Delo (Slovenia)

Iz matere je menda izganjal demone

Umor in poskus umora Po pravnomočn­i obtožbi 36-letnemu Gregorju Ducmanu iz Zaloga pri Šempetru za očitani dejanji grozi do 30 let zaporne kazni

- Boštjan Celec

Pravnomočn­a je postala obtožba proti 36-letnemu Gregorju Ducmanu iz Zaloga pri Šempetru. Zagovarjat­i se bo moral zaradi marčevskeg­a umora 57-letne matere Damjane in poskusa umora 60-letnega očeta Branka. Predobravn­avni narok na okrožnem sodišču v Celju je razpisan za 27. oktobra.

Odvisnik od drog, ki se mu jih kljub nekaterim poskusom ni uspelo rešiti, je nazadnje nekaj mesecev živel v Celju kot brezdomec. Mati ga je tam menda večkrat iskala in ga poskušala nagovoriti, naj se vrne domov, a ni hotel. Je pa k staršem prišel 13. marca, doma prespal, naslednje jutro okrog pol šeste ure pa zagrešil tragedijo. V spalnici je najprej z nožem do smrti zabodel spečo mater oziroma ji prerezal vrat, nato pa stregel po življenju tudi očetu in ga hudo poškodoval. Temu se je kljub devetim vbodnim ranam uspelo zateči k sosedom in jih prositi, naj pokličejo pomoč.

Po zločinu so na celjski policiji pojasnili, da Ducmana niso nikoli obravnaval­i zaradi nasilja v družini oziroma drugih kaznivih dejanj, povezanih z nasilnim vedenjem. »Smo ga pa v preteklih letih trikrat kazensko ovadili zaradi dejanj s področja prepovedan­ih drog in posameznih prekrškov s področja javnega reda in miru ter cestnega prometa.«

Na aretacijo je počakal v bližini doma in se policistom ni upiral. Zaradi umora matere na zahrbten ali grozovit način in poskusa umora očeta so ga odpeljali pred preiskoval­nega sodnika in ta je zanj zaradi ponovitven­e nevarnosti odredil pripor. Po aretaciji je policistom razlagal, da ga je obsedel hudič in da je iz matere le izganjal demone. Že na svojem facebook in instagram profilu je pod vzdevkom Gyan Puri oglaševal, da odstranjuj­e slabe energije, demone in ščiti pred vsemi vrstami negativnih vplivov.

Od njegovega dejanja mineva sedem mesecev, pred časom pa je prek svoje zagovornic­e Nataše Mlakar Sukič celo poskušal doseči, da bi odkorakal na prostost. Odvetnica je namreč poskušala odgovorne na sodiščih prepričati, da klient sploh ne bi smel biti v priporu, saj da gre za duševnega bolnika, ki zdaj ni deležen potrebne zdravstven­e in psihološke oskrbe, zato bi bilo podaljšanj­e pripora pretiran in nesorazmer­en poseg v njegove človekove pravice.

Lahko bi tudi pobegnil

Tožilstvo je odpravi pripora nasprotova­lo in opozarjalo, da bi Ducman na prostosti utegnil dokončati tisto, kar mu ni uspelo 14. marca, torej pokončati tudi očeta, nato pa pobegniti v neznano. V enem od zadnjih predlogov za podaljšanj­e pripora so tožilci opozorili še, da na naslovu stalnega prebivališ­ča že dolgo ni živel, ampak je spal na neznanih lokacijah na Celjskem in Žalskem, nekajkrat pa je bil tudi v tujini.

Zaradi drog se je denimo zdravil v eni od komun v Indiji, od koder je večkrat prihajal v Slovenijo, da si je na novo uredil dovoljenje za bivanje. Nazadnje se je iz Indije vrnil pred lansko zimo, nazaj pa zaradi pandemije koronaviru­sa ni več mogel. Po mnenju tožilstva zato ni mogoče pričakovat­i, da bo med čakanjem na proces živel pri očetu, ki ga je poskušal umoriti. Njegov dosedanji način življenja z uživanjem mamil pa ne daje podlage za prognozo, da bi v primeru odreditve kakega blažjega ukrepa tega upošteval, so menili tožilci in sklenili, da je naklepno posegel po življenju staršev. Pri tem je pokazal veliko agresivnos­ti, brutalnost­i, nekritično­sti, zahrbtnost­i in vztrajnost­i, dejanji pa izvršil premišljen­o.

Zadnjo besedo je imelo vrhovno sodišče, ki se ni strinjalo z obrambo, da je pripor pretiran in nesorazmer­en poseg ter da bi bil za Ducmana primeren kvečjemu ukrep prestajanj­a pripora na mariborski forenzični psihiatrij­i. Sodišče se strinja s tožilstvom, da bi se lahko skril ali celo dokončal, kar je začel.

 ?? ??
 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Vrhovno sodišče se ni strinjalo z obrambo, da je pripor pretiran in nesorazmer­en poseg.
Foto Uroš Hočevar Vrhovno sodišče se ni strinjalo z obrambo, da je pripor pretiran in nesorazmer­en poseg.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia