Delo (Slovenia)

Poroka princese Mako

-

Japonska cesarska družina bo v torek ostala brez še ene princese in se skrčila na sedemnajst članov. Mako, najstarejš­a hči princa prestolona­slednika Akišina, se bo poročila z navadnim smrtnikom, zaradi česar bo izgubila naziv in mesto v cesarski družini. Princesa Mako in Kei Komuro se bosta poročila brez slovesnost­i in po triletni preložitvi poroke zaradi nesporazum­a med ženinovo materjo in njenim bivšim zaročencem. Pred poroko je zbolel še ded princese Mako, kar v japonski javnosti velja za slabo znamenje, številni pa so prepričani, da je 81-letni Tacuhiko Kavašima padel v posteljo, ker je bil zgrožen nad izbiro svoje vnukinje. A za Japonsko je veliko večji problem, kako ohraniti cesarsko družino, ki se zmanjša vsakič, ko se katera od princes poroči z izbrancem, ki ni plemiškega rodu. Obstaja vrsta predlogov za reformo, a je to zelo občutljivo vprašanje, saj posega v nacionalno identiteto pa tudi v politiko. Z. B.

Podatki o inlaciji

V petek bodo objavljeni sveži podatki o inflaciji za oktober. Ta kazalnik je po več kot desetletju spet postal eden pomembnejš­ih, saj je ECB dolga leta inflacijo spodbujala, zdaj pa se zdi, da dobiva nepričakov­an pospešek. Cene življenjsk­ih potrebščin so se prejšnji mesec na letni ravni v povprečju zvišale za 2,4 odstotka (v septembru 2020 je bila njihova rast negativna, –0,3-odstotna). Povprečna 12-mesečna rast cen je bila 0,7-odstotna (v istem obdobju lani 0,5-odstotna). Cene blaga so bile v povprečju višje za 3,1 odstotka, storitev pa za 1,2 odstotka. K letni inflaciji so v letošnjem septembru največ prispevali dražji natni derivati, in sicer 1,2 odstotne točke; dizelsko gorivo se je podražilo za 30,7 odstotka, bencin za 26,5, tekoča goriva pa za 26,4 odstotka. V povprečju višje kot pred letom dni so bile tudi cene gostinskih storitev (za 5,8 odstotka), letno inflacijo so zvišale za 0,3 odstotne točke. J. T.

Hiša strahov v središču Ljubljane

Na Mestnem trgu 18 v Ljubljani bodo v ponedeljek dopoldne odprli hišo strahov, ki pa ne bo niti najmanj podobna hišam strahov, kakršne si večina stereotipn­o predstavlj­a iz lunaparkov. »Za nekatere je hiša strahov zabava, nekateri pa se vanjo vračajo vsak dan. Strah pred nasiljem se nikoli ne neha,« ob projektu opozarjajo pobudniki iz Prave zveze, združenja društev – SOS telefon, Legebitra, Društvo Ključ, Mladi zmaji in drugih, ki so usmerjena v pomoč osebam z izkušnjo nasilja in spodbujanj­u mladih k nenasilju in ki jih je k odprtju hiše strahov v tednu pred nočjo čarovnic spodbudila čedalje bolj pereča problemati­ka nasilja v družbi. V okviru projekta bodo tako obiskovalc­i in obiskovalk­e lahko na lastni koži izkusili, s kakšnimi strahovi in trpinčenji se žrtve nasilja srečujejo vsak dan. Hiša strahov bo odprta teden dni, vstop vanjo bo brezplačen. P. Z.

Kiarostami in teden japonskega ilma

Za ogrevanje pred vrhuncem jesenskega ilmskega dogajanja, ki ga ljubitelje­m sedme umetnosti že več kot tri desetletja prinaša začetek novembra, ko zaživi Ljubljansk­i mednarodni ilmski festival Liffe (predprodaj­a vstopnic se je že začela), si je v Kinoteki mogoče ogledati retrospekt­ivo enega največjih iranskih ilmarjev Abasa Kiarostami­ja, v Kinu Bežigrad pa so z japonskim veleposlan­ištvom znova pripravili teden japonskega ilma. Medtem ko se bo v okviru retrospekt­ive do 9. novembra zvrstilo več kot 30 ilmov tega iranskega cineasta, peta izdaja tedna japonskega ilma prinaša štiri brezplačne ilmske projekcije. V ponedeljek ga bo odprl družinski ilm Restavraci­ja pod

milim nebom, v torek bo na sporedu drama o prijateljs­tvu in izgubi Pokaži mi

pot do postaje, dan kasneje romantična komedija Dragi, mucka Chibi je izginila, za konec pa bodo v soboto predvajali še štiri kratke stop motion animacije mojstra tega žanra Takešija Jašire. Brezplačne vstopnice si je treba zagotoviti pri blagajni Kina Bežigrad. P. Z.

Tim Gajser v zanj odločilen teden

Najboljši motokrosis­t na svetu Tim Gajser bo v prihodnjem tednu sprejel več ključnih izzivov v boju za vnovičen naslov svetovnega prvaka, ki ga brani iz minule sezone. Konec tedna se bo namreč v Italiji začel odločilni del sezone svetovnega prvenstva v motokrosu. Do konca je pet dirk, tri pa bodo v osmih dneh med 24. in 31. oktobrom organizira­li v Pietramura­ti. Branilec naslova prvaka v elitnem razredu MXGP Gajser ima 15 točk zaostanka za vodilnim Jeffreyjem Herlingsom. Gajserju v Italiji tradiciona­lno kaže dobro. »Veselim se, da bodo v Trentinu tri dirke. Naporno bo, ker med njimi ne bo veliko premora, toda tudi lani je bilo tako in sestavil sem več odličnih voženj. Prepričan sem, da bo letos podobno,« je pred zanj izjemno pomembnim tednom napovedal Tim Gajser. J. S.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia