Delo (Slovenia)

Rane si bodo lizali na topli Gran Canarii

Košarka Cedevita Olimpija po dveh porazih v ligi ABA drevi začenja sezono v evropskem pokalu – Težave pri organizaci­ji igre

- Eduardo Brozovič

Ob domačem porazu proti FMP ni košarkarje­m Cedevite Olimpije zadostoval­a prednost 13 točk, v nedeljskem derbiju s Crveno zvezdo je bilo premalo +15. Po ogromnih padcih je lahko trener Jurica Golemac upravičeno zaskrbljen pred drevišnjim prehodom od lige ABA k evropskemu pokalu na gostovanju pri Gran Canarii ob 21. uri. Njegovo moštvo resda pestijo viroza in nadležne poškodbe, a je hkrati nakazalo, da se kljub poletni zamenjavi vseh tujih okrepitev ni otreslo tekmovalne nezrelosti.

Delni rezultat 27:57 v zadnjih 24 minutah tekme in poraz s 64:79, kar 21 izgubljeni­h žog, slab skok (33:45), ob katerem so tekmeci ujeli kar 20 odbitih žog pod njihovim obročem, le trije igralci, Jaka Blažič (16), Melvin Ejim (13) in Luka Rupnik (11), z več kot šestimi točkami strelskega učinka in komaj 16 točk prispevka adutov s klopi, ki naj bi bila bistveno daljša kot lani. To so številke, ki niti po naključju niso dopuščale upanja na uspeh v Beogradu, čeprav je Crvena zvezda le dva dneva prej odigrala v Moskvi drugo evroligašk­o tekmo prejšnjega tedna. Danes bodo v podobnem položaju Ljubljanča­ni, saj ne bodo imeli niti dovolj časa za lizanje ran, kaj šele za odpravo slabosti.

Verjetno bodo celo ugotovili, da jim gre novi ustroj evropskega pokala z dvema desetčlans­kina skupinama in 18 krogi pred izločilnim­i dvoboji osmine finala kar na roko, saj bodo imeli več časa za uigravanje in priložnost­i za popravo skupina B

Valencia

G. Canaria

Bursaspor

Ulm

Bourg : : : : :

Promitheas

C. Olimpija

Virtus Bol.

Budućnost

U. Benetke morebitnih spodrsljaj­ev. »Nimamo dovolj energije in zbranosti za 40 minut igre, kar je očitno že nekaj časa. V zadnjih desetih minutah tekem izgubljamo organizaci­jo igre. Zdržati moramo napore, da bi lahko tekmovali tudi z realno boljšimi od sebe, čeprav imamo nekoliko starejše moštvo,« se je Golemac pridušal pred odhodom v Španijo. V mislih je imel bržkone Marcusa Keena, pri katerem je očitno, da veliko bolj razmišlja o košu kot o soigralcih, v branilski navezi s presenetlj­ivo nenatančni­m Jacobom Pullnom (ob zadnjih porazih 0:10 za tri točke) pa ni v veliko pomoč moštvu.

Sami stari znanci

Cedevito Olimpijo čakajo v Evropi sami stari znanci. Z Gran Canario se je dvakrat srečala v prejšnji sezoni evropskega pokala (v zmagah 1:1), prav tako z Bursasporj­em (lani 2:0), Promitheas­om (2:0), Bourgom 2:0), Virtusom iz Bologne (0:2) in Budućnostj­o (1:1), preostali tekmeci bodo Valencia s Klemnom Prepeličem in Mikom Tobeyjem, Ulm

Marcus Keene (desno) je v štirih regionalni­h kolih zbral 14 asistenc in 10 izgubljeni­h žog v 93 minutah igre, pri Luki Rupniku je razmerje 17:4 v 67 minutah.

s trenerjem Jako Lakovičem na klopi in Umana Benetke. Če bo tokrat podobno uspešna, preboj med najboljšo osmerico v skupini B ne bi smel biti pretrd oreh, vendar se ne kaže zanašati, da bodo zmage prišle same od sebe. Stožiško moštvo bi moralo odločno pokazati zobe že na Kanarskih otokih.

Aduti trenerja Porfiria Fisaca so namreč obetavno štartali v španski ligi ter so z izkupičkom 4:2 tik za Barcelono in Realom, saj so uspešno prestali kadrovski remont moštva, v katerem za vzorec najdemo le enega rojenega Španca. Državljans­tvo ima sicer tudi center Ilimane Diop iz Senegala, vsi drugi

so tujci, med katerimi so v minulih tednih izstopali kanadski branilec s srbskim potnim listom Dylan Ennis (povp. 12,8 točke), naturalizi­rani poljski reprezenta­nt AJ Slaugher (10,5), 219 cm visoki Ukrajinec Artem Pustovij (10,2), argentinsk­o krilo Nicolas Brussino in krilni center iz ZDA John Shurna (po 8).

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia