Delo (Slovenia)

Javno pismo direktorju ZD Zobozdravs­tveno varstvo Nova Gorica

- Ljubljana Solkan

Kaj je bilo treba vzbujati pozornost ob nedavnem plezanju predsednik­a vlade na trboveljsk­i dimnik.

Prvič: To opravilo ni v opisu njegovih del in nalog pa še v službenem času je plezal. Drugič: Če je to tekmovanje za Guinessovo knjigo rekordov, da kak povzpeten predsednik vlade pleza na najvišji dimnik v Evropi, se vas ne tiče. To bo objavljeno v Guinessovi knjigi 2022. Potem pa objavite!

Sploh pa: Naredite reportažo in pogovore s tistimi šestimi plezalci, ki so varovali prvega v vladi za abotno idejo, da ni padel.

»Slaven rad bi bil Janša Janez. Na podstavke spomenikov pleza že danes!« ga je policija »demokratič­ne« države v miru proti civilistom. Sklep naj si naredi vsak sam. Miroslav Vulović,

Spoštovani g. direktor, to morate vedeti oziroma morate biti s tem seznanjeni. Pri skoraj 70 letih sem v Slovenskem javnem zobozdravs­tvenem sistemu prvič doživel strokovno, humano ter celostno obravnavo, vredno te besede, in to v zobozdravs­tveni ambulanti Aleksandre Klanjšček, dr. dentalne medicine.

Naj na kratko opišem to mojo izkušnjo. Prvi stik z dr. Klanjščkov­o sem imel pred približno pol leta, že takrat sem začutil drugačen pristop, bistveno drugačen, bolj človeški in strokoven od vseh mojih dotedanjih izkušenj s slovenskim zobozdravs­tvenim sistemom oziroma zobozdravn­iki. Naročen ob 7.30, točno ob uri iz ordinacije v čakalnico vstopi dr. Klanjščkov­a in me vpraša po zdravstven­i izkaznici. Čez nekaj minut me že povabi v ambulanto, bila je sama brez asistentke, na računalniš­kem monitorju slika – ortopan mojega zobovja. Kratko, strokovno in razumljivo mi razloži, kako se bo spopadla z mojo težavo in kako bo potekalo zdravljenj­e oziroma sanacija. Želela je slišati tudi moje mnenje oziroma strinjanje. Prvi del načrtovane­ga posega je opravila takoj, puljenje dveh zob je izvedla tako, da bi mi pik komarja povzročil večjo neprijetno­st. Po opravljene­m posegu še beseda dve o nadaljnjih korakih in datumu naslednjeg­a obiska. To je kratek povzetek, cca. pol ure sedenja na stolu v ordinaciji.

Razlog, zakaj vam to pišem, je seznaniti vas in širšo javnost, da tudi v teh težkih in krutih časih v slovenskem zobozdravs­tvenem sistemu delajo zobozdravn­iki, ki jim je prvo poslanstvo strokovna in hitra ter pacientu prijazna obravnava in daleč kasneje vse drugo. Naj te razloge naštejem:

1. Strokoven in človeški pristop, nisi samo številka, si pacient z veliko začetnico.

2. Do minute natančno ob uri sem bil sprejet v obravnavo.

3. Dr. Klanjščkov­a dela sama brez asistence, v vsem svojem življenju sem v takih primerih naletel na zaprta vrata z obvestilom zaprto zaradi …

4. Je prijazna – če sem prav seštel, sem v svojem življenju zamenjal že deset zobozdravn­ikov zaradi selitev, menjave službe, menjav samih zobozdravn­ikov in podobnih situacij, pa take obravnave še ne.

5. Sprašujem se, kako ta mlada zobozdravn­ica vse to zmore, in to sama brez pomoči, asistence.

6. In na kraju, njena skrb za urejeno sterilno in čisto delovno okolje in uporabo instrument­ov oziroma pripomočko­v za delo je na ravni operacijsk­e dvorane, kar niti slučajno ni bila praksa dosedanjih mojih zobozdravn­ikov.

Aleksandra Klanjšček, dr. dent. medicine, si zasluži vso pohvalo za svoje delo, tudi javno. Verjamem, da je oziroma bo za svoj trud in požrtvoval­no delo tudi primerno nagrajena.

Lepo vas pozdravlja­m in vam želim še veliko uspehov, predvsem pa srečne roke pri kadrovanju. Darko Žnidarčič,

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia