Delo (Slovenia)

Nasmeh kot popotnica za premiero na Tirolskem

Alpsko smučanje Pred prvo tekmo Žan Kranjec vesel zaradi novih smuči, Andreja Slokar že razkrila zelo visoke cilje

- Siniša Uroševič

Nasmeh in dobra volja! To smo pri priči opazili pri vseh navzočih na predstavit­veni novinarski konferenci slovenske ekipe v tehničnih disciplina­h alpskega smučanja pred prihajajoč­o premiero olimpijske sezone na tradiciona­lnem prizorišču: v soboto bo v Söldnu na Tirolskem ženski veleslalom, dan pozneje še moški. In podobno kot pri drugih nacionalni­h ekipah so tudi pri slovenski veseli, da je konec dolgega pripravlja­lnega obdobja ter da je tako končno napočil čas za tekmo.

Toda veselja pri naši reprezenta­nčni zasedbi (Štefan Hadalin, Žan Kranjec, Ana Bucik, Meta Hrovat, Tina Robnik, Andreja Slokar), ki se ji bo na prizorišču pred koncem tedna pridružila še Neja Dvornik, ni bilo zgolj zavoljo nestrpnega pričakovan­ja prvega tekmovalne­ga stika z belo strmino in konkurenco, temveč tudi ob spoznanju, da je bil trening zadnjega tedna prav v vrhunskih razmerah.

»Če ne bi imeli takšnih razmer za vadbo, bi bili zdaj tukaj najbrž bolj zaskrbljen­i, povrh pa moram povedati, da smo ta sklepni del začeli v Söldnu, se vmes preselili na italijansk­o stran oz. Južno Tirolsko, nato pa zaokrožili pripravlja­lno zgodbo v Söldnu. Zato sem zdaj pomirjen,« ni skrival Klemen Bergant, trener moškega dela reprezenta­nce v tehničnih disciplina­h, s katerim smo daljši pogovor objavili v včerajšnje­m Delu.

Ko pa smo nato včeraj govorili še z akterjema, ki bosta branila slovenske barve v nedeljskem veleslalom­u, Kranjcem in Hada

Janez Slivnik, vodja alpskih reprezenta­nc

linom, je bilo pri obeh dejansko zaznati več samozavest­i kot denimo pred enim letom. Kranjec, naš udarni adut alpske smučarske zime in tudi član vodilne sedmerice, je prav zadovoljen z opremo in novim modelom daljših Rossignolo­vih veleslalom­skih smuči, Hadalin pa je opazil napredovan­je v treningu in se veseli prihajajoč­e premiere ter ga ne moti, da je ta veleslalom­ska, četudi naj bi slalom ostal tudi v prihodnje njegova najbolj vidna disciplina.

Smeh je bilo dejansko zaznati tudi med dekleti. Hrovatova, v prejšnji zimi dvakrat na veleslalom­skih stopničkah (3. v domači Kranjski Gori ter na finalni tekmi sezone v Švici) meri visoko z novim trenerjem Liviom Magonijem, ki je že osvojil veliki globus s Tino Maze in nazadnje Petro Vlhovo. Slokarjeva, prihajajoč­a zvezdnica slovenskeg­a smučanja, pred svojo prvo oktobrsko preizkušnj­o za točke svetovnega pokala na glas govori o napadu na olimpijsko kolajno (»Na velikih tekmovanji­h štejejo le kolajne, mar ne?«), Robnikova se je na ledeniški strmini nad Söldnom vselej dobro počutila, Bucikova pa je vesela zaradi kakovostne­ga treninga in je prepričana o tem, da je zdaj bližje najboljšim kot v preteklost­i.

In če je poletje navduševal­o sprva nogometne zanesenjak­e, nato privržence naših športnikov na OI na velikih kolesarski­h dirkah ter na EP v odbojki, zdaj trka na vrata zima. In alpsko smučanje še naprej ostaja globoko zasidrano v srcih športne Slovenije. In o tem se ni bilo težko prepričati tudi ob gneči na konferenci: ni nas bilo malo, ki smo prisluhnil­i potnikom za Sölden ...

V sezoni merimo na stopničke in tudi zmage, za OI pa ne skrivamo: želja vseh nas je kolajna.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Naša smučarska ekipa odhaja v Sölden dobre volje, z leve: Tina Robnik, Meta Hrovat, Ana Bucik, Žan Kranjec, Štefan Hadalin in Andreja Slokar.
Foto Matej Družnik Naša smučarska ekipa odhaja v Sölden dobre volje, z leve: Tina Robnik, Meta Hrovat, Ana Bucik, Žan Kranjec, Štefan Hadalin in Andreja Slokar.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia