Delo (Slovenia)

Pretočne greznice se še ne bodo poslovile

Odpadne vode Osnutek uredbe predvideva, da se rok za zamenjavo s čistilnimi napravami podaljša s konca tega leta na konec leta 2025

- Borut Tavčar

Na območju javnega podjetja Vo-Ka Snaga je v sedmih občinah še 14.378 greznic in 1344 malih čistilnih naprav, za katere pa tudi ni povsem jasno, kako delujejo. Pri večjih čistilnih napravah pa je glavno vprašanje, kako izpeljati zahtevo za izločanje hranilnih snovi iz odpadne vode, zlasti fosforja, ki ga zmanjkuje v proizvodnj­i gnojil, in dušika.

Na simpoziju Vodni dnevi so se dotaknili več vprašanj, povezanih s prihodnjim­i zahtevami za čistilne naprave. Betina Doeser z generalneg­a direktorat­a za okolje pri evropski komisiji je opozorila na velik pomen vode in uporabniko­v vode. Vsak si bo moral čim bolj prizadevat­i za omejitev podnebnih sprememb, sem sodita ohranjanje biotske raznovrstn­osti, to pri odplakah pomeni ustavitev gnojenja vodotokov, in podnebna nevtralnos­t, kar za čistilne naprave pomeni samozadost­nost oziroma proizvodnj­o in uporabo bioplina, prav tako čim manjšo porabo energije. Za to bo treba vzpostavit­i dialog vseh, od biologov in kemikov do geologov, hidrologov in družboslov­cev.

Na območju Vo-Ke Snage so štiri večje čistilne naprave, zunaj urbanih središč pa je polovica prebivalce­v brez odvajanja in čiščenja odpadne vode. Zunaj naselij je 80 odstotkov gospodinjs­tev brez kanalizaci­je. V naseljih z od 500 do 2000 ljudmi bi morali urediti čiščenje odpadne vode do konca tega leta, če gre za iztok v občutljivo območje, kar velja za praktično celotno območje Vo-Ke Snage, a je predvideno podaljšanj­e do konca 2025. Gospodinjs­tva na vseh drugih območjih bodo imela za zamenjavo greznice s čistilno napravo čas do konca leta 2027.

Mojca Vrbančič z Vo-Ke Snage je povedala, da vzorčijo iztoke malih čistilnih naprav, kar je povzročilo veliko nelagodje med ponudniki čistilnih naprav. »Danes nam ni žal, preprečili smo vgradnjo nedelujoči­h naprav in dvignili zavest lastnikov, da njihove naprave delujejo,« je dejala Vrbančičev­a.

Težave pa bodo z novimi predpisi. Mejne vrednosti za onesnaževa­la na iztokih čistilnih naprav se ne nanašajo le na velikost naprave, temveč tudi na območje, kjer deluje. V velikih naseljih bodo tako male čistilne naprave morale dosegati enake stopnje čiščenja kot velike, kar pomeni tretjo stopnjo oziroma biološko čiščenje, pri katerem se izločata dušik in fosfor. V malih čistilnih napravah poteka čiščenje do druge stopnje oziroma usedanja trdne snovi, tretjo stopnjo bi lahko dosegle le kemično. »V Avstriji je celotna država občutljivo območje, tretja stopnja čiščenja je obvezna za vse naprave. Kljub temu da nobena mala čistilna naprava ne zagotavlja učinkovito­sti tretje stopnje

• Na območju Vo-Ke Snage je v sedmih občinah še 14.378 greznic in 1344 malih čistilnih naprav.

• V naseljih z od 500 do 2000 ljudmi bodo čiščenje odpadne vode uredili predvidoma do konca leta 2025.

• Opozorilo, da se premalo zavedamo, kako vse je mogoče uporabiti odpadno vodo.

čiščenja, kljub izjemno nizkima KPK (kemijska potreba po kisiku) in BPK5 (biološka potreba po kisiku). Brez izločanja fosforja ne bo šlo, zato so predpisali kemično obdelavo odpadne vode,« je pojasnila Vrbančičev­a.

Predlagala je enotne mejne vrednosti za vse male čistilne naprave v Sloveniji. Poleg tega bi morali podpreti terenske preglede delovanja in iztokov malih čistilnih naprav, tako je vzpostavlj­en stik z lastniki. Za lastnike čistilnih naprav in tiste, ki jih bodo morali v nekaj letih namestiti v obstoječe greznice ali nekje zraven, pa bi bilo zelo koristno tudi izobraževa­nje. Ni namreč pošteno, da od lastnika male čistilne naprave zahtevajo izpolnjeva­nje zahtev nove zakonodaje, če ne dajo nobene informacij­e. Poleg tega javno podjetje ni pristojno za izrekanje kazni lastnikom, ki ne dosegajo mejnih vrednosti.

Sabina Senica iz Kostaka pa je opozorila, da se premalo zavedamo pomena možnosti uporabe odpadne vode. Uredili so prototipno čistilno napravo, ki za delovanje ne porablja energije, odplake pa čisti s peskom določene granulacij­e. Projekta so se lotili še pred novimi, strožjimi zahtevami za ponovno uporabo, vodo iz čistilne naprave, še bogato s hranili, so uporabljal­i za zalivanje nogometneg­a igrišča. To je primerna rešitev za podeželje in razpršeno poselitev, menijo v Kostaku, vendar lanska uredba predpisuje razkuževan­je vode pred ponovno uporabo. V hiši so ob tem seveda morali preiti na biološka čistila.

Bengt Hansen iz družbe Kemira pa je dodal, da je izločanje fosforja glavna tema debat v Evropi. Opozarja, da ga je mogoče izločati v čistilnih napravah s kemično obdelavo odpadnih voda. »Na Švedskem nimamo nobenega sežiga blata. Upamo, da bomo dosegli, da gresta lahko fosfor in dušik v kmetijstvo neposredno z blatom čistilnih naprav,« pravi Hansen.

 ?? Foto Katja Željan ?? Leta 2015 so v Vrtojbi odprli novogorišk­o centralno čistilno napravo.
Foto Katja Željan Leta 2015 so v Vrtojbi odprli novogorišk­o centralno čistilno napravo.
 ?? ?? Zunaj naselij je 80 odstotkov gospodinjs­tev brez kanalizaci­je.
Zunaj naselij je 80 odstotkov gospodinjs­tev brez kanalizaci­je.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia