdečim križem sodeluje več kot 10.500 prostovolj­cev.

• V vasi Boreci je med 275 prebivalci 110 članov Rdečega križa.

Veliko medsosedsk­e pomoči

RKS je lani sodeloval z 10.582 prostovolj­ci, samo v razdeljeva­nje pomoči jih je bilo vključenih 2966. Med njimi je tudi Silva Duh, ki je že 33 let predsednic­a krajevne organizaci­je Rdečega križa v vasi Boreci v občini Križevci, predsednic­a območnega združenja RK Ljutomer in podpredsed­nica RKS. »Vsi skupaj skrbimo za humanitarn­o noto, delimo hrano, ki jo prejmemo od evropskega sklada, pa tudi prehranske in higienske pakete, ki jih dobimo prek Fundacije invalidski­h in humanitarn­ih organizaci­j,« je opisala Silva Duh, ki je v profesiona­lnem življenju samostojna podjetnica, z Rdečim križem pa je povezana še iz časov osnovnošol­skega krožka. Spominja se, da je bila že kot otrok nagnjena k temu, da pomaga drugim in so se je krivice dotaknile.

»Spremljamo socialno sliko na terenu in predlagamo sekretarki na območnem združenju, komu bi dali kakšne pakete. Na ravni RKS obstajajo kriteriji za dodelitev, uporabniki morajo, na primer, prinesti odrezek zadnje pokojnine ali zadnjo plačilno listo. Včasih pa se pokaže potreba po pomoči, tudi če posameznik presega dohodkovni cenzus,« je povedala Silva Duh. V manjših krajih se ljudje med seboj poznajo, veliko je tudi medsosedsk­e pomoči, predvsem starostnik­om, ki so brez sorodnikov. Ob začetku epidemije se je nanje, na primer, obrnila ravnatelji­ca osnovne šole in jih opozorila na družine otrok, ki bi jim zelo prav prišel kak dodatni paket hrane. »Številni ljudje pa so odmaknjeni, in dokler jim ne grozijo trije izklopi – elektrike, vode in ne vem še česa, nikjer ne prosijo za pomoč. Takih primerov je veliko.«

Na leto prejmejo približno 4000 evrov donacij, ki jih porabijo prav za plačilo takih položnic.

Lahko se pohvalijo, da je v vasi z okoli 270 prebivalci kar 110 članov Rdečega križa, ki pa so večinoma starejši, zato iščejo načine, kako v aktivno članstvo privabiti tudi mlajše.

 ?? Foto Jure Eržen ?? V Rdečem križu pravijo, da so lani s hrano, higienskim­i pripomočki, oblačili, šolskimi potrebščin­ami ali plačilom položnic pomagali vsakemu šestnajste­mu prebivalcu Slovenije.
Foto Jure Eržen V Rdečem križu pravijo, da so lani s hrano, higienskim­i pripomočki, oblačili, šolskimi potrebščin­ami ali plačilom položnic pomagali vsakemu šestnajste­mu prebivalcu Slovenije.
 ?? ?? Silva Duh pravi, da je bila že kot otrok nagnjena k temu, da pomaga drugim.
Silva Duh pravi, da je bila že kot otrok nagnjena k temu, da pomaga drugim.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia