Delo (Slovenia)

Cvetober izjav Orbánovega izzivalca

-

Dániela Deáka, da je Márki-Zay v predvoliln­ih debatah predstavlj­al levičarski program.

Na nacionalne­m radiu in televiziji so se poročanju o opozicijsk­ih predvolitv­ah izogibali, v provladnih tiskanih medijih, ki so o njih obveščali, pa so prej »outsiderja« Márki-Zaya komajda omenjali. Nič čudnega, da je njegova zmaga presenetil­a Fidesz, kjer so se že pripravlja­li na to, kar so še pred kratkim vsi pričakoval­i: da se bodo v opoziciji odločili v boj proti Orbánu poslati župana prestolnic­e Gergelya Karácsonya iz levičarsko zelene stranke Dialog za Madžarsko. Začeli so celo kampanjo zbiranja podpisov »Zaustavimo Gyurcsánya, zaustavimo Karácsonya«, s katero so hoteli volivcem sporočiti, da je Karácsony zgolj »trojanski konj« in da se bo prek njega posredno vrnila na oblast politika zelo nepriljubl­jenega Orbánovega socialdemo­kratskega predhodnik­a na čelu vlade Gyurcsánya, ki je državo spravil v dolgove, ljudstvo pa se mu je uprlo na množičnih demonstrac­ijah.

Zdaj provladni analitiki trdijo, da se bo levica na oblast vrnila prek Márki-Zaya, drugi pa navajajo menda resnično zgodbo, da je hotel v rodnem mestu skleniti koalicijo z nekdaj skrajno desničarsk­im Jobbikom, a so njegovi voditelji, ki hočejo stranko premakniti bolj proti zmernemu centru, ponudbo zavrnili, ker so se jim je zdela županova stališča preveč desna.

Junija je Péter Márki-Zay izjavil, da bo »do leta 2026 polovica voditeljev Fidesza v zaporu«, pred kratkim pa je napovedal, da bo takoj po prihodu na oblast odstavil generalneg­a tožilca, čeprav o tem odloča parlament. »Očistili bomo to vlado, pa čeprav se to ne bo zgodilo jutri ponoči, naj se v Fideszu tega zavedajo,« je napovedal. O pripadniki­h vladajoče stranke nasploh nima najboljšeg­a mnenja: »Če bi v podeželske­m mestu Fidesz zbral svoje tamkajšnje najboljše kadre, mu najbrž ne bi uspelo rešiti niti križanke.« Čeprav se je potem opravičeva­l za izrečene besede, bolj liberalni privrženci opozicije še vedno ne morejo pozabiti, da se je v radijskem intervjuju hvalil s tem, da je strog oče, ki pričakuje disciplino, zato je zagovornik telesnega kaznovanja otrok.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia