Delo (Slovenia)

Premija zavarovanc­ev Vzajemne nižja za 22,5 evra

Dopolnilno zdravstven­o zavarovanj­e Zaradi covidnih razmer in zato manjšega števila zdravstven­ih obravnav ostaja denar

- Brigite Ferlič Žgajnar

Zavarovaln­icam, ki ponujajo dopolnilno zdravstven­o zavarovanj­e, ostaja presežek sredstev, ker ljudje v covidnih razmerah manj ali težje uporabljaj­o zdravstven­e storitve. Neporablje­n denar, ki se je nabral med razglašeno epidemijo, zavarovaln­ice že namenjajo skrajševan­ju čakalnih vrst, sredstva, ki se bodo nabrala v tem letu in ne bodo porabljena, pa bo Vzajemna vrnila zavarovanc­em v obliki nižje decembrske premije.

Premija Vzajemne za dopolnilno zdravstven­o zavarovanj­e za mesec december bo znižana za 22,5 evra, kar pomeni, da bo osnovna premija brez popusta 13,17 evra, s triodstotn­im popustom pa 12,10 evra. Gre za enkratno znižanje mesečne premije, ki za Vzajemno pomeni približno 17 milijonov nižje prihodke do konca leta, so sporočili. Praviloma bo poračun izveden pri novembrske­m plačilu premije za mesec december, zaradi različne dinamike plačevanja in plačilnih instrument­ov pa se lahko zgodi, da bo izveden pozneje, in sicer v decembru oziroma prihodnje leto, če zavarovanc­i plačujejo četrtletno, polletno ali letno premijo. Vzajemna je že v letih 2013 in 2014 zavarovanc­em omogočila nižje plačilo premije, tako da je to tretji tovrstni poračun za njene zavarovanc­e.

Se bosta po praksi Vzajemne zgledovali tudi preostali zavarovaln­ici, ki ponujata dopolnilno zdravstven­o zavarovanj­e in imata zaradi vpliva epidemije nižje odhodke za zdravstven­e storitve?

V Triglavu, zdravstven­i zavarovaln­ici bodo o morebitni spremembi premije dopolnilne­ga zavarovanj­a zavarovanc­e in javnost pravočasno obvestili.

Pri Generaliju so povedali, da skušajo pri svojih zavarovanj­ih strankam zagotavlja­ti čim bolj ugodno ceno: pri dopolnilne­m zdravstven­em zavarovanj­u znaša osnovna mesečna premija 34,50 evra in je najnižja na trgu že vse od novembra 2019.

Dodatnega nižanja premije oziroma poračuna torej pri njih nimajo v načrtu, so pa tudi oni med tistimi, ki sodelujejo pri nacionalne­m razpisu za izboljšanj­e dostopnost­i do zdravstven­ih storitev za leti 2021 in 2022. Sredstva za inanciranj­e storitev iz tega razpisa se namreč skladno z določbami zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva iz julija 2021 zagotovijo v pretežni meri iz sredstev dopolnilne­ga zdravstven­ega zavarovanj­a, in sicer do porabe razlike med ocenjenimi in dejanskimi izdatki za doplačila k zdravstven­im storitvam, ki je posledica ukrepov v obdobju razglašene epidemije, oziroma najdlje do konca decembra 2022.

Nacionalni razpis je že v polnem teku, zdravstven­e storitve, ki jih opravljajo izvajalci, izbrani na razpisu, se izvajajo od začetka tega meseca, zavarovaln­ice pa stroške teh zdravstven­ih storitev za svoje zavarovanc­e poravnavaj­o v celoti. Toda ker so podatki o čakajočih na posamezne storitve pomanjklji­vi, je vprašanje, koliko ljudi bo sploh uporabilo storitve in koliko denarja bo konec leta 2022 ostalo iz tega naslova. V Triglavu imajo v ta namen oblikovani­h 18,1 milijona evrov rezervacij, v Vzajemni pa okoli 33 milijonov.

Zdaj se že ve, da je bilo v čakalnih vrstah za 31 zdravstven­ih storitev na dan 23. julija letos veliko ljudi, ki so storitve že uporabili, našli so se celo taki, ki jih nikoli niso potreboval­i. S skrajševan­jem čakalnih vrst se je uradno začelo ta mesec, a so ponujene storitve

• Pri Triglavu in Generaliju še ne načrtujejo dodatnega nižanja premij.

• Neporablje­n denar zavarovaln­ice namenjajo skrajševan­ju čakalnih vrst.

• S skrajševan­jem čakalnih vrst se je uradno začelo ta mesec.

nekateri že zavrnili, ker jih niso bili pripravlje­ni uporabiti tako na hitro. Poleg tega je mogoče težje operacije izvesti samo, če se prej opravi več pregledov, zato bo precej operacij, ki so jih izvajalci napovedali za ta mesec, odpadlo, saj pacienti, ki bi lahko prišli na vrsto, niso bili pravočasno obveščeni.

Če bo torej denar iz tega naslova ostal, se morda kasneje vendarle obeta še kakšno znižanje premije.

 ?? ?? Nekateri so ponujene zdravstven­e storitve zavrnili, ker jih niso bili pripravlje­ni uporabiti tako na hitro.
Nekateri so ponujene zdravstven­e storitve zavrnili, ker jih niso bili pripravlje­ni uporabiti tako na hitro.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia