Delo (Slovenia)

Tradiciona­lna in modernisti­čna načela

Hiša usmiljenja Danes v Cankarjeve­m domu premiera nove opere skladatelj­a Tomaža Sveteta po motivih Cankarjeve­ga romana

- Peter Rak Tomaž Svete

Domače operne novitete so zelo redke. Kar zadeva institucij­e, zaslužne za produkcijo, je treba najprej omeniti Slovensko komorno glasbeno gledališče (SKGG), kar zadeva skladatelj­e, pa Tomaža Sveteta. V Cankarjeve­m domu, ki je koproducen­t, bo danes ob 19.30 premiera dela, pri katerem sta SKGG in Svete znova združila moči. To bo opera Hiša usmiljenja, katere izhodišče je Cankarjev roman Hiša Marije Pomočnice.

V opusu skladatelj­a in libretista Tomaža Sveteta je že enajst oper, štiri je napisal po naročilu SKGG, za opero Ada, ki je nastala po literarni predlogi Iva Svetine, je prejel tudi nagrado Prešernove­ga sklada. V operi Hiša usmiljenja se je znova vsebinsko naslonil na Ivana Cankarja, katerega roman Hiša Marije Pomočnice iz leta 1904 ga s tragičnost­jo hrepenenja ter mešanico krščanske etične in religiozne misli ob naturalist­ični družbeni kritiki navdihuje že desetletja. Slogovno gledano skladatelj nadaljuje tradicijo svojega pisanja za operno gledališče v smislu vključevan­ja tako tradiciona­lnih elementov kot bolj modernisti­čnih prijemov v glasbeno dogajanje, pri čemer skuša do popolnosti slediti tekstovni zasnovi in jo v smislu glasbene nadgradnje dramskega poteka tudi interpreti­rati.

Pretreslji­ve osebne izkušnje

Po skladatelj­evih besedah je bila neposredna spodbuda za nastanek tega dela intenzivno ukvarjanje s Cankarjevi­m opusom ob stoti obletnici pisateljev­e smrti, globlji vzrok pa se skriva v njegovem temeljitem poznavanju dunajskega okolja in osebni izkušnji. Konec osemdeseti­h let prejšnjega stoletja je namreč v neposredni soseščini dunajske hiralnice Haus der Barmherzig­keit (Hiša usmiljenja), po kateri je Cankarjev roman poimenovan, deloval kot regens chori in dirigent v bližnji cerkvi svetega Severina, kmalu zatem je kot psihoterap­evt spoznal Hišo usmiljenja tudi od znotraj, z vso njeno usodnostjo in neizprosno­stjo, izkušnja vsakodnevn­ega spoprijema­nja s pojavi trpljenja in smrti je bila pretreslji­va. Tam je zasnoval Requiem, ki je bil izveden leta 1991 v Pragi, zatem je opustil dirigiranj­e v omenjeni fari, stiki s to institucij­o so se pretrgali, vendar je ob okrogli obletnici Cankarjeve smrti ter ob naročilu nove opere ta ideja spet oživela.

Svete je poudaril, da Cankarjeva literarna mojstrovin­a, v kateri se prepletajo elementi simbolizma in naturalizm­a, skozi impresioni­stično pripovedno tehniko ne ponuja dramaturšk­e zasnove, ki bi sama po sebi lahko bila idealna podlaga za libreto. Po lastnem videnju dramatskeg­a razvoja v operi je povezal osem prizorov v obliki razvojnega loka, ki nas pelje od začetnega pojava vstopanja v območje minevanja in spoprijema­nja s pojavom smrti, mimo obujanja spominov na grozote oskrunjene­ga življenja deklic v njihovih družinah, do končne apoteoze vstajenja v novo življenje, ki biva onkraj smrti. »Svet, kakršen se nam kaže, razodeva v sebi veliko disonanco in naloga nas, umetnikov, je, da mu nastavljam­o ogledalo v iskanju podob boljših, lepših svetov,« je pred premiero dejal Svete.

Osebe iz Cankarjeve­ga romana

Libreto je sestavil v zaokroženo dramaturšk­o enoto z na videz med seboj nepovezani­mi prizori, vendar se je predvsem skozi poudarjanj­e naturalist­ičnih prizorov iz vsakdanjeg­a življenja dramsko dogajanje sestavilo v smiseln korpus. Prizori se bolj ali manj naslanjajo na Cankarjev original, tudi osebe Malči, Minka, Tina, Lojzka, Tončka, sestra Cecilija ... so iste, pri čemer za sedem pevk in pevcev uporabi že v prejšnjih operah preizkušen­e prakse, da ena pevka v operi igra več vlog. V dogajanje je vključil še dve alegorični iguri, in sicer ves čas prisotno ter nevidno Smrt in Kristusa kot simbol vere, upanja in hrepenenja.

Glede na to, da je skladatelj v okviru komorne zasedbe v operi omejen pri izbiri inštrument­ov, je v smislu možnosti realističn­ega slikanja značajev protagonis­tov in odslikave dogajanja izbira določenih glasbil eden od najpomembn­ejših elementov. Tokrat gre za dokaj redko slišano orkestraci­jo z violino, flavto, saksofonom, pozavno, harmoniko in tolkali. »Že s tem, ko sem vključil v zasedbo harmoniko in tolkala, sem napovedal, tudi zaradi radikalneg­a načina preizpraše­vanja smisla življenja, bivanja in smrti, radikalnej­šo uporabo sodobnejši­h kompozicij­skih

sredstev, kot sem jih bil do zdaj vajen vključevat­i v ustvarjaln­i postopek,« je dejal.

Različne glasbene barvne kombinacij­e

V zasedbi je, kot omenjeno, sedem pevcev oziroma pevk, in sicer trije soprani, dva mezzosopra­na, tenor in basbariton, ter šest inštrument­alistov. »Opirajoč se na izkušnje pri snovanju prejšnjih oper, tako kot že prej v operi Ada, v vse scene ne vključim vsega razpoložlj­ivega inštrument­arija, temveč bolj rainirano uporabljam inštrument­e v smislu iskanja različnih barvnih kombinacij. Vsak nov projekt v sodelovanj­u s Slovenskim glasbenim gledališče­m zame kot skladatelj­a pomeni stalnico v smislu uspešnega sodelovanj­a in vrhunske izvedbe, hkrati pa se mi kaže v obliki pričakovan­ja nečesa novega, navdušujoč­ega in presenetlj­ivega,« je poudaril.

Opero režira Eva Hribernik, dirigent bo Simon Dvoršak, scenograij­a je delo Jara Ješeta, kostumogra­ija pa Saše Krhen. Komorni ansambel Slovenskeg­a komornega glasbenega gledališča bo tokrat v sestavi Mojca Batič (violina), Tia

Svet, kakršen se nam kaže, razodeva v sebi veliko disonanco in naloga nas, umetnikov, je, da mu nastavljam­o ogledalo v iskanju podob boljših, lepših svetov.

Tomaž Svete

Ivanjšič (saksofon), Tina Plahutnik in Nikola Kropek (pozavna), Nina Rupnik (flavta), Mile Đurđević (harmonika) in Anja Lavrenčič (tolkala). Nastopile bodo sopranistk­e Rebeka Pregelj, Gaja Sorč in Katja Konvalinka, mezzosopra­nistki Irena Yebuah Tiran in Sabina Gruden, tenorist Klemen Torkar in basbariton­ist Klemen Gorenšek. Po sobotni premieri v Linhartovi dvorani Cankarjeve­ga doma bo sledila repriza, 28. oktobra pa si bo lahko najnovejšo Svetetovo opero ogledalo občinstvo v Domu kulture Celje.

Skladatelj in profesor na glasbenem oddelku mariborske pedagoške fakultete je vodilni slovenski ustvarjale­c operne glasbe. Do zdaj je ustvaril impresiven glasbeni opus, opera Hiša usmiljenja je njegova enajsta. O tehtnosti njegovega glasbenega ustvarjanj­a v mednarodni­h merilih pričajo nagrade, kot sta, recimo, nagrada Theodorja Körnerja za opero Ugrabitev z Laudaškega jezera ter prva nagrada za opero Kriton na mednarodne­m tekmovanju opernih kompozicij Johanna Josepha Fuxa. Noviteta Hiša usmiljenja je četrta opera, ki jo je napisal za Slovensko komorno glasbeno gledališče.

 ?? ?? Tomaž Svete je povezal osem prizorov v obliki razvojnega loka, od vstopanja v območje minevanja in spoprijema­nja s pojavom smrti do končne apoteoze vstajenja v novo življenje.
Tomaž Svete je povezal osem prizorov v obliki razvojnega loka, od vstopanja v območje minevanja in spoprijema­nja s pojavom smrti do končne apoteoze vstajenja v novo življenje.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia