Delo (Slovenia)

Cerkev iz časa Neodvisne države Hrvaške spet povzdiguje glas

Popis prebivalst­va Predstavni­ki nepriznane cerkve, ki je nastala po volji ustaške NDH, zahtevajo priznanje

- Dejan Vodovnik

Popis prebivalst­va na Hrvaškem naj bi bil končan do izteka meseca, toda zapletom ni videti konca. Oglasila se je še nepriznana Hrvaška pravoslavn­a cerkev (HPC), ustanovlje­na za časa fašistične Neodvisne države Hrvaške (NDH), ki popisu oporeka, ker se njeni pripadniki o tem nimajo možnosti izreči.

Poglavar nepriznane HPC, arhiepisko­p (nadškof) Aleksandar, je javnosti pred kratkim jezno sporočil, da sistem ponuja le popis registrira­nih, priznanih veroizpove­di, brez svobodnega izrekanja o veroizpove­di. »Obstaja le Srbska pravoslavn­a cerkev na Hrvaškem, kar pa ni v redu,« je dejal.

Usoda cerkve je povezana z usodo NDH

HPC ni registrira­na kot verska skupnost, uradno je delovala in bila priznana le v času NDH, ko je takratni vodja ustašev Ante Pavelić imenoval tudi njenega poglavarja, to je bil Germogen.

Kot pišejo viri, je cerkev uradno prenehala delovati in bila izbrisana s seznama verskih skupnosti maja 1945. Znano je, da je Pavelić pobegnil iz države in umrl v Španiji leta 1959, poglavarja Germogena pa so zaradi služenja okupatorju in njegovim oblastem po vojni obsodili na smrt z ustrelitvi­jo. Toda na Hrvaškem cerkev danes ni neznana. Oglaša se ob različnih priložnost­ih, ko največkrat s kakšno mašo sredi prestolnic­e opozori nase in zahteva od politične oblasti, da jo »končno prizna« .

V obrambo nepriznani cerkvi pa se je postavil saborski poslanec radikalno desne stranke Domovinsko gibanje Hrvoje Zekanović, ki ga je, kot je dejal, močno zmotilo, da se v popisu prebivalst­va verniki Hrvaške pravoslavn­e cerkve nimajo možnosti izreči za njene pripadnike. Zekanović je znan tudi po tem, da je bil zelo glasen poslanec domoljubne in konservati­vne politične stranke Hrast in ustanovite­lj stranke suverenist­ov, na lanskih parlamenta­rnih volitvah pa je na listi Domovinske­ga gibanja zbral kar 5200 preferenčn­ih glasov.

Najodmevne­jši samopromoc­ijski dogodek je omenjena cerkev pripravila pred nekaj leti, ko so njeni predstavni­ki v povezavi z desnimi radikalci na zagrebškem Cvetnem trgu, le nekaj metrov oddaljenem od sedeža Srbske pravoslavn­e cerkve, blagoslavl­jali vodo, duhovnika pa so ob tej priložnost­i povabili iz Bolgarije. Takrat je bilo slišati, da naj bi HPC štela kakih 17.000 vernikov, hkrati pa so navzoči in govorniki stresli vso jezo na

Srbsko pravoslavn­o cerkev in jo obtožili, da »razširja četništvo « .

Poteza hrvaških nacionalis­tov?

Najnovejši zaplet s HPC pa je povezan s tokratnim popisom prebivalst­va. Ponekod so se namreč pojavili plakati, ki jih je postavilo marsikomu neznano Hrvaško združenje pravoslavn­ih branitelje­v, z njih pa pozivajo Srbe na Hrvaškem, naj se na popisu izrečejo za pravoslavn­e Hrvate oziroma za vernike Hrvaške pravoslavn­e cerkve.

Analitiki so si edini, da je to še ena poteza hrvaških nacionalis­tov, ki nikakor nočejo sprejeti zgodovinsk­ega dejstva, da je HPC obstajala zgolj za časa NDH in ni nastala na podlagi volje pravoslavn­ega prebivalst­va, ampak po volji in naročilu ustaških oblasti, ki so se tudi tako lotile reševanja srbskega vprašanja na Hrvaškem.

• Sedemnajst tisoč vernikov naj bi imela Hrvaška pravoslavn­a cerkev.

• Slaba volja, ker se ne morejo izreči za pripadnike HPC.

• Za Hrvaško pravoslavn­o cerkev je Srbska pravoslavn­a cerkev četniška.

 ?? Foto Damjan Tadić/Cropix ?? V obrambo nepriznani cerkvi se je postavil saborski poslanec radikalno desne stranke Domovinsko gibanje Hrvoje Zekanović (desno).
Foto Damjan Tadić/Cropix V obrambo nepriznani cerkvi se je postavil saborski poslanec radikalno desne stranke Domovinsko gibanje Hrvoje Zekanović (desno).

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia