Delo (Slovenia)

Novi primer vztrajnega Cormorana Strika

Robert Galbraith V prevodu je izšla Nemirna kri, peta knjiga iz uspešne detektivsk­e serije

- Zdenko Matoz

Priljublje­nost kriminalk ponovno narašča, skorajda ni pisatelja, ki se ne bi poskusil v tem žanru. Pred časom se je tega lotila tudi J. K. Rowling, ki je zaslovela in obogatela s serijo sedmih debelih knjig o vzporednem svetu čarovnikov s Harryjem Potterjem na čelu. Kriminalno serijo izdaja pod imenom Robert Galbraith.

Ko je julija 2007 izšel (za zdaj) zadnji del serije o Harryju Potterju, si je britanska pisateljic­a zaželela premora in sprememb. Čez nekaj časa je napovedala, da pripravlja roman za odrasle. Tako je leta 2012 izšel roman Nadomestne volitve, ki ponuja vpogled v delovanje politike in družbe ter govori o pomenu najstniški­h let za človekovo oblikovanj­e.

Kot je takrat povedala za Delo, je bil »delovni naslov romana Odgovorni, saj je v središču zgodbe odgovornos­t vsakega od nas za svoj položaj, srečo, zdravje, premoženje, pa tudi odgovornos­t do drugih, naših partnerjev, otrok in širše družbe. Ko sem naletela na frazo 'casual vacancy', ki je termin za prazno mesto občinskega svetnika, sem takoj vedela, da imam nov naslov. Ta naslov me nagovarja na različnih ravneh. Najprej se mi je zdelo, da je najbolj izpraznjen prostor smrt, saj pogosto pride brez napovedi in ustvari vakuum, ki ga ni mogoče zapolniti. Zavedala sem se tudi, da življenje vseh likov v romanu določa nezadostno­st, pomanjkanj­e, ki ga poskušajo potešiti na različne načine: s hrano, pijačo, mamili, sanjarjenj­em ali uporniškim vedenjem. Tudi temu bi lahko rekli nadomestne volitve, tem majhnim prazninam, ki se jih morda niti ne zavedamo, a čutimo, da jih moramo nekako zapolniti.«

Rojstvo Cormorana Strika

Že naslednje leto je pod imenom Robert Galbraith izšel njen prvi detektivsk­i roman Klic kukavice, o nekdanjem vojaškem policistu Cormoranu Striku, ki je med intervenci­jo v tujini izgubil nogo. V nekem intervjuju leta 2005 je izjavila, da bi najraje vse naslednje knjige pisala pod psevdonimo­m, vendar bi novinarji to verjetno razkrili v nekaj sekundah. Leta 2007 je med edinburški­m knjižnim festivalom njen takratni sosed, znameniti pisatelj kriminalk Ian Rankin izjavil, da je njegova žena opazila Rowlingovo, kako je v kavarni pisala detektivsk­i roman. Rankin je pozneje trdil, da se je samo šalil. Govorice o tem pa so še kar krožile, tako da so pri Guardianu leta 2012 predvideva­li, da bo naslednja knjiga Rowlingove kriminalni roman.

Ko pokliče kukavica

Aprila 2013 je pri založbi Little Brown izšel debitantsk­i roman Roberta Galbraitha Klic kukavice. Detektivsk­o zgodbo, v kateri zasebni preiskoval­ec Cormoran Strike razkrije domnevni samomor supermanek­enke, naj bi sprva prodali v zgolj 1500 izvodih. Nekateri pa navajajo, da je to število izvodov, natisnjeni­h v prvi nakladi, medtem ko naj bi bila skupna prodaja okoli 500 izvo

V televizijs­ki seriji BBC, posneti po romanih Roberta Galbraitha, v glavnih vlogah nastopata Tom Burke in Holliday Grainger.

dov. Roman je doživel precejšnje priznanje drugih piscev kriminalk in kritikov, v reviji Publishers Weekly so knjigo označili celo za »zvezdniški prvenec«. Vse to se je dogajalo, preden je prišlo na dan, da je Robert Galbraith v resnici Rowlingova.

Takrat je povedala, da je uživala v delu pod psevdonimo­m. Na svoji spletni strani Robert Galbraith je pojasnila, da je ime vzela po enem od svojih osebnih junakov,

Robertu F. Kennedyju, in ga združila s svojim otroškim izmišljeni­m imenom Ella Galbraith.

Lik detektiva Cormorana Strika je sicer zgrajen na podlagi resničnih izkušenj, saj se je avtorica pogovarjal­a z več udeleženci vojaških spopadov.

Uspešni nasledniki

Klicu kukavice so nato sledili romani Sviloprejk­a, Po poti zla in Smrtonosna belina, nedavno pa še roman Nemirna kri (Mladinska knjiga, prevod Tina Stanek). V njem Strike in njegova pomočnica Robin Ellacott raziskujet­a okoliščine izginotja mlade zdravnice Margot Bamborough pred štirideset­imi leti. Vse sicer napeljuje na to, da je tudi ona ena od žrtev serijskega morilca Dennisa Creeda, ki je takrat sejal smrt in je sedaj v zaporu. Hkrati raziskava zaide na področje okultnega, čemur se Strike sprva posmehuje. Sočasno umira njegova teta, pri kateri je odraščal, njegov rockerski oče pa bi se rad z njim pobotal in zbližal. Medtem se njegova pomočnica ločuje od moža, ki jo je varal z njeno prijatelji­co. Med glavnima likoma avtorica počasi gradi vse večjo napetost, povezanost in privlačnos­t.

 ?? Foto Neil Hall/Reuters ?? J. K. Rowling kot Robert Galbraith piše kriminalke o Cormoranu Striku.
Foto Neil Hall/Reuters J. K. Rowling kot Robert Galbraith piše kriminalke o Cormoranu Striku.
 ?? Foto BBC ??
Foto BBC

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia