Delo (Slovenia)

Investicij­e brez klavzul proti korupciji

Razkrivamo Kako je ministrstv­o hitelo z nakupom lahkih oklepnikov – KPK zahtevala protikorup­cijsko klavzulo pri transportn­em letalu

- Suzana Kos, Barbara Eržen

Organ ali organizaci­ja javnega sektorja, ki oceni, da zaradi narave pogodbe vključitev protikorup­cijske klavzule vanjo ni možna ali primerna, ali če druga pogodbena stranka s sedežem zunaj Slovenije nasprotuje njeni vključitvi, lahko Komisijo za preprečeva­nje korupcije (KPK) zaprosi za dovoljenje, da se klavzula v pogodbo ne vključi. Prav to je KPK zaprosilo tudi ministrstv­o za obrambo – tako pri poslu z lahkimi oklepniki LKOV 4x4 kot pri transportn­em letalu, ki ga nameravajo še kupiti od Italije. A kot vse kaže, pri prvem poslu obrambno ministrstv­o Mateja Tonina na odgovor KPK sploh ni čakalo, pri drugem pa jih je komisija zavrnila.

• Pogodba z ZDA podpisana še pred dovoljenje­m KPK.

• Pogodba o nakupu italijansk­ega transportn­ega letala mora vsebovati protikorup­cijsko klavzulo.

• Posli »vlada vladi« ne izključuje­jo tveganja korupcije.

Glede medvladneg­a sporazuma o nakupu vojaške opreme z ameriško vlado, od katere smo nazadnje kupili dodatnih 37 lahkih oklepnikov LKOV 4x4 proizvajal­ca Oshkosh, je KPK ugotovila, da vključitev protikorup­cijske klavzule vanj ni obvezna v skladu s 14. členom zakona o integritet­i in preprečeva­nju korupcije, saj se za ta sporazum uporablja izključno ameriško pravo in je uporaba slovenske zakonodaje v celoti izključena. Te nakupe obrambno ministrstv­o oziroma vlada namreč izvaja po načelu »vlada vladi«, kar pomeni, da država ne kupuje orožja od proizvajal­ca, temveč neposredno pri drugi državi, ki opremo prej sama nabavi oziroma jo proda iz svoje zaloge. Protikorup­cijska klavzula pa naj bi bila vključena na ameriški strani.

Odločitev, da izdaja dovoljenja za izvzem dolžnosti vključitve protikorup­cijske klavzule za predmetni medvladni sporazum ni potrebna, je KPK sporočila ministrstv­u 16. septembra, torej dan po tem, ko je država vozila – pred tem smo jih sicer 38 kupili že v času obrambnega ministra Karla Erjavca – že plačala. Dogovor pa je sklenjen še dan prej – 14. septembra.

Po naših informacij­ah je padel tudi posel, ki ga je obrambno ministrstv­o nameravalo skleniti s podjetjem Intracom Defence Single Member S.A. s sedežem v Grčiji, za nakup opreme interkom za lahke oklepnike LKOV 4x4. Naročilo so oddali po izvedenem postopku s pogajanji brez predhodne objave javnega naročila, vendar je državna revizijska komisija presodila v prid pritožniku, ljubljansk­i družbi Iskra, elektro in sistemske rešitve.

Pravnih ovir za protikorup­cijsko klavzulo ni

KPK pa je pred dvema tednoma ministrstv­u za obrambo, ki ga vodi Matej Tonin, zavrnila izdajo dovoljenja za sklenitev sporazuma z Italijo za nakup transportn­ega leta brez vključitve protikorup­cijske klavzule. »Samo dejstvo, da so v posel vpeti le vladni predstavni­ki, namreč ne izključuje obstoja korupcijsk­ih tveganj. Hkrati je iz osnutka izvedbeneg­a dogovora izhajalo, da se izvaja v skladu z nacionalno zakonodajo obeh držav in mednarodno zakonodajo (skupaj z obveznostm­i, ki izhajajo iz članstva obeh držav članic EU), kar pomeni, da ni pravnih ovir za vključitev protikorup­cijske klavzule v predmetni sporazum,« so pojasnili v KPK.

»Ne predstavlj­am si, da bi sam kot minister podpisal pogodbo brez protikorup­cijske klavzule, saj se s tem po eni strani zavaruješ pred očitki, da si koruptiven, po drugi strani pa daš tudi jasen signal vsem tistim, ki operativno peljejo posel na obeh straneh. Zelo čudno je, da so se zadeve lotili na ta način. Prav tako je nenavadno, da se obrambni minister pogovarja o tehničnih podrobnost­ih plačila z guvernerje­m. Vse pogodbe, ki ne vsebujejo protikorup­cijske klavzule, bi morale biti nične,« je komentiral Roman Jakič, nekdanji minister za obrambo.

V KPK so poudarili, da institut protikorup­cijske klavzule sodi med ukrepe za preprečeva­nje koruptivni­h ravnanj, saj pogodbeni stranki s podpisom potrdita, da se zavedata, kakšne bodo posledice morebitneg­a koruptivne­ga ozadja sklenitve pogodbe, hkrati pa sta izrecno seznanjeni s tem, katerih ravnanj se morata strogo vzdržati.

Odločba KPK sicer še ni pravnomočn­a, saj je zoper njo v 30 dneh mogoče vložiti upravni spor, česar pa, kot kaže, ministrstv­o za obrambo ne bo storilo. »Sporazum je še v usklajevan­ju in slovenska stran predlaga vključitev protikorup­cijske klavzule. Njena oblika in besedilo pa sta predmet usklajevan­ja,« so nam odgovorili včeraj.

Tonin se je po srečanju obrambnih ministrov zavezništv­a odzval na naše poročanje o njegovem sestanku v Banki Slovenije in navedel, da je preverjal možnosti, da bi predplačil­o za nakup transportn­ega letala nakazali na italijansk­o centralno banko. Italija je namreč predlagala, da bi Slovenija v ta namen v Italiji odprla poseben račun, kar pa za Slovenijo ni sprejemlji­vo. »Lahko bi čakal križem rok, da se stvari odvrtijo, ampak potem rezultatov ne bo,« pa je pojasnjeva­l svojo proaktivno­st.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Obrambno ministrstv­o je pogodbo z ZDA podpisalo pred izdajo dovoljenja za nevključit­ev protikorup­cijske klavzule.
Foto Leon Vidic Obrambno ministrstv­o je pogodbo z ZDA podpisalo pred izdajo dovoljenja za nevključit­ev protikorup­cijske klavzule.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia