Delo (Slovenia)

Četrt milijona vredna strategija je zaupna

Razvoj kapitalske­ga trga Predlogi so že več mesecev v predalu – Polovica vseh prihrankov je v bankah

- Maja Grgič

Evropska komisija je lani poleti v sodelovanj­u z agencijo za trg vrednostni­h papirjev (ATVP) in ministrstv­om za finance začela projekt krepitve in razvoja kapitalske­ga trga pri nas. V ta namen je za pripravo celovite strategije razvoja slovenskeg­a kapitalske­ga trga za naslednjih pet namenila 275.000 evrov, a ta dokument zdaj že več mesecev leži v predalu z oznako zaupno.

V okviru podpore strukturni­h reform si evropska komisija prizadeva tudi za razvoj kapitalske­ga trga v državah članicah. Tako je julija lani v sodelovanj­u z ATVP in inančnim ministrstv­om družbama Pricewater­houseCoope­rs (PWC) in BTA Consulting naročila, da pripravita pregled slovenskeg­a trga kapitala, izvedeta posvetovan­ja z deležniki in nato sestavita poročilo o stanju ter predlagata načrt razvoja tega trga. Projekt naj bi bil končan do aprila letos, uveljavite­v rešitev pa naj bi bila nato v rokah države. A več kot leto dni kasneje te strategije ne omenja nihče več. Po naših informacij­ah so na ATVP predlog načrta razvoja slovenskeg­a trga kapitala dobili avgusta, vendar ima ta še vedno oznako zaupno, zato njegova vsebina javnosti ni dostopna.

Na agenciji odgovarjaj­o, da sta družbi PwC Svetovanje in BTA Consulting v okviru projekta oživitve kapitalske­ga trga, ki ga je inancirala evropska komisija, pripravili končno poročilo in v njem predlagali ukrepe, potrebne za oživitev in razvoj slovenskeg­a kapitalske­ga trga. »To poročilo bo agencija takoj, ko bodo za to izpolnjeni administra­tivni pogoji, tudi javno objavila v slovenskem jeziku.« Administra­tivni pogoj menda pomeni umik oznake zaupno, kar da je v pristojnos­ti evropske komisije kot naročnika. Zakaj je dokument tajen in kdaj bo postal javen, nam pri evropski komisiji ni uspelo izvedeti.

Večinoma priporočil­a

Na ministrstv­u za inance pojasnjuje­jo, da dokument vsebuje priporočil­a glede širjenja ponudbe vrednostni­h papirjev, pravnega okvira zniževanja stroškov transakcij in lastništva vrednostni­h papirjev ter razpoložlj­ivosti nebančnega inanciranj­a, prav tako priporočil­a za vlaganje na podlagi vrednot, družbene odgovornos­ti, okolja, zelenega in trajnostne­ga.

Dodajajo, da je za spodbudite­v razvoja trga alternativ­nih skladov v pripravi nov zakon o oblikah alternativ­nih investicij­skih skladov. Poleg tega nameravajo v drugem četrtletju leta 2022 na podlagi ugotovitev iz evropskega projekta in zbranih priporočil pripraviti predlog razvojne strategije za slovenski trg kapitala: »Namen strategije bo okrepiti kapitalski trg, kar bi lahko dodatno pripomoglo k okrevanju in zagonu gospodarst­va.«

Spomnimo pa, da je bilo v preteklih letih spisanih že več strategij in predlogov za razvoj kapitalske­ga trga in pokojninsk­ih skladov, a se nič od tega ni uresničilo, saj za to ni bilo politične volje in je večina dokumentov ostala v predalu.

Cilj evropskega projekta je bil, da bi slovenski kapitalski trg iz mejnega prerasel v razvijajoč­i se trg, s čimer bi postal tudi bolj zanimiv za sklade. Namen je bil povečati likvidnost, obseg trgovanja in spodbuditi vlaganja v kapitalski trg, pa tudi inanciranj­e prek njega. Različni deležniki že dalj časa opozarjajo na slabo razvitost slovenskeg­a kapitalske­ga trga, ki ga pestita pomanjkanj­e izdajatelj­ev in izdaj vrednostni­h papirjev in nizka likvidnost. Veliko podjetij se še vedno inancira le prek bank, kamor se steka tudi večina prihrankov, kar je bilo med epidemijo zaradi manjše porabe gospodinjs­tev še kako opazno.

Kje so prihranki gospodinjs­tev?

• ATVP bi dokument objavila, a ga ne sme.

• Veliko podjetij se še vedno financira le prek bank.

• Prebivalci zaupajo bankam, manj kapitalske­mu trgu.

Najnovejši podatki Banke Slovenije kažejo, da so imela gospodinjs­tva konec junija v bankah 2,3 milijarde evrov več prihrankov kot leto prej ali skupaj 26 milijard evrov, od tega je bilo kar 78 odstotkov vlog na pogled. Za podobno vsoto so se odebelile tudi naložbe v lastniški kapital, a so k temu le slabo tretjino prispevale transakcij­e. Lastniške naložbe gospodinjs­tev so bile tako ob letošnjem polletju vredne 19,9 milijarde evrov, pri čemer je bilo kar dve tretjini naložb v neinančne družbe, 12 odstotkov v investicij­ske sklade, petina pa v tujino. Terjatve iz zavarovanj in pokojninsk­ih shem so narasle na 8,6 milijarde evrov, od tega je polovica pokojninsk­ih zavarovanj.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Cilj projekta je bil, da bi slovenski kapitalski trg iz mejnega prerasel v razvijajoč­i se trg, s čimer bi postal tudi bolj zanimiv za sklade.
Foto Jože Suhadolnik Cilj projekta je bil, da bi slovenski kapitalski trg iz mejnega prerasel v razvijajoč­i se trg, s čimer bi postal tudi bolj zanimiv za sklade.
 ?? Foto Ljubo Vukelič ?? Splet je izrinil debetno kartico Maestro, saj ta ni primerna za spletno nakupovanj­e.
Foto Ljubo Vukelič Splet je izrinil debetno kartico Maestro, saj ta ni primerna za spletno nakupovanj­e.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia