Delo (Slovenia)

Mesec na čelu stranke ni več sam

Za namestnico koordinato­rja izvoljena Asta Vrečko Pravi, da njena izvolitev ni povezana s prihajajoč­imi volitvami

-

Svet Levice je v drugo le izvolil namestnico koordinato­rja Luke Mesca, in sicer ljubljansk­o mestno svetnico in umetnostno zgodovinar­ko Asto Vrečko, ki je prejela 31 glasov za, dva sta bila proti, štirje pa so bili vzdržani. Violeta Tomić in Miha Kordiš, ki v prvo nista zbrala potrebne absolutne večine za izvolitev, se tokrat za namestnika koordinato­rja sploh nista prijavila.

Tomićeva in Kordiš predstavlj­ata nekakšna skrajna, a nasprotujo­ča pola v stranki. Njuna drža občasno vzbuja tudi neodobrava­nje širše javnosti. Je izvolitev Aste Vrečko torej tudi priprava na bližajoče se volitve in napovedan vstop Levice v koalicijo z LMŠ, SD in SAB? »Volitve za namestnico stranke s tem neposredno niso povezane, saj so izvedene v sklopu rednega volilnega kongresa, ki poteka vsaki dve leti,« odgovarja namestnica koordinato­rja, ki poudarja tudi, da se v stranki na volitve seveda pripravlja­jo. Dejala je, da že od odstopa Marjana Šarca oziroma nastopa vlade Janeza Janše pozivajo k predčasnim volitvam, »o katerih menimo, da so edina možna in legitimna rešitev države iz katastrofa­lne politične in zdravstven­e situacije«.

Asta Vrečko, ki je leto po vstopu predhodnic­e Levice v parlament poudarila, da s strankami kapitala v koalicijo ne morejo, zdaj to pojasnjuje z besedami, da so se politične razmere v Sloveniji v teh letih še poslabšale. In to brez volitev, ki bi dale takšni usmeritvi legitimnos­t. Levica po njenih besedah ostaja tako kot ob ustanovitv­i zavezana »borbi za delavske pravice, dostopne javne storitve, delujoče zdravstvo in transparen­tnost v politiki«, a da so v teh letih v javnosti dobili širšo podporo, kar naj bi kazale tudi akcije proti referendum­u o nakupu orožja. »Naše ideje niso več razumljene kot radikalne, ampak kot nujne za izboljšanj­e življenja večine,« pravi in nadaljuje, da njihovo delovanje sili druge stranke, s katerimi so ali bodo sodelovali, »da se obračajo k bolj socialnim ukrepom in niso podvržene zgolj interesom kapitala, saj vedo, da Levica v to ne bo nikoli privolila«. Ba. E.

 ?? ?? Naše ideje niso več razumljene kot radikalne, ampak kot nujne za izboljšanj­e življenja večine, pravi Asta Vrečko.
Naše ideje niso več razumljene kot radikalne, ampak kot nujne za izboljšanj­e življenja večine, pravi Asta Vrečko.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia