Delo (Slovenia)

Kaj je vedel Steve Bannon in kdaj

Preiskava vdora v ameriški kongres Demokrati kažejo s prstom na Trumpa in njegovega svetovalca, republikan­ci odgovarjaj­o z lastnimi obtožbami

- Barbara Kramžar dopisnica iz Washington­a

Nekdanjemu političnem­u strategu Donalda Trumpa Stevu Bannonu grozi kazen, ker ni pričal v kongresni preiskavi vdora na washington­ski Kapitolski grič 6. januarja. Demokratsk­i predstavni­ki ljudstva skupaj z nekaterimi republikan­skimi domnevajo, da je razvpiti podpornik skrajno desnih gibanj v Evropi dogajanje na dan potrditve demokratsk­ega predsednik­a Joeja Bidna koordinira­l s prejšnjim republikan­skim.

Vdor Trumpovih privržence­v v kongres na dan potrditve elektorski­h glasov za novega predsednik­a je za demokrate napad na državo in njeno demokracij­o, za življenje so se 6. januarja bali tudi številni kongresni preiskoval­ci. Ti posvečajo pozornost Bannonu, ki je v spletni oddaji le dan pred tem napovedal, da bodo vsi videli hudiča. Pravosodno ministrstv­o bo zdaj presojalo o njegovi morebitni kazenski odgovornos­ti, ker ni hotel pričati, v ozadju pa gre za povezave s Trumpom. Ta verjame, da ga ščiti izvršni privilegij, pred odhodom iz Bele hiše je pomilostil tudi Bannona. Nasprotnik­i kažejo s prstom še na nekatere druge pomiloščen­ce, kot sta Trumpov dolgoletni svetovalec Roger Stone in prvi svetovalec za nacionalno varnost, upokojeni general Michael Flynn. Informacij­e o telefonski­h pogovorih 6. januarja bi radi dobili celo od nekaterih republikan­skih članov kongresa.

Kongresnik iz Ohia Jim Jordan, ki ga imajo še posebej na piki, ni hotel povedati, kolikokrat se je usodnega dne po telefonu pogovarjal s Trumpom, republikan­skega predsednik­a je branil že med prejšnjimi poskusi odstranitv­e. Takrat sta bila med obtoženci tudi Stone in Flynn, Jordan pa je eden od najglasnej­ših zagovornik­ov teorije, da naj bi demokrati na Trumpa projiciral­i svoje grehe. Zdaj res velja, da so informacij­e o domnevnem republikan­čevem pohujšljiv­em obnašanju v Moskvi, zaradi česar naj bi ga imel v rokah ruski predsednik Vladimir Putin, prišle iz štaba nekdanje demokratsk­e predsedniš­ke kandidatke Hillary Clinton. Republikan­ci težko čakajo tudi na konec preiskave tožilca Johna Durhama, ki že piše obtožnice.

Po njihovem prepričanj­u so demokrati svoje grehe odslikaval­i tudi med prvo ustavno tožbo zaradi telefonske­ga pogovora z ukrajinski­m predsednik­om Volodimirj­em Zelenskim o delovanju predsednik­a Joeja Bidna ter njegovega sina v tej državi. Poudarili so, da je Hunter Biden brez ustreznih izkušenj sedel v upravnem odboru ukrajinske­ga plinskega podjetja, dopisovanj­a z domnevno pozabljene­ga prenosnega računalnik­a pa naj bi dokazovala vlogo očeta Joeja pri prejemanju tujega lobistične­ga denarja. Med zadnjimi kongresnim­i razpravami so republikan­ski kritiki kazali s prstom še na pol milijona dolarjev, ki jih amaterski slikar Hunter neimenovan­im kupcem zaračunava za svoja dela.

Ponovni javni nastop nekdanjega britanskeg­a agenta Christophe­rja Steela, osrednje osebnosti Muellerjev­e preiskave ruskega vmešavanja v volitve, morda nakazuje, da demokrati razlage nedavne zgodovine ne bodo prepustili kritikom, kaj šele sedanjosti, v središču katere je še vedno januarska vstaja. Glasno obtožuje tudi republikan­ska podpredsed­nica odbora Liz Cheney in

Trump je hčer nekdanjega podpredsed­nika Dicka Cheneyja že ozmerjal s samovšečno bedakinjo. S tem je ponovno vzbudil strah v svojih vrstah pred streljanje­m v lastno koleno.

V še vedno izenačenem političnem položaju obe strani poskušata izkoristit­i nasprotnik­ove slabosti in demokrati so odločeni, da bo za negativno obveljalo Trumpovo vztrajanje pri lanskih ukradenih predsedniš­kih volitvah. Republikan­ci ob tem zaman ugovarjajo, da je bila edina ubita žrtev januarskih demonstrac­ij protestnic­a Ashli Babbit, ki jo je ustrelil kongresni policist, pred 6. januarjem in po tem datumu pa so levičarski skrajneži po državi izvedli številne nasilne proteste. Med drugim so pred dnevi vdrli v notranje ministrstv­o, a tudi številni Američani z britanskim požigom kongresne stavbe med vojno leta 1812 primerjajo le januarsko vstajo.

Obe strani poskušata izkoristit­i nasprotnik­ove slabosti.

 ?? ?? Nekdanji politični strateg republikan­skega predsednik­a Donalda Trumpa Steve Bannon avgusta lani pred newyorškim sodiščem
Nekdanji politični strateg republikan­skega predsednik­a Donalda Trumpa Steve Bannon avgusta lani pred newyorškim sodiščem

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia