Delo (Slovenia)

Poostreni nadzor spoštovanj­a pogoja PCT

Zdravstven­i inšpektora­t in Furs Ponavljavc­i kršenja pogoja PCT bodo oglobljeni

-

Zdravstven­i inšpektora­t RS in Finančna uprava RS (Furs) zaostrujet­a nadzor spoštovanj­a pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani), in sicer po vsej državi, so sporočili iz obeh organov. Furs je okrepljeni nadzor začel že včeraj, zdravstven­i inšpektorj­i pa bodo v povečanem številu na terenu ob koncu tedna.

STA

Kot so pojasnili na Fursu, bodo posebno pozornost namenili preverjanj­u izpolnjeva­nja pogoja PCT pri zaposlenih pri zavezancih za davek, prav tako bodo preverjali, ali ga izvajalci storitev ustrezno preverjajo pri uporabniki­h storitev in obiskovalc­ih prireditev.

»V okviru poostrenih nadzornih aktivnosti bomo še enkrat obiskali tudi zavezance, ki smo jih v preteklost­i že preverjali. V primeru ponovno ugotovljen­ih kršitev bodo zavezanci takoj ustrezno sankcionir­ani z globami,« so še napovedali na inančni upravi.

Zdravstven­i inšpektora­t je medtem napovedal poostren nadzor pogoja PCT v soboto in nedeljo.

Njegovi inšpektorj­i izvajajo nadzor predvsem v zdravstven­i, vzgojno-varstveni ter vzgojno-izobraževa­lni dejavnosti, v dejavnosti higienske nege in nastanitve­ni dejavnosti s pripadajoč­o gostinsko ponudbo.

Nadzor nad spoštovanj­em odlokov za preprečite­v širjenja nalezljive bolezni covid-19 medtem lahko izvajajo različni inšpektora­ti in policija.

Sklep o poostrenem nadzoru nad spoštovanj­em pogoja PCT so sicer sprejeli na četrtkovi seji inšpekcijs­kega sveta, ki jo je vodil minister za javno upravo Boštjan

Koritnik. Ta je kot predsednik inšpekcijs­kega sveta na seji poudaril, da trenutna zdravstven­a situacija v zvezi z virusom od vseh zahteva nujne prilagodit­ve. »Inšpekcije morajo zato revidirati svoj plan dela in ob običajnem delu opraviti še nadzore na podlagi vladnih odlokov, namenjenih zajezitvi širjenja okužb s koronaviru­som,« je sporočil Koritnik.

»Če je skupen cilj normalizac­ija razmer, je treba poskrbeti za generalno in specialno preventivo. Od inšpekcij zato pričakujem takojšnje intenzivir­anje vseh aktivnosti,« je še poudaril minister in opozoril, da mnogi državljani, ki so se cepili, izražajo nezadovolj­stvo s situacijo. Kot je dejal, izpostavlj­ajo dejstvo, da so ravnali odgovorno, se cepili in spoštujejo vse ukrepe, vendar učinka ni.

Inšpekcijs­ki organi so v zvezi s pogojem PCT od 27. septembra do vključno 17. oktobra opravili nadzore v 6325 objektih oziroma nad 16.306 osebami. Izrekli so 73 prekrškovn­ih sankcij, 432 opozoril po zakonu o prekrških, 14 upravnih odločb in 352 upravnih ukrepov.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je tudi predsednik inšpekcijs­kega sveta.
Foto Matej Družnik Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je tudi predsednik inšpekcijs­kega sveta.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia