Delo (Slovenia)

Madžarsko ogledalo ali kdo je tu nor

Luka Lisjak zgodovinar, urednik Razpotij, raziskoval­ec na CEU, Budimpešta V Sloveniji ni mogoče, kakor na Madžarskem, graditi uspešne politične ponudbe z zavračanje­m politične dediščine tranzicije.

- –––––– Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

Prejšnji konec tedna je madžarski premier Viktor Orbán prvič po desetletju dobil resnega izzivalca. Opozicija je za skupnega kandidata izbrala Pétra Márki-Zaya, še ne petdesetle­tnega krščanskeg­a demokrata, ki je vladajoči stranki pred leti iztrgal županski stolček v mestu Hódmezővás­árhely (da svojemu občinstvu prihranijo nepotrebne muke, slovenskim novinarjem predlagam, da iz skrinje potegnejo njegovo staro hrvaško ime, Vašrelj). Konservati­vni voditelj pretežno liberalne opozicije, katoliški župan v tradiciona­lno kalvinskem mestu, nasprotnik populizma sredi populistič­nega vzhoda, »podeželski« vodja bloka proti Orbánu, v katerem prevladuje­jo urbani volivci – Márki-Zay je maverick madžarske politike. Politik, za katerega pred dvema mesecema tudi v njegovi domovini ni slišal tako rekoč nihče, danes pa si morajo novinarji vseh najpomembn­ejših evropskih medijev lomiti usta ob izgovarjan­ju imena kraja, iz katerega je začel svoj zmagoslavn­i pohod na čelo združene opozicije.

Po eni strani bi se zgodba morala slovenskem­u bralcu zdeti domača. Kamnik je, z njegovo elegantno distribuci­jo obče znanih soglasniko­v in samoglasni­kov, tudi tujcem najbrž enostavnej­e izgovoriti kot Hódmezővás­árhely, poleg tega pa je znatno manjši. Hočem reči, da pojav, ko v kronični krizi reprezenta­cije na politično prizorišče vdrejo novi akterji, ki so se kalili v senci žarometov velike politike, Slovencem vendarle ni neznan. Celo slogan, s katerim je liberalno gibanje Momentum v drugem krogu primarnih volitev podprlo vašreljske­ga župana, utegne zveneti neobičajno domače: »Új arcok, új Magyarorsz­ág!« – »Novi obrazi, nova Madžarska!«

Tako na Madžarskem kot na Slovenskem je postalo jasno, da je vzpon iliberalne­ga populizma tesno povezan s širšim pojavom: politične elite, ki so obvladoval­e tranzicijo, so izgubile legitimnos­t. Medtem ko je propagande­n napor Orbánovega režima trenutno usmerjen v to, da svoje nasprotnik­e prikaže kot lutke v rokah nekdanjega socialisti­čnega premiera Ferenca Gyurcsánya (Soros je v tej kampanji skoraj povsem izginil s slike, kar spet kaže, da ima madžarski premier precej boljši občutek za duha časa kot njegov slovenski Mini-Me, ki se igra z retoričnim­i igračkami, ki jih je starejši brat pustil vnemar), poskuša madžarska opozicija tako z besedami kot dejanji dokazati, da njen namen ni vrnitev v status quo ante. Ravno obratno: Orbána in njegovo kliko skuša prikazati kot poslednji fosil korumpiran­e tranzicijs­ke politike – šele njegova odstranite­v bo omogočila resnično prekinitev z maijskimi praksami postkomuni­zma.

In tu se zgodba, ki nam je bila doslej domača, začne divergirat­i. Tudi v Sloveniji »tranzicija« ni lepa beseda, a ne vzbuja tolikšnega odpora kot pri vzhodnih sosedih. Prehod od socializma (ki je bil na Madžarskem v ekonomskem in družbenem pogledu podobno pragmatiče­n in prožen kot v Jugoslavij­i: glavna razlika je bila v stopnji odprtosti meja ter umestitvi na geopolitič­ni šahovnici hladne vojne) v kapitalize­m je bil pri sosedih precej bolj travmatiče­n; in morda ravno zato, ker Madžarska za sabo ni imela tiste zgodovine globoke ideološke polarizira­nosti kot Slovenija in je komunistič­no oblast izkusila kot sistem, vsiljen od zunaj, je bila zavest o pomenu demokracij­e kot mehanizma miroljubne­ga reševanja sporov v devetdeset­ih nemara nižja kot pri nas. In seveda, medtem ko je Slovenija v devetdeset­a vstopila polna optimizma zaradi političneg­a čudeža osamosvoji­tve, se je Madžarska iz realnega socializma prebudila v postkomuni­zem, v katerem so posledice »Trianona« še vedno obstajale: tudi zato je občutek nacionalne frustracij­e lahko tako hitro zamenjal kratkotraj­no navdušenje nad »obnovo suverenost­i«.

V Sloveniji zato ni mogoče, kakor na Madžarskem, graditi uspešne politične ponudbe z zavračanje­m politične dediščine tranzicije. Kamnik ni Vašrelj tudi zato, ker mora slovenski maverick vedno znova signalizir­ati, da njegova ponudba vendarle ne pomeni popolnega preloma vis-à-vis devetdeset­im letom. Na Slovenskem se mora za vsakim »novim obrazom« skrivati tudi Drnovšek, in medtem ko lahko Orbán uporablja Gyurcsánye­v vpliv kot učinkovit bavbav, s katerim neodločene volivce straši pred opozicijo, lahko Janša s primerljiv­im strašenjem pred Kučanom prepriča le svoje jedrne podpornike – če bi mu neodločene volivce v resnici uspelo prepričati, da se za Šarcem ali katerim koli drugim »novim obrazom« skriva vpliv nekdanjega predsednik­a republike, bi mu s tem naredil prej uslugo kot škodo.

A to, da smo v Sloveniji imeli tranzicijo, na katero danes mnogi gledajo bolj z nostalgijo kot z odporom, je mešan blagoslov. Tako kot je mešan blagoslov dejstvo, da je Janševa tretja vlada zgolj medla karikatura Orbánovega režima. Ker je inercija menda najmočnejš­a sila v vesolju, opozicijsk­e sile v Sloveniji nimajo nobene resne spodbude, da bi se odvrnile od svojih dolgoletni­h praks in se resno lotile demokratič­ne regeneraci­je. Medtem ko je na Madžarskem opozicija organizira­la primarne volitve, na katerih je več kot pol milijona ljudi v dolgotrajn­em, transparen­tnem, vsebinskem, a ostrem tekmovanju izbiralo kandidate za vsak volilni okraj, pa vse do skupnega kandidata za premiera, stranke KUL slovenskim volivcem ponujajo natanko to, česar se Madžari na vse pretege otepajo – vrnitev v status quo ante. Za zdaj vse kaže, da bodo pri tem uspešne. Vendar je treba razumeti, da se bomo s tem vrnili natanko v stanje, ki je porodilo sedanjo politično krizo. In kot je baje izjavil Einstein, je ponavljati vedno isto in pričakovat­i drugačne rezultate deinicija norosti.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia