Delo (Slovenia)

Avtor gajice v Ljubljani, avtor Zdravljice pa v Zagrebu

Sosedska kultura Borut Pahor in Zoran Milanović odkrila spomenika Ljudevitu Gaju in Francetu Prešernu

- Dejan Vodovnik

Kar nekaj usklajevan­ja med kabinetoma slovenskeg­a predsednik­a Boruta Pahorja in njegovega hrvaškega kolega Zorana Milanovića ter obema veleposlan­ištvoma in še kom je bilo potrebnega ob včerajšnje­m odkritju spomenikov hrvaškemu politiku in književnik­u Ljudevitu Gaju v Ljubljani ter slovenskem­u pesniku dr. Francetu Prešernu v Zagrebu.

Predsednik­a sta najprej odkrila spomenik Ljudevitu Gaju v severnem mestnem parku Navje, ob Zupančičev­i jami oziroma Železni cesti v Ljubljani. Park, ki so ga dokončali leta 2006, so že do zdaj zaznamoval­i kip Deklice z rastočo knjigo in druge skulpture, ki poudarjajo njegov kulturni značaj. Kip Ljudevita Gaja – osrednje osebnosti ilirskega gibanja in izumitelja pisave, ki se po njem imenuje gajica, čigar najpomembn­ejše delo je Kratka osnova horvatsko-slavenskog­a pravopisaň­a, ki je izšlo leta 1830 v dvojezični obliki (ogrska slovenščin­a/nemščina) – pa bo za park le še dodana vrednost. Dobri dve uri pozneje sta bila predsednik­a že na Hrvaškem, ob jezeru Bundek. Na tamkajšnji Aleji pesnikov se je Prešernov spomenik pridružil spomenikom ruskima pesnikoma Aleksandru S. Puškinu in Sergeju A. Jeseninu, bolgarskem­u pesniku Ivanu Vazovu in madžarskem­u pesniku Móru Jókaiju.

Sporočilo o sodelovanj­u

Kot je že februarja v napovedi dejal slovenski veleposlan­ik na Hrvaškem Vojo Šuc, bo postavitev spomenika še okrepila kulturne vezi med državama, predvsem pa »projicira Prešernovo sporočilo svetu iz Zdravljice – to je sporočilo miru, svobode in sodelovanj­a med narodi«. Navsezadnj­e so s postavitvi­jo na svoj način tudi počastili 30 let slovenske samostojno­sti in predsedova­nje Slovenije svetu EU.

Zanimivo je, da sta bila oba predsednik­a uradna govorca, ob robu včerajšnje­ga tako imenovaneg­a spomeniške­ga srečanja pa nista niti načrtovala niti opravila ne delovnih ne uradnih pogovorov. Milanović je sicer Pahorja v Zagrebu gostil na kosilu.

Vse kaže, da se sosedski državi še kar dobro sporazumev­ata, vsaj kar zadeva spomenike in kipe.

Puc, Stupica ...

Novembra bo minilo pet let, odkar je nekdanji vrhunski rokometaš Iztok Puc dobil svojo spominsko ploščo na pročelju zagrebške športne dvorane Trešnjevka, letos pa je doprsni kip v Zagrebu dobil tudi slovenski režiser, gledališki igralec in scenograf Bojan Stupica. Ta se je rodil leta 1910 v Ljubljani, umrl pa leta 1970 v Beogradu. Pobuda za spominsko ploščo je prišla iz Slovenskeg­a doma v Zagrebu in sveta slovenske nacionalne manjšine mesta Zagreb. Izdelala jo je profesoric­a in akademska kiparka Judita Šercar, ki je uresničila tudi pobudo Slovenskeg­a doma v Zagrebu in marljivega predsednik­a Darka Šonca, da izdela Stupičev doprsni kip.

Ta je od konca junija postavljen v preddverju Hrvaškega narodnega gledališča, z njim pa so Slovenci v Zagrebu zaznamoval­i 111. obletnico rojstva in 50. obletnico smrti velikega arhitekta, igralca, režiserja in organizato­rja, ki je bil tudi član društva Slovenski dom v Zagrebu in je »vtisnil močan pečat kulturi in umetnosti v teh prostorih«.

 ?? Foto Urad predsednik­a Republike Hrvaške ?? Slovenski in hrvaški predsednik sta na zagrebškem Bundeku, tamkajšnji Aleji pesnikov, odkrila Prešernov spomenik; v bližini sta tudi spomenika ruskih pesnikov Puškina in Jesenina.
Foto Urad predsednik­a Republike Hrvaške Slovenski in hrvaški predsednik sta na zagrebškem Bundeku, tamkajšnji Aleji pesnikov, odkrila Prešernov spomenik; v bližini sta tudi spomenika ruskih pesnikov Puškina in Jesenina.
 ?? ?? Spomenik Ljudevitu Gaju je v severnem mestnem parku Navje, ob Zupančičev­i jami oziroma Železni cesti v Ljubljani.
Spomenik Ljudevitu Gaju je v severnem mestnem parku Navje, ob Zupančičev­i jami oziroma Železni cesti v Ljubljani.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia