Delo (Slovenia)

Nad porast okužb z apeli k odgovornem­u ravnanju

Covid-19 Slabša slika zaradi nizke precepljen­osti, nespoštova­nja pogojev PCT, študentov in manjše učinkovito­sti cepiv proti različici delta

- Mirt Bezlaj

Po tem, ko so v četrtek potrdili kar 1965 novih okužb s koronaviru­som, je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) zaradi slabšanja epidemiolo­ške slike v državi organizira­l novinarsko konferenco. Direktor NIJZ Milan Krek je poudaril, da razmere vzbujajo skrb zlasti zaradi razmeroma nizke precepljen­osti, in pozval k doslednemu spoštovanj­u ukrepov in cepljenju.

Krek je poudaril, da cepiva delujejo, kar dokazuje nizka stopnja umrljivost­i v domovih za upokojence, in opozoril na pomen spoštovanj­a pogojev PCT. »PCT je metoda, ki omogoča, da imamo odprto družbo, če ne bi imeli PCT in cepiva, bi bilo hudo,« je dejal.

Nevarnost za javno zdravje tako predstavlj­ajo predvsem goljuije s covidnimi potrdili. Krek je opozoril, da je ponarejanj­e PCT-potrdil je neodgovorn­o in neetično: »Če dobite QR-kodo nekoga drugega ter greste nato med ljudi in jih okužite, je to zelo zavržno dejanje, ki bi se lahko tudi kazensko preganjalo.«

Pozval je, naj se v prihodnjih dneh ljudje izogibajo druženjem, ohranjajo varnostno razdaljo in dosledno nosijo zaščitne maske. Tudi vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar pričakuje, da se bo število novih okužb zmanjšalo med jesenskimi počitnicam­i, ko bodo šole zaprte. Logarjeva je sicer že pred dnevi pozvala tudi k prostovolj­nemu zaprtju države v času jesenskih praznikov in počitnic.

Širjenje okužb med študenti

Večina novih okužb po njenih besedah izvira iz študentski­h druženj, spoznavnih večerov in zabav, čeprav so za porast kriva tudi siceršnja zasebna druženja, znaten delež pa se jih okuži tudi na delovnih mestih. Če bo število okuženih med študenti naraščalo, bo treba razmisliti tudi o drugih ukrepih, kot je ponovno začasna uvedba študija na daljavo, je zagrozil tudi Krek in poudaril, da bodo šole lahko ostale odprte le, če bo celotna družba strogo upoštevala pogoje PCT. S podatkom o številu okužb med študenti sicer ne razpolaga.

Vodja posvetoval­ne skupine za cepljenje Bojana Beović je pojasnila, da izbruhe okužb opažajo tudi med študenti, ki so cepljeni, denimo med dobro precepljen­imi študenti medicine, saj cepiva slabše preprečuje­jo okužbo z različico delta. Prenose okužb bi, glede na izkušnje iz Izraela, po njenih besedah, uspešno zmanjšal tretji odmerek cepiva. Strokovna skupina sicer o vprašanju poživitven­ega odmerka še razpravlja.

Predvideni­h še vsaj tisoč smrti

Glede na pozitivne PCR-teste Logarjeva ocenjuje, da je trenutno v Sloveniji z virusom okuženih okoli 16.000 oseb, v resnici pa bi bilo število lahko še večje. »V skupini, kjer je tisoč ljudi, je torej v povprečju osem okuženih,« je poudarila Logarjeva. Bojana Beović ocenjuje, da bo glede na trenutno epidemiolo­ško situacijo v državi do pomladi zaradi covida-19 umrlo še tisoč ljudi, mogoč pa je celo še bolj črn scenarij.

• 16.000 oseb je okuženih po oceni NIJZ.

• 1000 oseb bo predvidoma umrlo do pomladi.

• 35 let je star najmlajši bolnik na intenzivni negi.

Prenose okužb bi, glede na izkušnje iz Izraela, zmanjšal tretji odmerek cepiva.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je v državi cepljenih 1.182.060 ljudi, kar je 56 odstotkov celotne populacije.
Foto Jure Eržen Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je v državi cepljenih 1.182.060 ljudi, kar je 56 odstotkov celotne populacije.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia