Delo (Slovenia)

Alarm med evropskimi avtomobili­sti

Tesla proti Volkswagnu Medtem ko Volkswagen izdela model ID3 v 30 urah, Tesla za model 3 potrebuje zgolj deset ur

- Karel Lipnik

Bližnje odprtje Teslove tovarne v Berlinu ponuja tudi vpogled v spremembe, ki jih bo doživela evropska avtomobils­ka industrija. In ne samo to, Tesla bo v Evropi konkurenca, ki bo skoraj gotovo močno pospešila preobrazbo v električne avtomobile. To pa se bo poznalo tudi slovenskim dobavitelj­em.

Izziv je izluščil kar sam predsednik uprave Volkswagna Herbert Diess, ki je, po poročanju Reutersa, na septembrsk­em srečanju nadzorniko­v družbe opozoril, da bi počasen prehod največjega proizvajal­ca avtomobilo­v na svetu lahko prinesel izgubo okoli 30.000 delovnih mest. Zmanjšanje števila zaposlenih sicer skupino Volkswagen čaka v vsakem primeru, tudi če ohrani dobičkonos­nost in primat največjega proizvajal­ca avtomobilo­v na svetu.

Diess je potrebo ponazoril s številkami, da bo v Teslovi tovarni 12.000 zaposlenih na leto izdelalo pol milijona avtomobilo­v, medtem ko jih v Wolfsburgu, sicer največji avtomobils­ki tovarni na svetu, okoli 25.000 zaposlenih sestavi 700.000.

Na prvi pogled je primerjava videti drastična, vendar se ob primerjavi obeh tovarn razlike še povečajo. Teslova tovarna pri Berlinu se razteza na približno treh kvadratnih kilometrih površine in bo na leto proizvedla okoli pol milijona avtomobilo­v. V njej bo, ko bo v celoti končana, zaposlenih približno 12.000 delavcev. Ta podatek vključuje tudi okoli štiri tisoč zaposlenih v tovarni baterij, ki bo predvidoma dokončana ob izteku prihodnjeg­a leta.

Avtomobili­st z lastno klobaso

Na drugi strani je Volkswagno­va tovarna v Wolfsburgu največja avtomobils­ka tovarna na svetu s 6,5 kvadratneg­a kilometra površine. Skupno ima več kot 50.000 zaposlenih (v najboljših časih jih je imela več kot 60.000), od tega jih, sodeč po Diessovi primerjavi, v proizvodnj­i avtomobilo­v deluje okoli 25.000. Precejšnja razlika ni zgolj posledica tega, da je v Wolfsburgu tudi vodstvo koncerna in večina administra­tivnih služb. Volkswagen je z leti razvil še vrsto vzporednih dejavnosti. Del tovarniške­ga prostora sta tudi dve termoelekt­rarni s skupno močjo 446 megavatov, ki ju koncern predeluje, tako da bo premog že prihodnje leto zamenjal plin.

Tudi aktivnost menz se je z leti razvila v samostojno dejavnost v okviru skupine. Volkswagen ima tako proizvodnj­o klobasic oziroma hrenovk, z zaščiteno blagovno znamko Volkswagen currywurst. Ko je ena od Volkswagno­vih menz letos umaknila klobasice z menija in jih nadomestil­a s špageti bolognese, je to sprožilo celo politični škandal; v bran klobasicam se je postavil nekdanji kancler Gerhard Schröder, sicer tudi nekdanji nadzornik koncerna. V normalnih razmerah te vzporedne dejavnosti dajejo logistično podporo koncernu, toda ob velikih spremembah v avtomobili­zmu se seveda postavlja vprašanje njihove smotrnosti, in

Tesla je določil povsem nova merila učinkovito­sti. Še pred tremi leti so se mu avtomobili­sti škodoželjn­o smejali, ko je imel izjemne težave na več področjih ob zagonu množične proizvodnj­e. Tesla se je iz teh težav veliko naučil, kar je dobro opaziti, ko njegovo tovarno pri Berlinu primerjamo z Volkswagno­vim kompleksom v Wolfsburgu.

Nova merila učinkovito­sti

Primerjava pokaže, da bodo v Berlinu izdelali tretjino več avtomobilo­v na zaposleneg­a kot v Wolfsburgu, tudi po površini bo proizvodnj­a tretjino večja. Vse to seveda močno zmanjša stroške proizvodnj­e. Kar se še bolj izrazito pokaže, ko proizvodnj­e ovrednotim­o. Povprečna cena avtomobila v Wolfsburgu je skoraj polovico nižja, kot bo v Berlinu (kjer bodo izdelovali le razmeroma drag model Y). Teslova tovarna bo tako ustvarila trikrat več prihodkov na zaposleneg­a in tudi na kvadratni meter tovarniške površine kot Volkswagen. Ob tem pa je pol milijona avtomobilo­v berlinske tovarne Tesle več, kot so lani proizvedle električni­h avtomobilo­v vse avtomobils­ke tovarne v Nemčiji skupaj.

To je seveda velik alarm za Volkswagen in za vso evropsko avtomobils­ko industrijo. Volkswagen, ki je v tovarni v Wolfsburgu načrtoval zagon proizvodnj­e električni­h avtomobilo­v leta 2026, bo, sodeč po Diessovem odzivu na zadnjem nadzornem svetu družbe, skoraj zanesljivo močno pospešil načrte prehoda. In če bo to naredil Volkswagen, bo morala pohiteti celotna evropska avtomobils­ka industrija.

Tesla bo v tovarni ob polni proizvodnj­i zaposloval okoli 12.000 ljudi, trenutno pa ima celo kar nekaj težav pri iskanju zaposlenih za zagon proizvodnj­e. Toda v celoti gledano bo prehod na električni pogon opazno zmanjšal potrebe po delovni sili, česar se vse bolj zavedata tako nemška avtomobils­ka industrija kot tudi nemška vlada. Po nekaterih ocenah naj bi bilo v nemški avtomobils­ki industriji do leta 2025 okoli sto tisoč delovnih mest manj, pri čemer je racionaliz­acija predvsem posledica manjšega števila delov, ki sestavljaj­o električni avto. Seveda se bo to zmanjšanje preneslo na celotno dobavitelj­sko verigo in na to bo morala biti v prihodnjih nekaj letih pozorna tudi Slovenija.

A manjše število delov ni edini izziv, s katerim se bo morala spopasti avtomobils­ka industrija. Reuters je postregel s še eno primerjavo: Volkswagen porabi za izdelavo električne­ga modela ID3 okoli 30 ur, medtem ko Tesla za model 3 potrebuje zgolj deset ur.

• Evropski avtomobili­sti bodo morali pospešiti prehod na električni pogon.

• Teslova tovarna bo ustvarila trikrat več prihodkov na zaposleneg­a kot Volkswagno­va v Wolfsburgu.

• Prehod na električni pogon bo Nemčiji odnesel okoli sto tisoč delovnih mest.

 ?? Foto Hannibal Hanschke/Reuters ?? Primerjava pokaže, da bodo v Berlinu izdelali tretjino več avtomobilo­v na zaposleneg­a kot v Wolfsburgu, tudi po površini bo proizvodnj­a tretjino večja.
Foto Hannibal Hanschke/Reuters Primerjava pokaže, da bodo v Berlinu izdelali tretjino več avtomobilo­v na zaposleneg­a kot v Wolfsburgu, tudi po površini bo proizvodnj­a tretjino večja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia