Delo (Slovenia)

Maratonci se vračajo na ljubljansk­e ulice

Tek Zaradi jubileja bi moral biti tokratni maraton prazničen, a je epidemija oklestila število udeležence­v

- Simona Bandur

Zadnji oktobrski dnevi so več kot dve desetletji tisti, v katerih je začutiti tekaško napetost v mestu. Bliža se ljubljansk­i maraton, je mogoče sklepati, ko se rekreacijs­ke površine napolnijo s sopihajoči­mi telesi. Kaj ljudi žene k teku?

Najstarejš­i prijavljen­i za osrednjo, 42 kilometrov dolgo preizkušnj­o na nedeljskem maratonu Vladimir Savić v zadnjih dneh ni prav veliko tekel. Bo eden od nekaj manj kot 850 tekačev na najdaljši preizkušnj­i praznika tekačev, ki se po dveh letih vrača v Ljubljano.

Kakšno je življenje tekača, kakšen boj bije sam s sabo in navsezadnj­e s svojim telesom, je v osebni izpovedi z bralci Dela delil novinar Boštjan Videmšek. Telo je trpelo posledice obsesivneg­a športanja, navada ga je, kot pravi, zasužnjila. »Šlo je tako daleč, da sem – motnja – predvidene kilometre (in 'višince') nabiral na letaliških stopnicah in hotelskih stopniščih. Racionalno, pri polni zavesti, sem rutinirano počel iracionaln­e reči,« piše Videmšek. Sam si je postavil diagnozo – idiot.

Takih, ki doslej niso izpustili nobenega ljubljansk­ega maratona, je pet, med njimi tudi Peter Macuh. Maraton bi sicer lani skoraj izpustil njega, saj je bil odpovedan, toda zagrizeni gorski tekač se ni dal in je svojo kvoto izpolnil z udeležbo na virtualnem maratonu. Jutri bodo tekači zasedli ljubljansk­e ulice, in čeprav jih bo »le« okoli 5000, medtem ko je v najboljših časih ulice preplavilo tudi okoli 25.000 tekačev, bodo poleg morebitnih motenj prometa v središču mesta prispevali tudi k občutku vračanja v znane tirnice.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia