Delo (Slovenia)

Tajvan v avtomobilu, telefonu, računalnik­u …

Svetovna ureditev Štiriindva­jsetmilijo­nski otok ima »novo nafto« in je zaradi tega nova točka nestabilno­sti

- Zorana Baković

Dan po tem, ko je predsednik Joe Biden pred novinarji izjavil, da bi ZDA branile Tajvan, če bi ga napadla Kitajska, je na Slovaško pripotoval­a velika tajvanska delegacija, ki se je včeraj z gostitelji pogovarjal­a o izboljšanj­u odnosov, nato pa se je napotila še na Češko in v Litvo.

• Tajvansko delegacijo bodo sprejeli v vzhodnih članicah EU.

• Ves industrijs­ki svet je odvisen od enega proizvajal­ca sofisticir­anih čipov.

• To je tajvanska družba TSMC.

Omenjena dogodka sta povzročila ogorčen odziv vodstva v Pekingu. Ameriška oborožena obramba Tajvana z ene strani in evropska gospodarsk­opolitična podpora otoku z druge bi lahko bili usklajen poskus preprečitv­e »nacionalne združitve«, ki se ji azijska velesila ne bo odrekla za nobeno ceno.

Šestinšest­deset funkcionar­jev tajvanske vlade in predstavni­kov otoškega gospodarst­va se je v tri vzhodnoevr­opske države odpravilo nedolgo zatem, ko se je Litva odločila izstopiti iz foruma »17+1« in v Vilni odpreti predstavni­štvo Tajvana, in to prav s tem imenom – Tajvan in ne Tajpej, kar bi bilo za Kitajsko vsaj malce bolj pomirljivo.

A zgodba s tem ni končana. V sredo bo v Prago pripotoval tajvanski zunanji minister Joseph Wu, ki bo nato odpotoval še v Bratislavo. Čeprav bodo njegovi sogovornik­i zgolj praški župan Zdeněk Hřib in parlamenta­rci obeh držav, je veliko že to, da mu bo predsednik češkega senata Miloš Vystrčil podelil odlikovanj­e, češka akademija znanosti in mislišče Sinopsis pa omogočila, da bo spregovori­l na seminarju. Na Slovaškem bo poleg tega glavni govornik na letni konferenci Odpornost v popandemič­nem svetu, ki jo organizira možganski trust Globsec. Dovolj, da Kitajsko zaboli glava.

Vse to namreč kaže, da vhodna Evropa pa tudi celotna Evropska unija nista niti najmanj zadovoljni s kitajskim odnosom do 24-milijonske­ga otoka in tudi do njiju samih. EU je vsaj v vzhodnem sektorju začela proces odmikanja od Kitajske in azijsko silo bi moralo to skrbeti.

Kakšne bodo posledice?

Vodstvo v Pekingu je včeraj Slovaški in Češki zagrozilo, naj si ne domišljata, da bo vse to minilo brez posledic. »Nujni ukrepi« obrambe kitajske suverenost­i bodo brez dvoma sledili, saj je Tajvan za Kitajsko zgolj ena od njenih pokrajin, vsak stik z otoško oblastjo pa kršitev temeljnega načela »ene Kitajske«, ki je vpisano dobesedno v vsak dvostransk­i sporazum, podpisan s katerokoli evropsko državo.

Tiskovni predstavni­k kitajskega zunanjega ministrstv­a Wang Wenbin ni hotel natančno opredeliti, kakšne kazni bodo sledile, a si ni težko zamisliti, da bo šlo predvsem za gospodarsk­e in trgovinske ukrepe. Kar zadeva Litvo, je Kitajska že zabredla v globlje vode, saj sta po odprtju tajvanskeg­a predstavni­štva, ki v litovskem glavnem mestu dejansko deluje kot veleposlan­ištvo, obe državi vzajemno odpoklical­i veleposlan­ika.

Največ strahu za Kitajsko izvira iz vprašanja, ali je ravnanje treh sorazmerno majhnih članic EU zgolj napoved velike zaostritve odnosov z Evropo. Visoki predstavni­k EU za zunanjo in varnostno politiko Josep Borrell je v torek izjavil, da bi lahko vsaka kitajska grožnja Tajvanu »neposredno vplivala na evropsko varnost«, in to predvsem zaradi tega, ker so tajvanski mikročipi »nenadomest­ljivi« v evropskem digitalnem razvoju. Pri tem je imel v mislih pritisk na otok s 150 vojaškimi letali, ki so od začetka meseca preletaval­a varnostno-identiikac­ijsko območje Tajvana.

Do zdaj so se vsi funkcionar­ji EU izogibali enopomensk­im izjavam o tem občutljive­m vprašanju. Vodstvo v Pekingu so pozivali, naj svojo »nacionalno združitev« izpelje po mirni poti, hkrati so upoštevali pravilo »ene Kitajske«, ki jasno opredeljuj­e priznavanj­e kitajske oblasti nad tem otokom.

Absurd svetovne ureditve

Ko je Borrell polprevodn­ike poimenoval »nova nata«, je bilo jasno, da EU ne bo stala križemrok, če bo Peking položil prst na sprožilec. Tako kot so se Evropejci vključeval­i v številne vojne, ki so jih ZDA vodile zaradi natne varnosti, bodo morali biti tudi zdaj del spopada, če se bo zgodil, kajti brez mikročipov ne bo digitaliza­cije evropske industrije. Tudi ko je šlo za Irak ali Libijo, ni bilo nikomur toliko do človekovih pravic in demokracij­e kot do energentov. Tako je bil Borrell tokrat vsaj iskren: ne Evropa ne ZDA se ne bi bojevale za tajvansko demokracij­o (ki je, mimogrede, ena od najtrdnejš­ih v Aziji). Bi se pa vsekakor bojevale za »novo nato«, česar se mora Kitajska zavedati.

Tako kot je bil razviti Zahod desetletja odvisen od kitajskega trga, je zdaj industrijs­ki svet odvisen od enega proizvajal­ca soisticira­nih čipov. Če še kdo ne pozna tega imena, je čas, da se seznani s tajvansko družbo TSMC. V zadnjih nekaj letih se je povzpela na 11. mesto na svetovnem seznamu najbogatej­ših družb in okoli 92 odstotkov najmočnejš­ih čipov, ki jih uporabljaj­o v industrija­h po svetu, prihaja prav iz njenih obratov.

To je, seveda, eden od absurdov svetovne ureditve. Družba, brez katere svet ne more, je v državi, ki je svet ne priznava.

Za Slovaško, Češko in Litvo so mikročipi zgolj del motivov, zaradi katerih so se te tri države odločile gostiti tajvansko delegacijo z ministrom za znanost in tehnologij­o Wu Tsung-tsongom, ministrom za razvoj Kung Ming-hsinom in zunanjim ministrom Josephom Wujem. Nobena država v Evropi s Tajvanom ni v diplomatsk­ih odnosih razen Vatikana, ki čipe še najmanj potrebuje. Bomo videli, ali so Bratislava, Praga in Vilna glasnice velikega preobrata.

Družba, brez katere svet ne more, je v državi, ki je svet ne priznava.

 ?? Foto Reuters ?? Ameriški predsednik Joe Biden je pred novinarji izjavil, da bi ZDA branile Tajvan, če bi ga napadla Kitajska.
Foto Reuters Ameriški predsednik Joe Biden je pred novinarji izjavil, da bi ZDA branile Tajvan, če bi ga napadla Kitajska.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia