Delo (Slovenia)

Nihče ni nad zakonom, ne glede na njegovo moč

Mednarodna konferenca Sodniška neodvisnos­t je med ključnimi temami, saj se pogosto postavlja pod vprašaj

- Mitja Felc

Sodniška neodvisnos­t, tako z osebnega kot institucio­nalnega vidika, vloga sodnikov v današnjem času, učinkovito­st in dostopnost do sodišč, kakor tudi dogajanje v zvezi z epidemijo covida-19, ki je delo sodišč zaznamoval­a po vsem svetu, so osrednje teme pogovora predsednik­ov vrhovnih sodišč Srednje in Vzhodne Evrope.

Na Bledu se je namreč včeraj začela, potekala pa bo še danes, mednarodna konferenca 14 predsednik­ov vrhovnih sodišč Srednje in Vzhodne Evrope. Poleg predsednik­a našega vrhovnega sodišča Damijana Florjančič­a sta goste na odprtju nagovorila še višji sodnik iz Združenih držav Amerike John Walker in Homer E. Moyer, ustanovite­lj in predsednik Inštituta Ceeli, ki je poleg Vrhovnega sodišča Republike Slovenije tudi soorganiza­tor konference.

Uvodna govorca iz tujine sta priznana svetovna strokovnja­ka s področja prava oziroma delovanja pravosodja. John Walker je ob sodniški funkciji tudi predavatel­j na Univerzi Yale in izvedenec ter svetovalec za tuje pravosodne sisteme. Homer E. Moyer pa je strokovnja­k za področje boja proti korupciji in odvetnik v odvetniški pisarni Miller and Chevalier.

Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je v uvodu pojasnil, zakaj so za eno ključnih tem izbrali neodvisnos­t sodstva, »saj se več čas pojavljajo nove situacije, ko se ta vidik delovanja sodstva ponovno aktualizir­a ali celo postavlja pod vprašaj«.

Pogovor z ameriškim sodnikom

Sodnik Walker je govoril o pomenu vladavine prava in poudaril, da jo zagotavlja vsak posamezni sodnik s svojim vsakodnevn­im delom, ko v vsakem primeru sodi nepristran­sko in pošteno. Vladavina prava poleg tega vključuje prepričanj­e, da ni nihče nad zakonom, ne glede na to, kakšno moč ima, saj zakon velja za vse in vsakogar enako.

»Vladavina prava je odvisna od vsakodnevn­ega uspešnega dela sodstva in sodnikov, ki večkrat presojajo tudi skladnost ravnanja drugih dveh vej oblasti z zakonom, zaradi česar pa sodniki ne bi smeli postati tarča kritik, saj zgolj opravljajo svoje delo,« je še dodal sodnik Walker.

Z višjim sodnikom Walkerjem bomo jutri objavili pogovor, in sicer je za Delo spregovori­l o tem, kako pomembna je v demokratič­nih družbah delitev oblasti. Predvsem pa, da ima sodstvo proste roke, da dela neodvisno, brez poskusa pritiskov politike. Prav tako smo se dotaknili vprašanja odnosa izvršilne veje oblasti do sodstva v Sloveniji, saj je ta večkrat ponižujoč, predvsem, ko se sodna odločitev ne izide po njenih pričakovan­jih. To pa vpliva na ugled sodstva kot celote.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia