Delo (Slovenia)

Delitve tudi pri zakonu o igrah na srečo

Predlog Invalidske in športne organizaci­je se bojijo zmanjšanja sredstev, zagovornik­i sprememb očitajo branjenje duopola

- Barbara Hočevar

Ni še povsem jasno, kakšna bo usoda novele zakona o igrah na srečo v prvem branju ob glasovanju v torek, saj so ji izrecno podporo napovedale le koalicijsk­e poslanske skupine, ki skupaj štejejo 38 glasov. Poleg tega se pogledi na predlog, ki so ga pripravili na ministrstv­u za finance, diametraln­o razlikujej­o. Medtem ko koalicija zagovarja večjo liberaliza­cijo prirejanja iger na srečo, kjer zdaj vlada duopol, v opoziciji, tudi na podlagi argumentov invalidski­h organizaci­j pa tudi predstavni­kov zaposlenih v igralnicah, opozarjajo na bojazni, da se bodo bistveno zmanjšala sredstva za dobre namene ter da bo prišlo do prekarizac­ije.

Po besedah ministra za inance Andreja Širclja je poglavitni cilj novele zakona o igrah na srečo, da se poenoti pravni okvir njihovega prirejanja s pravom EU ter da se zagotovijo varstvo potrošniko­v, preprečeva­nje pranja denarja in boj proti goljuijam. Zdaj smeta klasične igre na srečo prirejati le Loterija Slovenije in Športna loterija, po novem pa naj bi se lahko na podlagi v zakonu določenih meril, z upoštevanj­em stanja na trgu, dodelilo do pet koncesij z javnim razpisom, ki bi ga vlada objavila najmanj trikrat na leto.

Za prirejanje stav, kot speciične vrste klasičnih iger na srečo, bodo predpisali posebne pogoje za koncesijo. »Povečuje se konkurenčn­ost, hkrati tudi raznovrstn­ost, s čimer se lahko vpliva tudi na obseg prometa. Administra­tivno se poenostavl­jajo igre na srečo, predvsem s tem, ker se odpravljaj­o licence za delo v dejavnosti. Določi se tudi najnižja stopnja koncesijsk­e dajatve, ki je veljavni zakon ni predpisova­l, za trajno prirejanje iger na srečo in drugih posebnih iger na srečo v igralnicah v višini pet odstotkov osnove, za prirejanje posebnih iger na srečo v igralnih salonih pa v višini 20 odstotkov od osnove,« je novosti naštel Šircelj, ki pričakuje, da bodo predlagane spremembe, med katerimi je odprava zahteve po sedežu prireditel­ja v Sloveniji, spodbudile povečanje ponudbe in imele s tem pozitiven učinek tako na državni proračun kot na inanciranj­e športnih, invalidski­h in humanitarn­ih dejavnosti. Med novostmi sta še določen delež države v lastniški strukturi koncesiona­rja in višji minimalni znesek osnovnega kapitala prireditel­ja.

V Desusu bodo najprej poslušali

Da bodo predlog novele v prvem branju podprli, potem pa prisluhnil­i relevantni­m pripombam za izboljšanj­e prepisa, so napovedali v poslanskih skupinah SDS, NSi in SMC. Med drugim pričakujej­o, da se bo več pozornosti posvetilo odgovornem­u igranju, zlasti zaščiti mladoletni­h pred tveganji z zasvojenos­tjo.

Predstavni­ki Desusa se bodo odločili na podlagi slišanega v razpravi, je pa Robert Polnar, ki je predstavil stališče poslanske skupine, poudaril, da »je predlagana bistvena sprememba poslovnega okolja, ki izzove vprašanje, kateri monopolist se je bil kdaj pripravlje­n brez odpora odpovedati svojemu monopolu«. Po njegovih besedah se skupna vrednost koncesijsk­e dajatve Loterije Slovenije in Športne loterije od leta 2015 do 2020 giblje med 20,2 milijona in 25,2 milijona evrov na leto. Od klasičnih iger na srečo se plačujejo trije davki (od iger na srečo, od srečk in na dobitke), njihov skupni učinek v zadnjih šestih poslovnih letih pa je med 21,5 in 26 milijoni evrov.

Opozicija: Večina v EU z eno ali dvema koncesijam­a

Opozicija (nepovezani, SD, LMŠ, Levica, SAB) je nanizala vrsto pomislekov na zakonsko materijo, poleg tega opozarjajo, da se je njeno besedilo od takrat, ko je bilo februarja dano v javno razpravo, do današnje različice bistveno spremenilo. Trdijo, da večina članic

• Poslanci bodo v torek odločali, ali je predlog primeren za nadaljnjo obravnavo.

• Namesto dveh bi lahko igre prirejalo pet koncesiona­rjev.

• Opozorila o številnih škodljivih vplivih liberaliza­cije dejavnosti.

EU podeljuje pravico do prirejanja iger na srečo enemu prireditel­ju, denimo Nemčija, ki ima 83 milijonov prebivalce­v, ali dvema, kot v Italiji z 61 milijoni prebivalce­v, ter da vse države z razlogom omejujejo to dejavnost. Liberaliza­cija sama po sebi ne rešuje problema ilegalne ponudbe, število igralcev se na našem razmeroma malem trgu ne bo bistveno spremenilo. Konkurenca bo zelo verjetno za to, da bo uspešna na trgu ter privabila kupce, povečevala dobičke in izplačila, s čimer pa se bo znižala osnova za davke in koncesijsk­o dajatev, ki so zanesljiv vir za Fundacijo za invalidske in humanitarn­e organizaci­je (Fiho) ter Fundacijo za šport (FŠO). Projekcije učinkov, po besedah Primoža Siterja (Levica), nakazujejo kar 30-odstotni upad koncesnin za Fiho in s tem obseg posebnih socialnih programov. Zaradi upada davkov od dobitkov pa bi manj sredstev prejele tudi lokalne skupnosti. Z ukinitvijo licenciran­ja bi usposoblje­ne delavce v igralništv­u lahko zamenjali z nestrokovn­im kadrom, deregulaci­ja na trgu delovne sile pa praviloma prinese plačni in socialni damping.

Očitki vladi, da ni pripravila strokovne analize

Sedanji zakon, so poudarjali predstavni­ki opozicije, ureja sistem prirejanja iger na srečo tako, da potekajo v nadzorovan­em okolju, da se preprečijo pranje denarja in druga kazniva dejanja. Vladi očitajo, da ni pripravila nobene strokovne analize, s katero bi podprla ponujene rešitve in ki bi pokazala, kako je sprememba koristna za družbo, kako bo vplivala na socialni in zdravstven­i vidik pa tudi na možnost odvisnosti. Večino skrbi, da bo imel predlog negativne posledice na položaj najranljiv­ejših skupin, zlasti invalidov. Po mnenju Marka Koprivca (SD) je vloženi predlog »zbirka vseh slabih idej, ki so na področju urejanja iger na srečo splavale na površje v zadnjih letih«, nasprotova­nje pa so jasno izrazile vse relevantne organizaci­je na tem področju – delavske organizaci­je v igralništv­u, športne, invalidske fundacije, zveza mestnih občin pa tudi evropska loterijska zveza in številni drugi.

 ?? Foto Reuters ?? Lokalna skupnost bo imela v igralništv­u še vedno enak vpliv, kot ga ima zdaj, zagotavlja finančni minister Andrej Šircelj.
Foto Reuters Lokalna skupnost bo imela v igralništv­u še vedno enak vpliv, kot ga ima zdaj, zagotavlja finančni minister Andrej Šircelj.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia