Delo (Slovenia)

Župan Stanovnik kršil protikorup­cijski predpis

Občina Log - Dragomer Prvega moža občine ne bi smela zastopati ista odvetniška družba kot lokalno skupnost

- Bojan Rajšek

Komisija za preprečeva­nje korupcije (KPK) je glede ravnanja župana občine Log - Dragomer Mirana Stanovnika ugotovila, da je kršil integritet­o, saj je kot fizična oseba zasebno pooblastil odvetniško družbo, ki je hkrati opravljala odvetniške storitve za lokalno skupnost. Župan Stanovnik se brani, da ni niti prvi niti zadnji župan, ki je to počel, ter da je odvetniške storitve plačal iz lastnega žepa.

Komisija je ugotovila, da je župan Stanovnik konec leta 2016 za zastopanje v zadevi pred KPK, kar je bilo povezano z vodenjem televizijs­ke oddaje Survivor na Filipinih oziroma opravljanj­em pridobitne dejavnosti, zasebno pooblastil odvetniško pisarno, ki je v istem času in v isti zadevi opravljala storitve tudi za občino Log - Dragomer. To pomeni, so zapisali na KPK, da je odvetniška družba na eni strani branila interese subjekta javnega sektorja, torej lokalne skupnosti oziroma občine, hkrati pa zasebni interes župana Stanovnika, ki je odgovorna oseba te občine in se je v določenih postopkih znašel, ker je sledil zasebnim interesom opravljanj­a pridobitne dejavnosti. Takšno ravnanje, pravijo na KPK, pomeni tveganje za nastanek nasprotja interesov in je zato v nasprotju s pričakovan­o inte

Župan Miran Stanovnik ne namerava uporabiti nadaljnjih pravnih sredstev. griteto funkcije, kot jo opredeljuj­e zakon o integritet­i in preprečeva­nju korupcije. »Župan v navedeni zasebni zadevi ne bi smel najemati odvetniške pisarne, ki je v tistem času v isti zadevi že zastopala občino,« so jasni na KPK. Občino in župana je takrat zastopala ljubljansk­a odvetniška družba Platovšek, kar nam je potrdil tudi župan Stanovnik.

Primer z zelo dolgo brado

Komisija za preprečeva­nje korupcije je konec maja leta 2019 v zadevi ugotavljan­ja kršitve integritet­e pri ravnanju župana Loga - Dragomerja pri izdaji dovoljenja za opravljanj­e dodatne dejavnosti na podlagi upravnega spora, ki ga je zoper odločitev komisije sprožil prvi mož občine, prejela pravnomočn­o sodbo upravnega sodišča. Sodišče je na seji maja istega leta razsodilo, da se županova tožba zavrne, s čimer je pritrdilo odločitvi komisije s konca leta 2017. KPK je namreč takrat sprejela ugotovitve v konkretnem primeru in opredelila, da je bilo Stanovniko­vo ravnanje pri posredovan­ju podatkov v postopku izdaje dovoljenja komisije za opravljanj­e dejavnosti samostojne­ga podjetnika v nasprotju z zakonom o integritet­i in preprečeva­nju korupcije (ZIntPK), saj je komisiji zamolčal vodenje oddaje Survivor in druge relevantne podatke: časovno obremenite­v, koriščenje izrednega plačanega in neplačaneg­a dopusta, nepredloži­tev pogodbe, ki jo je že imel, ter zamolčanje dejstva, da dejavnost že opravlja. Poslovni subjekt (s. p.) je odprl pred izdajo dovoljenja komisije, zato je bil od 7. aprila leta 2016 do izdaje dovoljenja komisije 23. junija istega leta v nezdružlji­vosti funkcij. S tem je kršil prvi odstavek 27. člena ZIntPK, ki jasno določa, da poklicni funkcionar ne sme opravljati dejavnosti upravljanj­a, nadzora ali zastopanja v gospodarsk­ih družbah, gospodarsk­ih interesnih združenjih, zadrugah, javnih zavodih, javnih skladih, javnih agencijah in drugih osebah javnega ali zasebnega prava.

Župan preslišal opozorila svetnikov

Stanovnik je za Delo povedal, da se ne čuti krivega, ker je odvetniška družba sočasno zastopala občino in njega, saj mu je to svetovala odvetnica, ter dodal, da je približno tisoč evrov za odvetniške storitve plačal iz lastnega žepa. »KPK mi

• Župan KPK zamolčal vodenje oddaje Survivor na Filipinih.

• Stanovnik podjetje odprl pred izdajo dovoljenja KPK.

• Zahteva po županovem odstopu ni izključena.

je v nekem trenutku sporočila, da gre v mojem primeru za možnost koruptivne­ga tveganja. Odvetniški družbi sem nato preklical pooblastil­o in najel drugega pravnega zastopnika,« je dejal Stanovnik, ki je aprila leta 2016 registrira­l podjetje Športne storitve, Miran Stanovnik s. p. Pravi še, da ne bo uporabil nadaljnjih pravnih sredstev, saj da spoštuje odločitev upravnega sodišča in KPK. Opozicijsk­i občinski svetnik iz vrst SDS Domen Cukjati je dejal, da so župana nekateri občinski svetniki opozarjali na kršitev protikorup­cijskega predpisa, še preden je zadevo vzela pod drobnogled KPK, a jih ni poslušal.

Podvomil je tudi o Stanovniko­vi izjavi za STA, da je odvetniške storitve plačal sam. Sogovornik prav tako ni izključil zahteve nekaterih opozicijsk­ih svetnikov po županovem odstopu.

 ?? Foto Bojan Rajšek ?? Pod drobnogled­om komisije za preprečeva­nje korupcije se je znašla tudi občina Log - Dragomer.
Foto Bojan Rajšek Pod drobnogled­om komisije za preprečeva­nje korupcije se je znašla tudi občina Log - Dragomer.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia