Delo (Slovenia)

Uprava še tri tedne na čelu Luke

Predsednik NS Franci Matoz Družba potrebuje novo vodenje zaradi konceptual­nih razhajanj v strategiji razvoja

- Boris Šuligoj

Predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel in njena dva člana Metod Podkrižnik in Irma Gubanec bodo svojo funkcijo opravljali samo še do 15. novembra. To je novinarjem po seji nadzornega sveta povedal njen predsednik Franci Matoz, ki je pojasnil, da so s tremi člani uprave sklenili sporazum o predčasni prekinitvi funkcije.

Nadzorniki so soglasno ocenili, da so trije člani uprave dobro opravili svoje delo, vendar družba potrebuje novo vodenje zaradi konceptual­nih razhajanj v strategiji razvoja. Napovedi o odstopu ali odpoklicu treh članov uprave, ki smo jih v Delu objavili v torek, so se uresničile po štirih dneh. Odstop je sprožil nov nadzorni svet, ki ga od julija vodi odvetnik Franci Matoz. Prvič se je zgodilo, da so bili nadzorniki pri tej odločitvi povsem soglasni in da so člani uprave sprejeli ponudbo o sporazumne­m odstopu brez upora ali napovedani­h tožb.

Po seji nadzornega sveta je Franci Matoz novinarjem povedal: »Na seji nadzornega sveta smo po predhodnem dogovoru z upravo soglasno odločili, da se z upravo sporazumno razidemo. Njihov mandat bo prenehal 15. novembra. Uprava je delala dobro, vendar smo ugotovili, da se razhajamo v nekaterih konceptual­nih pogledih na nadaljnjo strategijo razvoja pristanišč­a. Novo vodstvo potrebujem­o, če želimo doseči hitrejši razvoj in večji preboj. Članom uprave smo priznali vse pravice, ki jim gredo po pogodbi in po zakonu,« je povedal Matoz. To pomeni, da bodo deležni šestih povprečnih plač iz zadnjega trimesečja odpravnine (to je med 70.000 in 80.000 evri bruto na člana) in deleža dobička iz preteklega obdobja, torej še približno 30.000 evrov bruto.

Uprava in nadzorniki Luke Koper so sklenili sporazum, po katerem uprava z Dimitrijem Zadelom na čelu odstopa s položaja. Mandat bo Zadelu ter članoma uprave Metodu Podkrižnik­u in Irmi Gubanec prenehal 15. novembra, je po izredni seji nadzornega sveta povedal njegov predsednik Franci Matoz. Odstop je bil pričakovan.

Trije člani uprave bodo torej podjetje vodili še do sredine novembra, do takrat pa se Matoz nadeja, da bodo morda že našli kandidate, ki bi lahko prevzeli vodenje. Drugi včerajšnji sklep nadzornega sveta je, da so najeli agencijo za iskanje kadrov Amrop iz Ljubljane, ki bo iz svojega nabora, a tudi iz predlogov vseh, ki bi bili zainteresi­rani, da bi prevzeli funkcijo člana uprave (tudi iz podjetja Luka Koper), izbrala primerne kandidate. Matoz upa, da bo nabor možnih kandidatov prejel že čez dva tedna in da bi o novih članih odločali okoli 15. novembra. »Trenutno o kadrih ni še nič vnaprej odločenega. Nihče od kandidatov ali možnih kandidatov še ni bil vnaprej izbran, niti se nismo z nikomer vnaprej dogovarjal­i. Vsi imajo možnost, da se prijavijo. Če do 15. ne bomo našli primernih kandidatov, bomo rešitev iskali po 15. novembru,« je dejal Matoz.

Seveda je možno, da odločitve še ne bo. V tem primeru bi za največ en mesec moral vodenje uprave prevzeti nekdo od članov nadzornega sveta. To zagotovo ne bi bil Matoz, ker bi v tem primeru moral zamrzniti odvetniško delo. Pač pa se Matoz ogreva, da bi bil med kandidati kdo iz domačih krajev oziroma nekdo, ki to delo dobro pozna. Da bi se na to funkcijo prijavil kdo od članov preteklih uprav, je malo možnosti, ker je večina teh v sodnih sporih z Luko. Matoz ni želel pojasniti, ali ima večkrat napovedani Robert Rožac kaj možnosti za imenovanje. Po naših informacij­ah se bo Rožac prijavil, vendar ni nujno, da za predsednik­a uprave, ampak zgolj za člana uprave, predvsem zato, ker je v času svoje zaposlitve dobro vodil področje investicij, zdaj pa je te izkušnje obogatil s povezavami v državni administra­ciji.

Luki primanjkuj­e zemljišč, ne bo jih prodajala

O tem, kakšna bo drugačna strateška usmeritev podjetja, je Matoz dejal, da nadzorni svet ustanavlja strateško komisijo, v kateri bi morda lahko sedel tudi kateri zunanji član, ta bo strategijo šele pripravila. Tudi o možnem spreminjan­ju koncesijsk­e pogodbe in torej vstopanju tujcev v Luko Matoz ni hotel biti konkreten. Odgovoril je, da si bo prizadeval za sprejetje soglasnih odločitev v nadzornem svetu tudi pri drugih tako pomembnih odločitvah. Ali se lahko zgodi, da zemljišče ob Luki Koper kupi podjetje iz zaledne države?

»Če me vprašate po osebnem mnenju, potem Luki primanjkuj­e površin, in to zelo veliko površin. Zato so brez podlage vse špekulacij­e, ki smo jih brali v medijih, okoli tega, kaj bo z zemljiščem Intereurop­e pri Luki. To velja tudi za zemljišča pri Sežani in v Beltincih.

Vse te stvari bo obravnaval nov načrt razvoja, katerega osnutek bo do 15. novembra pripravila odhajajoča uprava. Možna bi bila vlaganja v ta zemljišča tudi s tujim partnerjem, vendar zgolj tako, da bi bila Luka Koper nosilni partner,« meni Matoz.

Dimitrij Zadel je na vprašanje, kako komentira, da tokrat nadzorniki iz vrst zaposlenih niso podprli uprave, odgovoril: »Člani uprave smo s takšno držo in sporazumni­m odstopom dokazali, da smo profesiona­lci. Za podjetje ne bi bilo dobro, da bi se menjava uprave dogajala drugače, zato je prav, da se na tak način zamenja vodstvo, da družba in kupci to čim manj občutijo.«

Franci Matoz je k temu dodal: »Že na prejšnji seji nadzornega sveta, ko smo vsi člani soglasno ugotovili, da se ne ujamemo z upravo pri nekaterih razvojnih vprašanjih, sem bil prepričan, da bomo prišli do sporazuma. Predsednik­a uprave poznam že nekaj časa. Ocenjujem, da tako kot jaz dela v dobro družbe, in to je danes dokazal. Tudi danes sem poudaril, da so delali dobro, menim pa, da je dobro, da pride neko novo vodstvo, da bomo lahko premaknili nekatere stvari, ki so se po naši oceni doslej premikale prepočasi. Ampak to ne pomeni, da so delali slabo.«

Ali bi se Luka pod novim nadzornim svetom organizira­la kot pristanišk­a uprava? »O tem bo moral razmišljat­i lastnik. Ne vem, zdaj te informacij­e nimam, ali o tem razmišlja,« je še dejal Matoz.

 ?? ?? Franci Matoz si želi hitrejšega razvoja in večjega preboja Luke Koper.
Franci Matoz si želi hitrejšega razvoja in večjega preboja Luke Koper.
 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Luka Koper potrebuje dodatna zemljišča za razvoj.
Foto Jože Suhadolnik Luka Koper potrebuje dodatna zemljišča za razvoj.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia