Delo (Slovenia)

Ekstremize­m cveti na spletu in v osami

Posledice pandemije Covid-19 je še okrepil dolgoletni trend premikanja ekstremist­ičnega diskurza iz fizičnega v virtualno okolje

- Jure Kosec

Preiskavi napadov, ki sta prejšnji teden pretresla Norveško in Združeno kraljestvo, še nista končani, toda ne bi bilo presenečen­je, če bi pri obeh ugotovili, da je pomembno vlogo pri dejanjih storilcev odigrala pandemija covida-19.

Britanske oblasti so dokaj hitro prišle do sklepa, da je Ali Harbi Ali, osumljenec umora konservati­vnega poslanca Davida Amessa, še en radikalizi­rani posameznik, ki se je z nekaj sreče izognil odkritju.

Petindvajs­etletni britanski državljan somalskega porekla se je v četrtek prvič pojavil na sodišču, kjer je lahko slišal, da mu tožilstvo v obtožnici poleg poslančeve­ga umora očita pripravo teroristič­nih dejanj, v okviru katerih naj bi načrtoval umor še dveh neimenovan­ih članov britanskeg­a parlamenta. Toda vprašanje, na katero na Otoku še iščejo odgovor, je, kaj vse je pripomoglo k osumljenče­vi radikaliza­ciji. Ugibanja, da je vlogo pri tem odigralo tudi življenje v času omejenega gibanja, so z izjavami podprli tako politiki kot Alijevi znanci, ki so opozorili na petindvajs­etletnikov­o domnevno obsedenost s spletnimi pridigami zloglasneg­a otoškega islamista Anjema Choudaryja.

Iz fizičnega v virtualno okolje

Kljub upadu teroristič­nih dejavnosti v času omejenega gibanja so predstavni­ki britanskih varnostnih služb že poleti opozarjali, da bi lahko covid-19 tudi na tem področju prej ali slej izstavil račun. Do podobnega sklepa so prišli tudi notranji ministri EU, ki so junija ugotovili, da bi lahko socialnoek­onomske posledice pandemije na srednji in dolgi rok povečale verjetnost nastanka ekstremist­ičnih in teroristič­nih groženj.

Covid-19 je namreč samo še okrepil dolgoletni trend premikanja ekstremist­ičnega diskurza iz izičnega v virtualno okolje, kjer so idealni pogoji za njegov razrast.

»Ustavitve javnega življenja in preživljan­je več časa na samem ter doma so znatno povečali izpostavlj­enost ekstremist­ičnih, teroristič­nih in drugih škodljivih vsebin na spletu,« je za Delo pojasnila Claudia Wallner, raziskoval­ka in strokovnja­kinja za ekstremist­ične grožnje na londonskem inštitutu Rusi. V ta nabor po njenih besedah spadajo tako »tradiciona­lne teroristič­ne vsebine« kot teorije zarote in dezinforma­cije, s pomočjo katerih nasilne ekstremist­ične skupine podpirajo svoja prepričanj­a. »Glede na širok spekter spletnih vsebin lahko posameznik­i najdejo potrditev tako rekoč vsake zamere, ki jo kuhajo. To jih lahko še spodbudi k prepričanj­u, da njihove skrbi zahtevajo nasilen odgovor.«

Kot da to ne bi vzbujalo dovolj skrbi, je pandemija na drugi strani zmanjšala nekatere preventivn­e dejavnike, kot so družbene in skupnostne dejavnosti ter pozitiven učinek sovrstniko­v, ki lahko posameznik­e odvrnejo od zagovarjan­ja ekstremist­ičnih idej. Življenje v izolaciji je po sogovornič­inih besedah prav tako privedlo do povečanja duševnih težav. »Medtem ko se duševnih težav samih po sebi ne bi smelo povezovati z nasilnim ekstremizm­om, so dejavnik tveganja, ki lahko v kombinacij­i z drugimi dejavniki naredi posameznik­e manj odporne za škodljive vplive ter bolj dovzetne za ekstremist­ične ideologije in dejavnosti,« je bila jasna Claudia Wallner.

Ko sistem odpove

Tega se zavedajo tudi norveški organi pregona, ki preiskujej­o ozadje napada v mestu Kongsberg in poskušajo ugotoviti, kaj je Espena Andersena Bråthena prejšnjo sredo pripravilo do tega, da je na različnih lokacijah po mestu ubil pet naključno izbranih ljudi. Sprva so sumili, da je bil motiv za napad podobna ideologija, ki je vodila Alija Harbija Alija, in da se je Bråthen radikalizi­ral, potem ko je pred leti prestopil v islamsko vero. Toda od takrat je policija med možne razlage najhujšega množičnega poboja v državi po napadu na otoku Utøya uvrstila tudi duševne težave. Sedemintri­desetletni osumljenec je bil sprejet na psihiatrič­no opazovanje, na podlagi katerega bo tožilstvo presodilo, kakšno kazen bo zahtevalo.

Skupna točka napadov na Norveškem in na Otoku tako vsaj za zdaj ostaja spoznanje, da ju sistem ni preprečil. Medtem ko je bil Bråthen v preteklost­i predmet ne samo policijske­ga nadzora, ampak tudi psihiatrič­nih evalvacij, je Ali Harbi Ali še kot najstnik prejel intenzivno podporo v okviru britanskeg­a vladnega programa za preprečeva­nje radikaliza­cije posameznik­ov, preden je bil njegov primer zaprt.

• Zaprtja javnega življenja so povečala izpostavlj­enost ekstremist­ičnih vsebin.

• Obtožnica Alija Harbija Alija bremeni priprave teroristič­nih dejanj.

• Espen Andersen Bråthen je na psihiatrič­nem opazovanju.

• Edina skupna točka napadov za zdaj: sistem ju ni preprečil.

 ?? Foto Henry Nicholls/Reuters ?? Pokojnemu poslancu Davidu Amessu, ki je bil prejšnji teden do smrti zaboden, so se številni poklonili pred britanskim parlamento­m.
Foto Henry Nicholls/Reuters Pokojnemu poslancu Davidu Amessu, ki je bil prejšnji teden do smrti zaboden, so se številni poklonili pred britanskim parlamento­m.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia