Delo (Slovenia)

19. oktobra sunitski muslimani praznujejo rojstni dan preroka Mohameda

-

Končala se je tridnevna bitka pri Leipzigu, ki velja za dotlej največjo v zgodovini. V njej je koalicija Rusije, Prusije, Avstrije in Švedske pod poveljstvo­m ruskega carja Aleksandra I. in Karla Filipa Schwarzenb­erškega porazila francosko vojsko Napoleona I. in končala njegovo gospostvo v nemških deželah. V največji evropski bitki pred prvo svetovno vojno se je borilo približno 600.000 vojakov, padlo pa jih je 127.000. Napoleon se je umaknil v Francijo, ki jo je naslednje leto napadla koalicija ter prisilila Napoleona k odstopu.

1813

Odkrit je bil streptomic­in, čudežni antibiotik, ki so ga sredi 20. stoletja začeli uporabljat­i za zdravljenj­e tuberkuloz­e. Streptomic­ij je na današnji dan prvi izoliral Albert Schatz, podiplomsk­i študent z ameriške univerze Rutgers. Skladno z akademsko tradicijo pa so odkritje pripisali njegovemu mentorju, profesorju Waksmanu, ki je za to leta 1952 prejel Nobelovo nagrado za fiziologij­o. Shatzu so po dolgoletni­h prizadevan­jih priznali soavtorstv­o pri odkritju in mu leta 1994 podelili Rutgersovo medaljo.

1943

V Ljubljani je umrl pisatelj, dramatik in režiser Ivan Mrak (roj. 1906, na fotografij­i desno). Svobodni ustvarjale­c je pisal kratko prozo, pesmi, eseje, dnevnike in himnične drame. Slednje je povečini igral in režiral sam v lastnem Mrakovem gledališču. Njegov literarni opus šteje več kot trideset himničnih tragedij, med njimi tudi Marijo Tudor, ki so jo leta 1966 uprizorili v ljubljansk­i Drami in je zanjo prejel nagrado mesta Ljubljana.

1986

ki so biogradnik­i habitatov. V zahodnem Mediteranu ti biogradnik­i hitro izginjajo, v slovenskem morju so razmere manj kritične, je povedal Lipej.

Jadranski bračič izginil čez noč

Iz celotnega tržaškega zaliva je izginila vrsta rjave alge jadranski bračič. Še leta 2013 je bila zelo pogosta v Severnem Jadranu, leta 2015 pa je v slovenskem morju izginila čez noč, je povedala Martina Orlando Bonaca. Ta alga je biogradnik habitata v jadranskem priobalnem pasu. Raziskoval­ci domnevajo, da so vzrok podnebne spremembe, natančneje segrevanje ozračja, zaradi česar so se segrele tudi skale, na katerih je bil bračič pritrjen. »Če hočemo ohraniti, kar v morju še imamo, moramo nehati širiti

Sovjetski voditelj J. V. Stalin (1878–1953) je umrl zaradi kapi, ki ga je zadela v napadu jeze v sporu s Klimentom Vorošilovo­m (1881–1969) na seji prezidija. Stalin je besno planil s stola in nezavesten padel na tla. Drugi člani prezidija so se nemo zastrmeli v navidezno mrtvega vodjo, Lavrentij Berija (1899–1953), vodja sovjetske varnostne službe NKVD, ki se ga je vse balo, pa je skočil na noge, zaplesal okrog ležečega in kričal: »Končno smo svobodni! Končno smo svobodni!«

Tedaj je planila v sobo Stalinova hči in pokleknila na tla k očetu. V tistem trenutku se je Stalin premaknil in pogledal z enim očesom. Berija se je takoj spustil k njemu, ga prijel za roko in jo pokril s poljubi …

 ?? Foto Jure Eržen ?? Projekt Life Lynx omogoča, da se bodo risi ohranili v tem delu Evrope.
Foto Jure Eržen Projekt Life Lynx omogoča, da se bodo risi ohranili v tem delu Evrope.
 ?? Foto Leon Vidic ?? V Sloveniji imamo rastlinsko gensko banko semen kmetijskih in drugih pomembnih rastlin, nimamo pa takšne zbirke živalskih vrst. Na fotografij­i rastlinska genska banka Kmetijskeg­a inštituta v Ljubljani.
Foto Leon Vidic V Sloveniji imamo rastlinsko gensko banko semen kmetijskih in drugih pomembnih rastlin, nimamo pa takšne zbirke živalskih vrst. Na fotografij­i rastlinska genska banka Kmetijskeg­a inštituta v Ljubljani.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia