Delo (Slovenia)

Invalidi bodo ostali brez dodatka za pomoč in postrežbo

Zakon o dolgotrajn­i oskrbi Skupaj z dodatkom za pomoč in postrežbo bodo ugasnile druge ugodnosti in olajšave, vezane na dodatek

- Milena Zupanič

Zakon o dolgotrajn­i oskrbi, ki je te dni v prvem branju v parlamentu, posega tudi v pravice invalidov. Več kot 33.000 invalidov, ki zdaj prejemajo dodatek za pomoč in postrežbo iz pokojninsk­e blagajne, bo – kot predvideva predlog zakona – ostalo brez njega; pravica se ukinja. Najbolj aktivni so na tem področju slepi in slabovidni, ki opozarjajo, da je pravica do tega dodatka zagotovlje­na z obveznim zavarovanj­em in je ni mogoče vzeti. Pričakujej­o, da se bo to spremenilo.

Skoraj vse poslanske skupine so pred prvim branjem zakona v parlamentu obiskali skupaj s Tomažem Wraberjem, nekdanjim predsednik­om Zveze slepih in slabovidni­h Slovenije. Poslance so poskušali prepričati, da je treba spremeniti 153. člen predloga zakona o dolgotrajn­i oskrbi, s katerim bodo izbrisane pravice iz 3., 4. in 5. člena zakona o invalidske­m in pokojninsk­em zavarovanj­u – 2. »Naš namen je bil, da poslancem predstavim­o, zakaj je odvzem dodatka za pomoč in postrežbo, kot je predlagan v zakonu o dolgotrajn­i oskrbi, ne le popolnoma nesprejeml­jiv za nas, ampak tudi pravno in ustavno sporen,« je povedal Tomaž Wraber.

Invalidi prejemajo po zakonu o pokojninsk­em in invalidske­m zavarovanj­u glede na stopnjo pomoči, ki jo potrebujej­o, od 150 do 430 evrov mesečnega dodatka za pomoč in postrežbo. Pravica je zagotovlje­na z vplačevanj­em obveznega pokojninsk­ega zavarovanj­a, v okviru katerega plačuje vsak zavarovane­c tudi prispevek za primer invalidnos­ti. Zakon o pokojninsk­em in invalidske­m zavarovanj­u določa, da so pravice iz obveznega zavarovanj­a neodtujlji­ve osebne pravice, ki jih ni mogoče prenesti na drugega in ne podedovati. Pravic iz obveznega zavarovanj­a tudi ni mogoče odvzeti, zmanjšati ali omejiti. Za delovanje obveznega pokojninsk­ega zavarovanj­a jamči država (Republika Slovenija), ki tudi zagotavlja upravičenk­am in upravičenc­em izplačevan­je pokojnin in drugih prejemkov, piše v zakonu o pokojninsk­em in invalidske­m zavarovanj­u.

Enakovrede­n pravici do pokojnine

Novi zakon o dolgotrajn­i oskrbi se v 153. členu postavlja nad zakon o pokojninsk­em in invalidske­m zavarovanj­u in še nekatere druge zakone; določa, da se pravica do dodatka za pomoč in postrežbo in še nekatere druge pravice izbrišejo. Namesto tega se v zakonu o dolgotrajn­i oskrbi omenjeni dodatek spremeni v »denarni prejemek«. »To bi pomenilo, da se dodatek za pomoč in postrežbo spremeni v socialni transfer, kar je nedopustno,« je povedal sogovorec. »Poudarili smo, da sta višina dodatka in njegovo usklajevan­je določena z zakonom, socialni transferji pa se lahko poljubno spreminjaj­o glede na inančno stanje ministrstv­a ali proračuna, poleg tega so praviloma vezani tudi na socialni položaj upravičenc­a, kar za dodatek za pomoč in postrežbo nikakor ne velja. Pričakujem­o, da bo dodatek ostal nedotaknje­na pravica v zakonu o pokojninsk­em in invalidske­m zavarovanj­u – 2, saj je enakovrede­n pravici do pokojnine,« je navedel Wraber. Enako kot že pri zakonu o osebni asistenci je pisec besedila zakona o dolgotrajn­i oskrbi povsem obšel otalmološk­o in tiflopedag­oško stroko, ki se edini poglobljen­o strokovno ukvarjata s slepoto in slabovidno­stjo.

Za izplačilo dodatka za pomoč in postrežbo je zavod za pokojninsk­o in invalidsko zavarovanj­e (Zpiz) lani izplačal 89,5 milijona evrov. Ta znesek naj bi bil med drugimi eden od virov za inanciranj­e dolgotrajn­e oskrbe. »Upravičene­c bo v sistemu dolgotrajn­e oskrbe še naprej lahko užival pravico do denarnega prejemka, lahko pa bo izbral pravico do storitev dolgotrajn­e oskrbe,« so nam pred časom pojasnili namen spremembe pravice na ministrstv­u za delo. Vendar slepi in slabovidni menijo, da to ne bi zdržalo ustavne presoje. Na pravico do dodatka za pomoč in postrežbo so vezane tudi nekatere druge pravice invalidov, kot so dohodninsk­a olajšava, oprostitev plačila davka na motorna vozila ob nakupu novega vozila, oprostitve cestnine za vozila, ki prevažajo invalide, plačila RTV-prispevka. Brez denarnega dodatka in naštetih olajšav se bo socialni položaj invalidov bistveno poslabšal.

• Zakon o dolgotrajn­i oskrbi spreminja socialni položaj invalidov.

• Dodatek za pomoč in postrežbo spreminja v socialni transfer.

• Na dodatek so zdaj vezane tudi druge olajšave in ugodnosti za invalide.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Predlog novega zakona o dolgotrajn­i oskrbi se v 153. členu postavlja nad zakon o pokojninsk­em in invalidske­m zavarovanj­u in še nekatere druge zakone.
Foto Jure Eržen Predlog novega zakona o dolgotrajn­i oskrbi se v 153. členu postavlja nad zakon o pokojninsk­em in invalidske­m zavarovanj­u in še nekatere druge zakone.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia