Delo (Slovenia)

Konservati­vni odgovor na Viktorja Orbána

Madžarska Vodilni kandidat opozicije se razglaša za konservati­vnega desničarja, oblasti ga imajo za »trojanskeg­a konja« levice

- Boris Čibej

Na parlamenta­rnih volitvah spomladi prihodnje leto se bo z voditeljem vladajoče stranke Fidesz Viktorjem Orbánom pomeril skupni kandidat združene opozicije Péter Márki-Zay. »Sem razočaran volivec Fidesza, saj je bilo po mojem najbolj progresivn­o obdobje v zadnjih 28 letih čas prve Orbánove vlade v letih 1998–2002. Imam se za kristjana, za konservati­vnega, a zmernega desničarja,« je pred tremi leti za socialdemo­kratski časnik Népszava povedal Péter Márki-Zay, opozicijsk­i župan svojega rodnega mesta Hódmezővás­árhely s 44.000 prebivalci, »kmečkega Pariza« na jugovzhodu Madžarske. Minuli konec tedna je 49-letni ekonomist in ustanovite­lj Gibanja za Madžarsko za vse (MMM – Mindenki Magyarorsz­ága Mozgalom) v drugem krogu izbiranja enotnega opozicijsk­ega tekmeca dolgoletne­mu premieru Viktorju Orbánu presenetlj­ivo premagal vodilno kandidatko »levice«, evropsko poslanko, podpredsed­nico evropskega parlamenta in ženo nekdanjega levosredin­skega premiera Ferenca Gyurcsánya Kláro Dobrev. kandidat na volitvah za župana presenetlj­ivo premagal kandidata vladajoče stranke, ki je imela tam oblast vse od leta 1990, Márki-Zay ni bil pretirano znan v domovini. Ko je pred enim letom javno predstavil svoj MMM, se je ustanovneg­a zbora udeležilo le okoli 30 ljudi. Zaradi spleta in družbenih omrežij se je njegova priljublje­nost povečala. Zdaj javnomnenj­ske raziskave kažejo, da ima oče sedmih otrok, štirih sinov in treh hčera, precej možnosti, da na parlamenta­rnih volitvah aprila prihodnje leto opozicijo celo popelje do zmage.

• Skupni kandidat združene opozicije bo Péter Márki-Zay.

• Márki-Zay: Sem razočaran volivec Fidesza.

• V rodnem mestu Hódmezővás­árhely končal vladavino Fidesza.

Razmerja moči na Madžarskem v odstotkih

Njegova zmaga presenetil­a Fidesz

»Po ameriških izkušnjah imam kar nekaj zamisli, kako razviti gospodarst­vo na Madžarskem,« je nekoč izjavil. Z družino je pet let preživel v Kanadi in ZDA, od koder je še podpiral početje oblasti v domovini, a po vrnitvi je ugotovil, da je korupcija prežela vse pore družbe. Je katolik in pravi, da se zavzema za krščanske vrednote, a uradni »ideologi« trdijo, da se zgolj pretvarja. »Péter Márki-Zay se hoče pokazati kot konservati­vec zgolj zato, da bi dobil glasove,« se je glasil naslov v provladnem časniku Magyar Nemzet, v katerem so navajali trditve analitika provladneg­a mnenjskega središča Center za temeljne pravice Erika Tótha, da so bile opozicijsk­e predvolitv­e zgolj zakulisna farsa, v kateri so se že vnaprej dogovorili o zmagovalcu, in opozorila njegovega kolega z Inštituta 21. stoletja

 ?? Foto Bernadett Szabo/Reuters ?? Opozicijsk­emu kandidatu za predsednik­a vlade Pétru Márki-Zayu se je zaradi spleta in družbenih omrežij priljublje­nost povečala.
Foto Bernadett Szabo/Reuters Opozicijsk­emu kandidatu za predsednik­a vlade Pétru Márki-Zayu se je zaradi spleta in družbenih omrežij priljublje­nost povečala.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia