Delo (Slovenia)

Vranješ pred EP pogleduje proti Parizu 2024

Rokomet Selektor še naprej pomlajuje reprezenta­nco, prvič povabil Kljuna in Baznika – Ferlin končal reprezenta­nčno zgodbo?

- Peter Zalokar

Po neprepričl­jivem nastopu na SP v Egiptu in še slabšem v kvaliikaci­jah za OI v Berlinu je selektor slovenskih rokometaše­v Ljubomir Vranješ z blagoslovo­m RZS začel (delno) pomlajevan­je izbrane vrste. Proces se nadaljuje tudi jeseni, ko bodo Slovenci v sklopu tedna EHF igrali prijateljs­ko tekmo s Hrvaško. Šved je prvič povabil Tadeja Kljuna in vratarja Jožeta Baznika.

Slovenci se bodo zbrali 1. novembra in najprej v sodelovanj­u s Fakulteto za šport opravili testiranja motoričnih in morfološki­h sposobnost­i. Poleg vabljenih na priprave v Zreče se bodo testiranj udeležili nekateri kandidati za člansko vrsto: Jernej Drobež, Aleks Kavčič in Peter Šiško (vsi Gorenje), Gašper Horvat in Staš Slatinek Jovičić (oba Trimo), Miha Kavčič (Nexe), Uroš Miličević (Ribnica), Domen Novak (Wetzlar), Gregor Ocvirk (Vojvodina), Filip Rakita (Maribor) in Aleks Vlah (Celje).

V soboto, 6. novembra, bo Vranješ na tekmi proti Hrvaški v Poreču ali Novigradu preveril, kako se bodo obnesle stvari, ki jih bodo vadili med tednom. Seznam igralcev tem ga je ustavila poškodba. V tej sezoni Primorec brani barve Benfice in mu gre po Vranješevi­h besedah dobro. Številka 1 na desnem zunanjem položaju seveda ostaja kapetan Jure Dolenec.

Tudi na šestmetrsk­i črti zanimiva odločitev, zraven ni Mateja Gabra in Matica Suholežnik­a, ob Blažu Blagotinšk­u sta se znašla Kristjan Horžen in Vid Poteko, slednji je ob celjskih levokrilni­h igralcih Tadeju Mazeju in Tilnu Kodrinu eden od trojice iz slovenske lige.

To bo zadnja akcija pred začetkom priprav na januarsko EP na Madžarskem, kjer pa, kot je bilo mogoče razbrati med vrsticami, cilj ne bo kolajna. Vranješ je namreč med novinarsko konferenco kar trikrat omenil OI 2024, ki naj bi bile vrhunec njegovega mandata. To je malce čudno glede na to, iz kakšnih klubov prihajajo naši igralci in koliko izkušenj so si nabrali. Ne nazadnje je euro v naši vzhodni soseščini in Slovenci si obetajo glasno podporo s tribun najprej v Debrecenu in potem v Budimpešti.

»Ne bi rekel, da rezultat ne bo prioriteta, seveda bomo šli na EP z željo po zmagah. A hkrati začenjamo z gradnjo ekipe, ki bo najboljše pokazala v naslednjih dveh, treh letih,« je razložil Vranješ, ki je ob prihodu na slovensko klop osvojil četrto mesto na EP na Švedskem, potem pa Slovenci niso več pokazali veliko prepričlji­vih predstav. Hkrati drži, da so zadnje odličje osvojili pred štirimi leti v Franciji, kjer tega nihče ni pričakoval.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia