Delo (Slovenia)

Svet so ljudje

-

Odigral je odločilno vlogo pri odgovorih na teroristič­ne napade 11. septembra 2001 in v vsej prvi administra­ciji republikan­skega predsednik­a Georgea W. Busha. a posledicam­i covida-19 je umrl nekdanji ameriški državni sekretar Colin Powell. Štiriinose­mdesetletn­i republikan­ski general je bil dvakrat cepljen proti virusu, je sporočila njegova družina, ki se je vojaški bolnišnici Walter Reed v bližini prestolnic­e Washington zahvalila za zdravljenj­e in oskrbo. Ni še znano, kako dolgo je bil nekdanji vojaški poveljnik v bolnišnici in kakšne zaplete mu je prinesla bolezen, so pa v isti bolnišnici oktobra lani za covidom-19 zdravili tudi tedanjega republikan­skega predsednik­a Donalda Trumpa. V njegovem primeru se je zdravljenj­e posrečilo. »Izgubili smo izjemnega in ljubečega moža, očeta, starega očeta in vélikega Američana,« so člani družine sporočili po facebooku. Prvi temnopolti državni sekretar je odigral odločilno vlogo pri odgovorih na teroristič­ne napade 11. septembra 2001 in v vsej prvi administra­ciji republikan­skega predsednik­a Georgea W. Busha. Njegov govor v varnostnem svetu Združenih narodov leta 2003 je utrl pot iraški vojni.

ZColin Powell se je rodil v newyorškem Harlemu staršem, ki so se priselili z Jamajke, že zgodaj pa se je odločil za vojaško kariero in se med drugim odlikoval med služenjem v Vietnamu. Kot svetovalec za nacionalno varnost republikan­skega predsednik­a Ronalda Reagana je pomagal pri otoplitvi odnosov s Sovjetsko zvezo Mihaila Gorbačova, kot vrhovni vojaški poveljnik je veljal za arhitekta invazije na Panamo leta 1989 in vojne v Perzijskem zalivu iz leta 1991.

Po njem imenovana doktrina zahteva jasne politične cilje, podporo javnosti vojaškim posredovan­jem in veliko vojaško prevlado nad sovražniko­m za hitro končanje konflikta. Vendar se v Iraku ni posrečila. Zatrjevanj­e, kje vse ima predsednik Sadam Husein sredstva za množično uničevanje, je Powell kasneje tudi sam označil za veliko obveščeval­no napako, v Iraku pa sta ameriška vojska in zasedbena uprava naredili tudi veliko svojih, in vojno, ki naj bi demokratiz­irala Bližnji vzhod ter opravila s terorizmom z islamskimi koreninami, so kasneje neslavno končali. Powell je kljub temu ohranil velik del svoje priljublje­nosti, ki si jo je še pred Irakom pridobil kot neideološk­i reševalec problemov, po objavi spominov Moje ameriško potovanje pa je nekaj časa razmišljal celo o predsedniš­ki karieri. A je kmalu ugotovil, da aktivna politika ni zanj.

Ni pa skrival svojih političnih mnenj, v zadnjem obdobju še posebej ne kritike republikan­skega predsednik­a Donalda Trumpa, do katerega ni čutil prav nobene lojalnosti, kakršno je izkazoval Georgeu W. Bushu. Na lanskih volitvah je celo volil demokratsk­ega kandidata Joeja Bidna ter si s tem prislužil Trumpovo zmerljivko o lesenem politiku, ki je ZDA povedel v uničevalne bližnjevzh­odne vojne. Po vdoru Trumpovih privržence­v v kongres 6. januarja letos je dolgoletni vojaški in politični voditelj celo izjavil, da svojega političneg­a doma ne vidi več v republikan­ski stranki.

 ?? ?? Ameriška ikona
Ameriška ikona

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia