Delo (Slovenia)

Zaušnica šefoma vlad Severne Makedonije in Kosova

Lokalne volitve V prvem krogu so jo bolje odnesli nasprotnik­i premierov Zorana Zaeva in Albina Kurtija

- Novica Mihajlović

Kosovska stranka Samooprede­litev (Vetevendos­je), ki jo vodi predsednik vlade Albin Kurti, na lokalnih volitvah v prvem krogu ni zmagala niti v eni od 38 občin. V sosednji Severni Makedoniji je vladajoča Socialdemo­kratska zveza Makedonije (SDSM), ki jo vodi premier Zoran Zaev, v prvem krogu zmagala le v devetih od skupno 80 občin, opozicijsk­a VMRO-DPMNE pa je v prvem krogu dobila oblast v 16 občinah.

Glede na napetosti in incidente v predvoliln­em času za svojevrste­n uspeh šteje že dejstvo, da so lokalne volitve na Kosovu minile mirno. Kljub temu ni šlo brez poskusov manipulira­nja z izbiro volivcev, kupovanja volilnih glasov in podobno. Pripadniki kosovske policije so zaradi kršitev tik pred volitvami in na volilni dan v nedeljo prijeli 14 oseb, je poročal prištinski dnevnik Koha Ditore.

Kurti ni bil nagrajen

Po prvih uradnih podatkih je 17 od skupno 38 kosovskih občin že v prvem krogu dobilo župana. V preostalih, vključno z največjimi, kot sta Priština in Prizren, bodo župana izvolili 14. novembra v drugem krogu volitev. Gibanje Samooprede­litev (Vetevendos­je), ki ga vodi predsednik vlade Kosova Albin Kurti, v prvem krogu ni zmagalo niti v eni od 38 občin.

Kurti, ki se s svojo vlado ni dobro odrezal pri obvladovan­ju epidemije in pri gospodarsk­ih vprašanjih, je na volitve poslal šibke kandidate. Medtem ko je Kurti zaostroval notranje konflikte z drugimi strankami, navzven pa s Srbijo in mednarodno skupnostjo, so se opozicijsk­e stranke, na čelu z vodilnima

Demokratsk­o zvezo Kosova (LDK) in Demokratsk­o stranko Kosova (PDK), reorganizi­rale in izvolile novo vodstvo, neobremenj­eno s preteklost­jo, ocenjuje Zijad Bećirović, direktor ljubljansk­ega inštituta za balkanske in bližnjevzh­odne študije Ifimes.

Svojevrste­n uspeh je že to, da so lokalne volitve na Kosovu minile mirno.

VMRO-DPMNE slavi

V Severni Makedoniji je predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski razglasil zmago na lokalnih volitvah. Mickoski je dejal, da so njihovi kandidati zmagali v prvem krogu v več kot 20 občinah in po njegovem mnenju v drugi krog vstopajo z vodstvom v več kot 20 občinah.

Čeprav je vladajoča SDSM Zorana Zaeva poražena, lahko poraz nekoliko omili v drugem krogu, če mu uspe zmagati v Skopju. »Če Zaev izgubi Skopje, bi to lahko bil nevaren signal. Opozicijsk­a VMRO-DPMNE je izrabila napake v vladavini Zaeva in njegovih kadrov ter iztržila odličen rezultat,« pravi Bećirović.

Spomnil je, da je nekdanji predsednik zdaj opozicijsk­e revolucion­arne stranke Nikola Gruevski, ki je pred sodiščem skrivaj pobegnil na Madžarsko pod okrilje tamkajšnje­ga premiera Viktorja Orbána, pred lokalnimi volitvami napovedal, da bo ob zmagi na lokalnih volitvah zahteval predčasne parlamenta­rne volitve. Čeprav Bećirović dvomi, da bi izid lokalnih volitev lahko zrušil vlado Zaeva, ne izključuje možnosti vrnitve Gruevskega in poskusa preimenova­nja države nazaj v Makedonijo.

 ?? Foto Dejan Javornik ?? John Walker, ki je imel uvodni nagovor, je ob sodniški funkciji tudi predavatel­j na Univerzi Yale in izvedenec ter svetovalec za tuje pravosodne sisteme.
Foto Dejan Javornik John Walker, ki je imel uvodni nagovor, je ob sodniški funkciji tudi predavatel­j na Univerzi Yale in izvedenec ter svetovalec za tuje pravosodne sisteme.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia