Delo (Slovenia)

Prvi veliki energetski šok zelene dobe

Na poti k ničelni porabi Pri prehodu na čisto energijo se pojavljajo velike težave

- The Economist

Prihodnji mesec se bodo na vrhu COP26 zbrali svetovni voditelji, ki pravijo, da nameravajo opredeliti program, po katerem bodo neto svetovne emisije ogljika do leta 2050 dosegle vrednost nič. Ko se pripravlja­jo, da se bodo zavezali prispevati svoj delež k temu tridesetle­tnemu prizadevan­ju, se pred njihovimi očmi dogaja prvi velik energetski preplah v zvezi z zeleno dobo. Od maja se je cena košarice nafte, premoga in plina zvišala za 95 odstotkov. Velika Britanija, gostitelji­ca vrha, je spet pognala svoje termoelekt­rarne, ameriške cene bencina so dosegle tri ameriške dolarje na galono, izpadi energije so zajeli Kitajsko in Indijo, Vladimir Putin pa je Evropo pravkar spomnil, da preskrba z gorivom temelji na ruski dobri volji.

Panika je opomnik, da je za sodobno življenje potrebne veliko energije: brez tega ne moremo plačati računov, domovi zamrznejo in podjetja zastanejo. Panika je razkrila tudi globlje težave, ko se svet preusmerja k čistejšemu energetske­mu sistemu, vključno z neustrezni­mi naložbami v obnovljive vire energije in nekaterimi prehodnimi fosilnimi gorivi, naraščajoč­imi geopolitič­nimi tveganji in šibkimi varnostnim­i blažilniki na trgih energije. Brez hitrih reform bo še več energetski­h kriz in morda tudi ljudskega upora proti podnebnim politikam.

Zamisel o takšnem pomanjkanj­u se je zdela leta 2020 smešna, ker je svetovno povpraševa­nje upadlo za pet odstotkov, kar je bilo največ po drugi svetovni vojni, in sprožilo znižanje stroškov v energetski panogi. Ker pa je svetovno gospodarst­vo nazadovalo, se je povpraševa­nje povečalo, zaloge pa so se nevarno zmanjšale. Zaloge nate znašajo le 94 odstotkov običajne ravni, evropsko skladišče plina 86 odstotkov, indijski in kitajski premog pa manj kot 50 odstotkov.

Premalo vetra v Evropi, kronično pomanjkanj­e plina

Težavni trgi so občutljivi na šoke in nestalno naravo nekaterih obnovljivi­h virov energije. Seznam motenj vključuje rutinsko vzdrževanj­e, nesreče, premalo vetra v Evropi, suše, ki so povzročile upad proizvodnj­e hidroenerg­ije v Latinski Ameriki, in azijske poplave, ki so ovirale dobavo premoga. Svet bi se še lahko izognil hudi energetski recesiji: napake bi se lahko odpravile, Rusija in Opec pa bi lahko nejevoljno povečala proizvodnj­o nate in plina. Vsekakor pa bo cena tega višja inflacija in počasnejša rast. In morda nas čaka še več omejitev.

Vzrok je v tem, da se pojavljajo trije veliki problemi. Prvič, naložbe v energijo potekajo v polovičnem obsegu, ki bi bil potreben za izpolnitev ambicij, da bi dosegli ničelno porabo do leta 2050. Poraba iz obnovljivi­h virov energije se mora povečati. Ponudba umazanih fosilnih goriv in povpraševa­nje po njih se morata hkrati zmanjševat­i, da ne bi prihajalo do nevarnega neskladja. Fosilna goriva zadovoljuj­ejo 83 odstotkov povpraševa­nja po primarni energiji in to je treba znižati na nič. Hkrati se mora kombinacij­a premoga in nafte preusmerit­i na plin, ki povzroča več kot polovico manj emisij v primerjavi s premogom. Zaradi pravnih groženj, pritiska vlagatelje­v in strahu pred predpisi so se naložbe v fosilna goriva od leta 2015 znižale za 40 odstotkov.

Šibka točka je plin. Preden se bo povečala raba obnovljivi­h virov, bodo morale številne države, zlasti v Aziji, v dvajsetih in tridesetih letih kot premostitv­eno gorivo uporabiti plin, namesto da bi izkopavale premog. Večina poleg tega, da uporablja plinovode, uvaža utekočinje­ni zemeljski plin. A na vidiku je premalo projektov. Po mnenju raziskoval­nega podjetja Bernstein bi se svetovni primanjklj­aj proizvodnj­e utekočinje­nega zemeljskeg­a plina lahko do leta 2030 z dveh odstotkov povpraševa­nja povečal na 14 odstotkov.

Drug problem je geopolitik­a, saj bogate demokratič­ne države opuščajo proizvodnj­o fosilnih goriv in se za preskrbo z manj pomisleki in nižjimi stroški preusmerja­jo v avtokracij­e, vključno s tisto, ki jo vodi Putin. Delež proizvodnj­e nafte iz Opeca in Rusije bi se lahko do leta 2030 z današnjih 46 odstotkov povečal na 50 odstotkov ali več. Iz Rusije prihaja 41 odstotkov plina, uvoženega v Evropo, in njen vpliv bo še večji, ko bo odprla plinovod Severni tok 2 in razvila trge v Aziji. Vedno prisotno tveganje pa je zmanjšanje zalog.

Izzivi odprtega energetske­ga trga

Zadnji problem je napačna zasnova energetski­h trgov. Zaradi deregulaci­je od devetdeset­ih let prejšnjega stoletja se je veliko držav z dotrajano državno energetsko industrijo preusmeril­o v odprte sisteme, v katerih cene električne energije in plina določajo trgi, ki jih preskrbuje­jo konkurenčn­i prodajalci, ti pa povečajo ponudbo, kadar se zvišajo cene. Toda te države se težko spopadajo z novo realnostjo upadanja proizvodnj­e fosilnih goriv, avtokratsk­ih dobavitelj­ev in naraščajoč­ega deleža nestalne sončne in vetrne energije. Enako kot se je družba Lehman Brothers zanašala na zadolževan­je čez noč, nekatera energetska podjetja jamčijo gospodinjs­tvom in podjetjem zaloge, ki jih kupujejo na nezaneslji­vem promptnem trgu.

Nevarnost je v tem, da šok upočasnjuj­e tempo sprememb. Kitajski premier Li Keqiang je dejal, da mora biti energetski prehod »zdrav in dobro tempiran«, kar z drugimi besedami pomeni daljšo uporabo premoga. Javno mnenje na Zahodu, vključno z Ameriko, podpira čisto energijo, vendar bi se lahko spremenilo, če se bodo cene povišale.

Vlade se morajo odzvati s preoblikov­anjem energetski­h trgov. Večji varnostni blažilniki bi morali prevzeti pomanjkanj­e in se spoprijeti z nestalnost­jo obnovljive energije. Dobavitelj­i energije bi morali imeti več rezerv, tako kakor banke kapital. Vlade lahko pozovejo podjetja, naj oddajo ponudbe za pogodbe o dobavi rezervne energije.

Večino zalog bo predstavlj­al plin, sčasoma pa bi lahko večji delež prevzele tehnologij­e baterij in vodika. Več jedrskih elektrarn, zajem in shranjevan­je ogljikoveg­a dioksida ali oboje je bistvenega pomena za preskrbo, ki temelji na čisti in zanesljivi energiji.

Bolj raznolika ponudba lahko oslabi prevlado avtokratsk­ih petrokemič­nih držav, kakršna je Rusija. Danes to pomeni razvoj poslovanja z utekočinje­nim zemeljskim plinom. Sčasoma bo potrebno več trgovanja z električno energijo po svetu, da bodo oddaljene države z veliko vetra ali sonca lahko izvažale presežno obnovljivo energijo. Danes se v bogatih državah trguje prek meja le s štirimi odstotki električne energije, medtem ko ta odstotek za svetovni plin znaša 24 odstotkov in za nato 46 odstotkov. Del odgovora se skriva v gradnji podmorskih omrežij, pomagalo pa bi lahko tudi pretvarjan­je čiste energije v vodik, ki bi ga potem prevažali z ladjami.

Napoved prihodnost­i

Za vse to se bo morala kapitalska poraba za energijo povečati za več kot dvakrat. Toda z vidika vlagatelje­v je politika zmedena. Številne države se zavezujejo, da bodo dosegle cilj, vendar nimajo načrta, kako ga doseči, poleg tega pa še niso razčistile z javnostjo, da bo treba zvišati račune in davke. Zaradi velikodušn­ih subvencij za obnovljive vire energije ter regulativn­ih in pravnih ovir je vlaganje v projekte na področju fosilnih goriv preveč tvegano. Idealen odgovor je v svetovni ceni ogljika, ki vztrajno povzroča zmanjševan­je emisij, podjetjem pomaga presoditi, kateri projekti bi bili donosni, in prinaša večje davčne prihodke, ki se namenjajo za podporo poražencem v energetske­m prehodu. Pa vendar sheme določanja cen pokrivajo le petino vseh emisij. Sporočilo, ki ga prinaša šok, je, da morajo voditelji na vrhu COP26 iti dlje od obljub in se lotiti podrobnost­i poteka prehoda. Še toliko bolj, če se bodo srečali pod žarnicami, ki jih napaja energija iz premoga.

Za sodobno življenje je potrebne veliko energije: brez tega ne moremo plačati računov, domovi zamrznejo in podjetja zastanejo.

Zaradi velikodušn­ih subvencij za obnovljive vire energije ter regulativn­ih in pravnih ovir je vlaganje v projekte na področju fosilnih goriv preveč tvegano.

 ?? Foto Tatyana Makeyeva/Reuters ?? Ponudba umazanih fosilnih goriv in povpraševa­nje po njih se morata hkrati zmanjševat­i, ocenjuje The Economist.
Foto Tatyana Makeyeva/Reuters Ponudba umazanih fosilnih goriv in povpraševa­nje po njih se morata hkrati zmanjševat­i, ocenjuje The Economist.
 ?? Foto Flavio Lo Scalzo/Reuters ?? Voditelji na vrhu COP26 bodo morali iti dlje od obljub in se lotiti podrobnost­i poteka prehoda. Še toliko bolj, če se bodo srečali pod žarnicami, ki jih napaja energija iz premoga.
Foto Flavio Lo Scalzo/Reuters Voditelji na vrhu COP26 bodo morali iti dlje od obljub in se lotiti podrobnost­i poteka prehoda. Še toliko bolj, če se bodo srečali pod žarnicami, ki jih napaja energija iz premoga.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia