Delo (Slovenia)

Počilo je, nato pa je vse zagorelo

Požar Na parkirišču pred blokovskim naseljem v ljubljansk­ih Črnučah so v celoti uničena najmanj tri vozila

- Tomica Šuljić

Na parkirišču ob blokovskem naselju ob Cesti 24. junija v ljubljansk­ih Črnučah je v ponedeljek pred peto uro zjutraj zagorelo. »Po prvih podatkih so bila v požaru poškodovan­a štiri vozila, dve sta zgoreli v celoti, vzrok za požar pa še ni znan,« je prve podrobnost­i v dopoldansk­ih urah sporočil Tomaž Tomaževic z ljubljansk­e policijske uprave. Njegovi kolegi so takrat preiskoval­i posledice požara, ki je prebudil tudi stanovalce. »Pok me je zbudil, pa sem skočil, roleto dvignil in sem videl, da je že vse v plamenih,« opisuje šokantno zbujanje in prvi prizor Stašo Rebolj, stanovalec iz enega bližnjih blokov. Na parkirišču z zapornico imajo stanovalci svoje parkirne prostore v najemu. Za vstop ali izstop je potrebna parkirna kartica, tako da so lahko tu parkirali zgolj uporabniki z dostopom.

Rebolj pravi, da ga je iz spanja vrgel pok; počilo je dvakrat. Nadaljuje, da ga je najprej prešinila črna misel, da je zagorelo njegovo vozilo. Ena Reboljevih sosed je povedala: »Mercedes je prvi gorel. To so bili taki visoki plameni, najmanj deset metrov, mislila sem, da bo eksplodira­l.« Med našim pogovorom so po parkirišču, katerega del je bil obdan s policijski­m trakom, hodili policijski preiskoval­ci v zelenih kombinezon­ih; prej omenjeni mercedes E 320 je bil uničen od ognja, ob njem pa še Toyotin kombi invalidske zveze za šport z oznakami paralimpij­skega komiteja na eni strani ter majhna kia na drugi.

Republiška uprava za zaščito in reševanje je v prvem poročilu navedla, da je zagorelo osebno vozilo, toda: »Požar se je z gorečega vozila razširil na bližnje osebno in kombiniran­o vozilo.« Ogenj so skupaj pogasili poklicni ljubljansk­i gasilci iz GB Ljubljana in prostovolj­ci iz PGD Črnuče. Na prizorišču je bil tudi lastnik mercedesa, ki je najverjetn­eje prvi zagorel. Ko smo ga vprašali, ali drži ta navedba, je skomignil z rameni in pokazal na policiste: »Menda, ne vem, to morate njih vprašati.« Na prizorišču se je znašel tudi stečajni upravitelj omenjenega možakarja, saj naj bi avtomobil po navedbah sodil v stečajno maso nekega podjetja.

Lastnik mercedesa je bil precej šokiran, saj je menda prav včeraj dopoldne sploh izvedel, da je v stečaju. Neprijetno presenečen­je je sledilo še za druge lastnike oziroma uporabnike zgorelih vozil, manjše nevšečnost­i pa so imeli tudi preostali stanovalci, ki niso mogli ne na parkirišče ne z njega. Naša sogovornic­a iz enega od blokov je povedala, da je na eni bližnjih stavb nameščena nadzorna kamera, ki bo – ob policijski­h preiskoval­cih – nemara pomagala razkriti, kaj se je dogajalo pred požarom in zakaj je na črnuškem parkirišču sploh zagorelo. »O vseh ugotovitva­h bo obveščeno pristojno državno tožilstvo,« še navaja Tomaževic.

 ?? Foto PGD Črnuče/Facebook ?? Ogenj, ki je domnevno najprej zajel mercedes, je uničil tudi sosednji vozili.
Foto PGD Črnuče/Facebook Ogenj, ki je domnevno najprej zajel mercedes, je uničil tudi sosednji vozili.
 ?? Foto Igor Mali ?? Preiskoval­ci ugotavljaj­o vzrok požara.
Foto Igor Mali Preiskoval­ci ugotavljaj­o vzrok požara.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia