Delo (Slovenia)

Strah pred vrvjo

- Suzana Kos o korupcijsk­ih tveganjih

Obrambno ministrstv­o je preverjalo, ali je mogoče posel z Italijani izpeljati brez protikorup­cijske klavzule.

Zgodovina orožarskih afer in nedokončan­ih zgodb, s kraljico Patrio na čelu, je v Sloveniji bogata. Začelo se je že ob osamosvoji­tvi in glede na posle, ki so sledili, je dvom legitimen, pričakovan­ja o transparen­tnosti transakcij pa toliko bolj razumljiva.

Kar 40 odstotkov svetovne korupcije naj bi izviralo iz orožarskih poslov. Pogodbe o nakupu finskih osemkolesn­ih vojaških oklepnikov so vsebovale protikorup­cijsko klavzulo, pa tudi ta ni preprečila afere, aktualne pogodbe o nakupu ameriških lahkih oklepnih vozil Oshkosh, prvo je podpisal že nekdanji obrambni minister Karl Erjavec, te klavzule ne vsebujejo. To je v tem primeru protikorup­cijska komisija sicer dovolila, v vojaškem poslu s sosedi pa temu nasprotuje.

Nakupi vojaške opreme iz ZDA in Italije potekajo po načelu »država državi«, kar naj bi zmanjševal­o korupcijsk­o tveganje, seveda pa samo dejstvo, da so v posel vpeti zgolj vladni predstavni­ki, ne izključuje obstoja korupcijsk­ih tveganj.

Od Italijanov kupujemo transportn­o letalo, pri čemer ti ne želijo, da bi bilo slovensko nakazilo zanj prihodek integralne­ga proračuna, predlagali so celo, da bi obrambno ministrstv­o odprlo v Italiji poseben račun za to. Z guvernerje­m Banke Slovenije, kjer so na vprašanje o tem odgovarjal­i vse prej kot transparen­tno, je obrambni minister menda ta teden iskal rešitve za zagato. Tudi Reuters je poročal o korupcijsk­ih aferah, v katere naj bi se v preteklost­i zapletel njihov proizvajal­ec, zato pravzaprav preseneča, da so ob vsem tem na obrambnem ministrstv­u preverjali, ali je mogoče posel z Italijani izpeljati tako, da pogodba ne bi vključeval­a protikorup­cijske klavzule.

V bogati zakladnici afer s posli z vojaško opremo lahko najdemo celo primer, ko finančno ministrstv­o ni ne med odhodke in ne med prihodke proračuna knjižilo 46,5 milijona tedanjih nemških mark posojila iz tujine. Janez Janša, takrat v vlogi obrambnega ministra, je komentiral, da ni njegova stvar, kako zadeve knjižijo na ministrstv­u za finance, ter da nakupov orožja ne gre obešati na veliki zvon.

Ljudska modrost pravi: kogar kača piči, se boji zvite vrvi. Po izkušnjah z orožarskim­i posli je previdnost tudi pred nenevarnim klobčičem povsem razumljiva.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia