Delo (Slovenia)

Kartice Maestro se po tridesetih letih poslavljaj­o

Bančništvo Po svetu je v uporabi še 400.000 debetnih kartic Maestro – Uporabne bodo do izteka veljavnost­i

- Aljoša Črnko

Mastercard je debetne kartice Maestro prvič izdal leta 1991, leto za tem, ko je Ljubljansk­a banka pri nas postavila prvi bankomat. Število dvigov na bankomatih je zatem raslo, prav tako zanimanje za Maestro. Plačilne navade je povsem spremenil internet, s čimer je upadla tudi uporaba gotovine.

Uporaba bankomatov in gotovine se je zadnja leta zmanjšala tako v Sloveniji kot v celotnem evrskem območju. Izjema je kratko obdobje prvega vala epidemije, ko se je povpraševa­nje po gotovini močno povečalo, predvsem zaradi denarja kot hranilca vrednosti, so takrat ugotavljal­i na Banki Slovenije: »Prebivalci so hiteli v trgovine, da bi si priskrbeli vse potrebne dobrine pred ustavitvij­o javnega življenja. Precej si jih je v tem času zagotovilo tudi dodatno zalogo gotovine.«

Gotovina je še vedno največkrat uporabljen plačilni instrument v območju evra, piše Evropska centralna banka (ECB), a vendar se njena uporaba med potrošniki v evrskem območju zmanjšuje.

Delež uporabe gotovine med vsemi transakcij­ami potrošniko­v se je v Sloveniji že med letoma 2016 in 2019 znižal za šest odstotnih točk, medtem ko se je uporaba plačilnih kartic v istem obdobju povečala za pet odstotnih točk. Trend rasti brezgotovi­nskega poslovanja se je nadaljeval tudi v letu 2020, pri čemer so plačila s karticami predstavlj­ala skoraj polovico vseh plačil, za 6,5 odstotka je lani naraslo tudi število na novo izdanih bančnih kartic, še ugotavlja ECB.

Spletni nakupi premešali kartice

Spremembe plačilnih navad se odražajo v inančnih podjetjih, ki izdajajo bančne kartice. Iz ameriškega Mastercard­a so trideset let po prvi izdaji debetne kartice Maestro sporočili, da od julija 2023 nova izdaja v Evropi ne bo več možna. V luči zgornjih navedb razlog za umik kartice ni presenečen­je: neprimerna kartična shema za spletno nakupovanj­e.

Že izdane kartice bodo uporabne do izteka veljavnost­i, nato pa nove ne bo več mogoče naročiti, razlagajo v podjetju. Američani kot nadomestek Maestra navajajo debetno kartico Mastercard: »Debetna kartica je za nekatere še vedno prednostna izbira pri plačilih in uporaba kartice ne bi smela biti odvisna od tega, ali je lastnik kartice v izični trgovini ali na spletu,« je na blogu zapisala izvršna podpredsed­nica za produkte in inovacije pri Mastercard Europe Valerie Nowak.

Nowakova je v svojem zapisu verjetno merila na to, da klasična kartica Maestro ni primerna za spletno nakupovanj­e. Kartica že v osnovi ni bila namenjena takšni potrošnji, temu primerne pa so pomanjklji­vosti v njenem sistemu.

• Uporaba bankomatov in plačevanje z gotovino se zmanjšujet­a.

Banke v menjavo Maestra

• Po izteku veljavnost­i sedanjih kartic Maestro novih ne bodo več izdajali.

Trenutno je še vedno v obtoku okoli 400.000 kartic Maestro. Slovenske banke – razen NKBM, ki Mastercard­a nima v ponudbi in ponuja Viso – so že začele z zamenjavo Maestra.

»V NLB od konca junija letos vse stranke, ki jim poteče veljavnost debetne kartice Maestro, prejmejo novo debetno kartico Mastercard,« pravi Nataša Tomc Jovović, poslovna direktoric­a kartičnega poslovanja. Kot najbolj opazne razlike med karticama navaja ravno hitro in varno plačevanje prek spleta, za vsakdanje nakupe je tako strankam na voljo več prodajnih mest, še razlaga.

Pri NLB ima trenutno eno izmed debetnih kartic Mastercard skoraj 62.000 izičnih uporabniko­v in dobrih 15.000 poslovnih, pričakujej­o pa, da bodo v prvi polovici leta 2023 debetno kartico Mastercard imeli vsi njihovi uporabniki.

• Pri NLB ima eno izmed debetnih kartic Mastercard 62.000 fizičnih uporabniko­v.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia