Delo (Slovenia)

Varšava bi Bruslju brala levite o demokracij­i

Vladavina prava Vprašanje Poljske je tema v evropskem parlamentu, a tudi vrh EU konec tedna se ji ne bo mogel izogniti

- Peter Žerjavič

Bo v prihodnjih dneh le na obzorju kakšno znamenje zmanjšanja napetosti zaradi položaja Poljske v EU in njenega odnosa do vladavine prava? Varšava je doslej vztrajala pri svojem in ni pokazala pripravlje­nosti na kompromis. dopisnik iz Bruslja

Kot je pred današnjim nastopom v evropskem parlamentu v pismu voditeljem EU opozoril poljski premier Mateusz Morawiecki, je več ustavnih sodišč v državah članicah odločilo, da so institucij­e Unije, zlasti sodišče EU, prekoračil­e svoje pristojnos­ti. Zato njegove posamezne odločitve ne bi bile zavezujoče zanje. Navedel je primere Češke, Danske, Francije, Italije, Romunije, Španije. Vsaj sodba nemškega ustavnega sodišče glede ECB (nakup programa obveznic) ima po bolj ali manj enotnem mnenju pravnih strokovnja­kov drugačen značaj, saj zadevala konkretni primer.

V položaju, v katerem se je znašla Poljska, je opozoril na nevarnost postopne preobrazbe Unije »v entiteto, ki preneha biti zavezništv­o svobodnih, enakih in suverenih držav in namesto tega postane enoten, centralno upravljani organizem, ki ga vodijo institucij­e, prikrajšan­e za demokratič­ni nadzor državljano­v evropskih držav«. To, kar se danes dogaja Poljski, se lahko jutri, pod drugačno pretvezo, zgodi drugi državi. V parlamenta­rni razpravi bo nastopila še predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen.

Oklevanje evropske komisije

Nemška krščanska demokratka je pod pritiskom, ker evropska komisija okleva pri uporabi mehanizma pogojevanj­a izplačil evropskih sredstev za države članice, v katerih pomanjklji­vosti pri spoštovanj­u vladavine prava ogrožajo finančne interese in proračun EU. Evropski parlament evropski komisiji žuga s tožbo, ker ne izpolnjuje svojih dolžnosti. Na muhi tega mehanizma bi bili najprej Madžarska in Poljska, ki ga spodbijata pred sodiščem EU. Ursula von der Leyen je sredi septembra že napovedala, da bodo prva pisma v države članice poslali v nekaj tednih.

Skladno s sklepi z decembrske­ga vrha EU bi najprej počakali na odločitev sodišča EU. Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je opozorila, da bi morali počakati na

• Poljska svari pred institucij­ami EU brez demokratič­nega nadzora.

• Nemčija in Francija pri ukrepanju proti Varšavi ne bi hiteli.

• Mehanizem pogojevanj­a izplačil z vladavino prava ostaja v predalu.

sodišče. Žuganje evropskih parlamenta­rcev s tožbo spremlja z rahlo potrtostjo. Svetovala je pogovore in kompromise. Iz Pariza prav tako prihaja sporočilo, da bi morali nadaljevat­i dialog s poljsko vlado, a po drugi strani da bi morali vztrajati pri pritisku. Državni sekretar za EU Clément Beaune je v Libération­u zagovarjal tožbo evropske komisije, če bo Poljska zavračala uporabo evropskega prava, in tudi pritisk pri proračunu.

»Nihče ni nepogrešlj­iv«

Evropska komisija že tako zadržuje odobritev poljskega načrta za okrevanje in odpornost (23,9 milijarde evrov nepovratni­h sredstev). Na Nizozemske­m, kjer so bili že med pogajanji o proračunu in načrtu za pogajanja ostri do vzhoda, imajo po sodbi poljskega ustavnega sodišča še dodatne argumente. Na vrhu EU se ne bodo mogli izogniti tej temi, ki bi utegnila sprožiti žolčne razprave evropskih voditeljev. Že zadnji redni vrh so zasenčile težke, tudi čustvene razprave o madžarski zakonodaji, usmerjeni proti LGBTI+, nizozemski premier Mark Rutte je načel vprašanje madžarskeg­a članstva v EU.

V liberalnem taboru je nezadovolj­stva veliko. Vodja luksemburš­ke diplomacij­e Jean Asselborn je na zasedanju zunanjih ministrov EU opozoril, da Poljska lahko spremeni svojo ustavo in ne bodo mogoče takšne sodbe. Druga pot bi bila, da se spremenijo evropske pogodbe – kar po Asselborno­vem mnenju ne bo mogoče. Opozoril je, da nobena država članica ni nepogrešlj­iva. Tudi Poljska se lahko odloči za odhod, a Poljaki po njegovem mnenju ne bodo za. Poljski premier je z odločitvij­o za nastop v evropskem parlamentu uvidel, da ne gre za ukrivljeno­st banan, ampak za nekaj bistvenega v EU, je še dejal.

 ?? ?? To, kar se danes dogaja Poljski, se lahko jutri, pod drugačno pretvezo, zgodi tudi drugim, opozarja poljski premier Mateusz Morawiecki.
To, kar se danes dogaja Poljski, se lahko jutri, pod drugačno pretvezo, zgodi tudi drugim, opozarja poljski premier Mateusz Morawiecki.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia